Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Zeytinburnu'nda toplu açılış töreninde konuştu. Erdoğan, tarihi eserlerin restore edilmesinin önemine dikkat çekerek, "Eskiden yılda 5-10 restorasyon yapılırken, biz bunu yılda 500'e çıkardık. Ülke genelinde 4500 tarihi eserin restorasyonu gerçekleştirildi" dedi. Erdoğan, "Cezaevine girdiğimde bedenim oradaydı, ama kalbimi İstanbul'da bırakmıştım" diyerek İstanbul'a verdiği önem aktarırken 3. Boğaz Köprüsü'nün de 26 Ağustos'a kadar açılması planlandığını aktardı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Ah diyorum; şöyle 25 yıl öncesi Zeytinburnu nerede, şimdiki Zeytinburnu nerede? Mesele bir zihniyet değişimiydi. İşte şimdi buralara geldik. Yeterli mi? Değil ama azimliyiz. Her cami medeniyetimizin bu topraklara vurulmuş bir mührüdür. Türbelelerimiz sadece bir kabirden ibaret değildir. İşte bugün açılışını yaptığımız Merkez Efendi Camii; bunlara sadece taş toprak olarak bakanın gönül gözü kapalı demektir. Burada bir medeniyetin inşası gerçekleştiriliyor. Ülke genelinde 4500 tarihi eserin restorasyonu gerçekleştirildi. Eskiden yılda 5-10 restorasyon yapılırken, biz bunu yılda 500'e çıkardık. Bunların yanında belediyelerimizin, STK'ların, hatta vatandaşlarımızın yaptırdıkları restorasyon var. "

"Geçen biliyorsunuz ABD'de bir açılış yaptık. Neydi bu açılış? Orada Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin açılışını yaptık. Bizim için adeta bir gurur abidesi oldu. Orası artık ABD'deki dünya Müslümanlarının bir merkezi haline geldik. Biz şu anda bunları yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Ecdadımız İstanbul'un her karışını ilmik ilmik örmüş. Biz bir yandan bunlara sahip çıkarken, bir yandan da yeni projelerle ecdadımıza sahip çıkmanın derdindeyiz. Cezaevine girdiğimde bedenim oradaydı, ama kalbimi İstanbul'da bırakmıştım. Cezaevinden çıkıp yeniden siyasi çalışmalarıma başladım. Yine zihnimin her köşesinde İstanbul vardı. Ne diyor Üstad Necip Fazıl; "Ana gibi yar, İstanbul gibi diyar olmaz..."

İstanbul'un sadece raylı sistemlerine 15 milyar yatırım yaptık. Marmaray gibi asrın projesi denilen bir projeyi tamamladık. Avrasya Tüneli'ni de inşaallah bu yıl sonunda bitireceğiz. İki katlı bir tünel. Bitmedi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü... Şimdi hedef 26 Ağustos'a kadar köprüyü bitirip, açılışını yapmak. Ne diyorlardı; "Bunlar yapamaz..." Kardeşlerim bitmedi. Yeni havaalanının inşaası süratle devam ediyor. 2018'de ilk etabının açılışını yapıyoruz."

"Galatasaray'dan sonra Beşiktaş'a da dünya çapında bir stad kazandırdık. İnşallah yarın da onun açılışını yapacağız. Aklınıza gelen her alanda Yeni Türkiye'ye layık olma yolunda hızla devam ediyor. Bu bir sevda işidir. Bu bir aşk işidir. Gece gündüz çalışıyoruz, mücadele ediyoruz."

"Sevgili kardeşlerim; eskiler 'Derdi olanın ahı dinmez' derlerdi. Biz dertliyiz. Suriyelisiyle, Arabıyla, Türkmeniyle tüm bölgenin insanların derdiyle dertliyiz. Ne diyoruz; dünya 5'ten büyüktür. Dünyada 196 ülkenin kaderini BM'deki 5 tane daimi ülkenin iki dudağı arasına mahkûm edemeyiz. O Birinci Dünya Savaşı'ndaydı. Artık bu işleyişin reforme edilmesi lazım. Bu 5 ülkenin tamamı Hristiyan ülkelerden oluşuyor, 1 tane Müslüman ülke yok. Bu adil mi? Değil. Biz adil bir dünya için çabalıyoruz."

"Terörün iyisi kötüsü olmaz, hepsiyle aynı şekilde mücadele edilmeli diyoruz. Mültecilere sahip çıkın diyoruz. Çevre meselesi önemlidir. Sorunun kaynağı gelişmiş ülkelerken, geride kalmış ve gelişmekte olan ülkelere yüklenemez."