ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bugün İstanbul'da TBMM'de temsil edilen dört partiden milletvekilleriyle "yuvarlak masa toplantısı"nda bir araya geldi. Toplantıya, AKP, CHP, ve HDP'den milletvekilleri katıldı. Toplantıya ilişkin en çarpıcı yorum ise CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin'den geldi. Tekin "Biden, Erdoğan'ın yapamadığını yaptı. Helal olsun. Ama bir siyasetçi olarak utandım" dedi.


Foto: CİHAN -Joe Biden 3 partinin temsilcileri ile bir araya geldi


Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, TBMM'de temsil edilen partilerin temsilcileriyle bir toplantı yaptı. Biden'in toplantıya, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dışladığı HDP'yi de davet etmesi dikkat çekti.

MHP TOPLANTIYA KATILMADI

Joe Biden'ın "yuvarlak masa" toplantısına HDP'den Leyla Zana, Ayhan Bilgen ve Altan Tan, AKP'den Galip Ensarioğlu ve Orhan Miroğlu ile, CHP'den Fikri Sağlar ile Sezgin Tanrıkulu katıldı. Toplantıya MHP adına davet edilen Oktay Vural, Ankara'da bulunması nedeniyle toplantıya katılmadı. Vural'ın katılmadığı toplantıda MHP'yi temsil eden bir milletvekili olmaması dikkat çekti.

FOTO:DHA/Arşiv Gürsel Tekin, Biden'in toplantısı için "Erdoğan'ın yapamadığını yaptı" dedi.

BİDEN'IN BİR DİĞER GÜNDEMİ İSE İFADE VE İNTERNET ÖZGÜRLÜĞÜ


ABD Başkan Yardımcısı'nın Türkiye'de bir başka gündemi ise, "ifade ve internet özgürlüğü" olacak. Biden, öğleden sonra da, hükümete eleştirel yazıları nedeniyle işten çıkarılan iki köşe yazarı, Kadri Gürsel ve Aslı Aydıntaşbaş ile bir araya gelecek. Gazetecilerin yanı sıra Biden ile toplantıya akademisyenler de katılacak. Toplantıya katılacak akademisyenler arasında, hükümetin internet yasaklarına karşı mücadele eden, Youtube'a Türkiye'de koyulan yasağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyan ve kaldırılmasını sağlayan Prof Yaman Akdeniz de bulunuyor.

Biden'ın "konukları" arasında dikkat çeken bir başka isim ise, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala. Kavala, HDP'nin "seni Başkan yaptırmayacağız" çıkışı döneminde, havuz medyası yazarları tarafından bu çıkışın "mucidi" olarak nitelendirilmiş, hakkında karalama kampanyası başlatılmıştı.

GÜRSEL TEKİN: "ERDOĞAN'IN YAPAMADIĞINI, BIDEN YAPTI"


ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın TBMM'de temsil edilen 4 siyasi partinin temsilcisi İstanbul'da, aynı masa etrafında biraraya getirmesine ilk tepki CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin'den geldi. Tekin, "Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nın yapamadığını, ABD'nin Başkan Yardımcısı yaptı. Terörle mücadele için araştırma komisyonu kurulması konusunda bile biraraya gelemeyen dört siyasi partiyi, aynı masada topladı" dedi.

"SİYASETÇİ OLARAK UTANIYORUM..."


Biden'ın, aynı televizyon programında bile yer almayan dört siyasi parti temsilcisini biraraya getirmesi konusunda, "Helal olsun Biden"a" diyen Tekin, "Ancak şunu söylemeliyim; Bir Türk siyasetçisi olarak bunu bizim gerçekleştiremememiz nedeniyle utandım" diye konuştu.

Tekin şöyle konuştu; "Helal olsun Sayın Biden'a. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle "benim için tarih olmuştur" dediği ABD Başkan Yardımcısı Biden, Erdoğan'ın yapamadığını yaptı. Biz Türk siyasetçileri olarak TBMM'de, terörle mücadele konusunda bir araştırma komisyonu oluşturmak için bile biraraya gelemedik."