Haldun Solmaztürk, “Koç Grubu’nun geliştirdiği Altay Tankı’nın seri üretime geçiş aşamasında AKP’ye yakınlığıyla bilinen Ethem Sancak’ın şirketi BMC devreye girdi. Cumhurbaşkanı, Koç’la niçin konuştuğunu açıklamalı” dedi...



Saygı ÖZTÜRK

21. Yüz­yıl Tür­ki­ye Ens­ti­tü­sü Baş­ka­nı Emek­li Tüm­ge­ne­ral Hal­dun Sol­maz­türk, Cum­hur­baş­ka­nı Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın, Koç Hol­ding Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Mus­ta­fa Vehbi Ko­ç’­la son gö­rüş­me­sin­de 3.5 mil­yar do­lar­lık Al­tay Tan­kı pro­je­si iha­le­si­ni ele al­dık­la­rı­nı açık­la­ma­sı­na tep­ki gös­ter­di. Son dö­nem­ler­de sa­vun­ma sa­na­yi­i ile il­gi­li önem­li bir­çok pro­je­­nin ger­çek­leş­me­di­ği­ne dik­kat çe­ken Sol­maz­türk, şun­la­rı söy­le­di:

ETHEM SAN­CA­K’­IN FİR­MA­SI DEV­RE­DE

Al­tay Tan­kı­’nın ge­liş­tir­me­si işi Koç Gru­bu­’na bağ­lı Oto­kar fir­ma­sı­na ve­ril­miş­ti. Bu fir­ma ge­rek­li ça­lış­ma­la­rı yap­tı, tan­kın pro­ti­pi­ni ge­liş­tir­di ve se­ri üre­tim için ha­zır ha­le ge­tir­di. Se­ri üre­ti­me geç­mek için 18 Oca­k’­ta Sa­vun­ma Sa­na­yii Müs­te­şar­lı­ğı­’na tek­lif­te bu­lu­nul­du. Bu­na gö­re 250 tank üre­ti­le­cek. 250 tan­kın ma­li­ye­ti ise 3,5 mil­yar do­lar. Koç Gru­bu­’nun çok bü­yük önem ver­di­ği pro­je­de önem­li bir aşa­ma­ya ge­lin­miş­ken, AK­P’­ye ya­kın­lı­ğıy­la bi­li­nen ga­ze­te ve te­le­viz­yon pat­ro­nu da olan BMC fir­ma­sı­nın sa­hi­bi Et­hem San­cak dev­re­ye gir­di. BMC, Koç Gru­bu ta­ra­fın­dan pro­ti­pi ge­liş­ti­ri­len Al­tay Tan­kı­’nın se­ri üre­ti­mi­ne ta­lip ol­du. AK­P’­ye ya­kın­lı­ğı­, bu iha­le­de BMC fir­ma­sı­nı da­ha şans­lı ko­nu­ma ge­tir­di. İş­te bu aşa­ma­da Koç, Erdoğan ile gö­rüş­tü.

YET­Kİ­Sİ YOKSA, KOÇ’LA NE GÖRÜŞTÜ?

Sa­vun­ma sa­na­yi­i iha­le­le­riy­le il­gi­li ka­rar ver­me yet­ki­si Cum­hur­baş­ka­nı­’na ait de­ğil. Bu­na rağ­men Cum­hur­baş­ka­nı­’nın bu ko­nuy­la ni­çin il­gi­len­di­ği ve Mus­ta­fa Ko­ç ve Ali Koç’la bu ko­nu­da ni­çin ko­nuş­tu­ğu me­rak ko­nu­su­dur. Bunun açık­lan­ma­sı ge­re­kir. Sa­vun­ma Sa­na­yi­i İc­ra Ku­ru­lu Baş­ba­kan, Mil­li Sa­vun­ma Ba­ka­nı ve Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı­’n­dan olu­şur. Bu ko­nu­lar­da yet­ki­si ol­ma­ma­sı­na rağ­men Cum­hur­baş­ka­nı, Ko­ç’­la ni­çin gö­rüş­me ih­ti­ya­cı his­set­ti? Üs­te­lik bu gö­rüş­me gün­lük prog­ra­mın­da gö­zük­mü­yor.

Koç Grubu’na bağlı Otokar firması tarafından prototipi geliştirilen Altay Tankı’nın seri üretim aşamasında olduğunu belirten Haldun Solmaztürk, “3.5 mil­yar do­lar­lık iha­le et­ra­fın­da söy­len­ti­ler var” iddiasında bulundu. Solmaztürk, “Erdoğan, Mustafa Koç’la projeyi ko­nuş­tu­ğu­nu ni­çin açık­la­ma ge­re­ği duy­du? İha­le ka­mu­oyu ta­ra­fın­dan ya­kın­dan iz­len­me­li” dedi.