Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin, Soçi'de Sanatoryum Rus'taki görüşmesi saat 15.50'de başladı. Suriye'deki savaşın sona ermesi ve bir çözüme ulaşılması için düzenlenen görüşmelere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katıldı.

Görüşme öncesinde Erdoğan, Putin ve Ruhani'ye Suriye'yi IŞİD'e teslim etmedikleri için teşekkür etti. Putin ise kalıcı barış sağlanması için tüm çevrelerin katkı sağlaması gerektiğini dile getirdi. Erdoğan, "Bugün kritik kararlar alacağımızı düşünüyoruz" dedi. Putin, "Suriye'de BM kararına uygun olarak etnik uzlaşı sağlanmalı" ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, "Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın tamamen durması açısından son derece önemli. Suriye konusunda geldiğimiz nokta önemli ama yeterli değil. Suriye halkının kabul edebileceği bir siyasi çözümün gerçekleşmesi için ilgili tüm çevrelerin katkı sağlaması elzem" dedi.

PUTIN: TAVİZ VERİLMELİ
Rusya Devlet Başkanı Putin, çatışmasızlık bölgesinin oluşturulması ve bölgedeki gerilimi azaltmada özel rolleri olan Ruhani ve Erdoğan'a teşekkür etti. Putin, "Şimdi yeni bir sürece giriyoruz. Bu da Suriye'de siyasi uzlaşmanın başlamasıdır" ifadesini kullandı. Putin, Suriye'deki bütün grupların dinlenmesi gerektiğini de dile getirdi. Putin, "Türkiye ve İran Cumhurbaşkanları Suriye'de çatışmasızlık bölgelerinin kurulması ve çatışmaların durmasında "özel bir rol" oynadı. Şimdi Suriye'de siyasi çözümün başlamasını mümkün kılacak "yeni bir aşamaya" geldik. Suriye'deki siyasi çözüm Cenevre süreci kapsamında nihayete erdirilecek. Erdoğan ve Ruhani'ye "Suriye Diyalog Forumu'nun" parametrelerini tartışmayı önerdim. Suriye'de barışçıl çözüm için Suriye hükümeti dahil sürecin tüm katılımcılarının taviz ve uzlaşılarına ihtiyaç var" dedi.

[old_news_related_template title="Times'tan çok çarpıcı Soçi zirvesi yorumu" desc="İngiliz The Times gazetesinde Suriye'de İran, Türkiye, Rusya hattında yaşanan diplomatik gelişmelere yer verdiği haber ve analizde, Rusya'nın bölgedeki arabuluculuk görüşmeleriyle 'kendi zaferini ilan ettiğini' yazıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/soci.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/timestan-cok-carpici-soci-zirvesi-yorumu-2101213/"]

RUHANİ: ZEMİN HAZIR
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Rusya'nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile düzenlenen Suriye konulu üçlü zirvenin başlangıcında yaptığı konuşmada ise, "Suriye krizine yabancı müdahaleleri sona ermeli. Suriye'deki yabancı askeri varlığı ancak Suriye hükümetinin davetiyle olursa kabul edilebilir. Suriye'de siyasi çözüm için zemin hazır. Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye barış sürecinde yakın işbirliği içinde olmasından memnuniyet duyuyorum. Suriye'de terörizmi tamamen bitirmeye ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

erd

Görüşmenin sona ermesiyle birlikte liderler basının karşısına çıktı. Putin, Türkiye ve İran ile birlikte Suriye'deki barış sürecine devam etmek için anlaştıklarını söyledi. Putin, "Biz Astana formatında çalışmaya devam etme ve Suriye halkı içinde diyalog oluşturmak için ilk adımları atmaya karar verdik" dedi.

TOPLANTI SONRASINDA PUTIN: MUTABIK KALDIK
"Üç ülke Astane sürecinde iyi aşamalar kaydetti. Öncelikli adımlarımızı belirledik. Öncelikle Suriye içindeki grupların bu konuda görüşebilmeleri için bir platform oluşturulmasına karar verildi. Suriye toplumunun bütün kesimlerinin katılabileceği bir toplantının yapılması konusunda mutabık kaldık. Etnik ve dini grupların katılımının sağlanması, bu toplantıda Suriye'nin ortak konularının görüşülmesini sağlayacak. Cenevre süreci de görüşülecek. Suriyeliler, Suriye'nin kaderine kendileri karar vermeliler. Gerek muhalefetin gerek rejimin öncelikleri önemlidir. Sayın Esad'la görüşmelerde politik krizin barışçıl yöntemlerle çözülmesini görüştük. Yaptığımız bu olumlu görüşmeler için teşekkür ediyorum."

hasan

TOPLANTI SONRASINDA RUHANİ: ÖZGÜR BİR SEÇİME ŞAHİT OLMAK İSTERİM
"Her şeyden önce teşekkür etmek istiyorum. Bu toplantı öyle bir zamanda yapılıyor ki bu üç ülkenin çalışmaları, Suriye'deki barış ve istikrarın oluşması için zemin hazırladı. Bütün dünya bu konuyu bilmesi gerekiyor ki terörizm hiçbir zaman hiçbir ülke için bir araç olamaz. Terörizm bütün ülkeler için tehlike yaratıyor. Bütün ülkeler olarak bunu gördük. IŞİD, bütün ülkeler için tehlike oluşturdu ve günahsız insanları şehadet mertebesine getirdi. Bugünkü toplantı çok açıktı. Üç ülke kendi fikirlerini çok açık bir şekilde beyan ettiler. Yapılacak kongrede bütün partiler, bu kongrede birleşecekler ve Suriye'nin geleceği için müzakere yapacaklar. Üç ülkenin dışişleri bakanları ve genelkurmay başkanları bu kongrenin daha kolay yapılması için anlaştılar. Bugün yeni bir adım atıldı barış ve istikrar için. Umuyorum ki gelecekte güvenlik ve yeni özgür bir seçimin yapılmasına şahit olalım."

 

TOPLANTI SONRASINDA ERDOĞAN: TERÖRİST UNSURLARIN SÜREÇTEN DIŞLANMASI ÖNCELİĞİMİZ
"Değerli dostum Putin'in şahsında tüm Rus dostlarımıza teşekkür ediyorum. Rusya ile yoğun diyalogumuz gerek ikili konularda gerekse bölgesel konularda devam ediyor. Bunun meyvelerini her alanda topluyruz. Özellikle bu ivmenin artarak sürdürülmesi konusunda Putin ile hemfikiriz. Ruhani ile gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmede ülkelerimizin ilişkilerini daha da geliştirme hususunda mutabık kaldık.
Bugün değerli dostlarım Putin ve Ruhani ile kritik görüşmeler yaptık. Suriye'de ateşkes tesis edilmesi amacıyla atılan adımları tekrar gözden geçirdik. BMGK kararında tanımlandığı üzere Suriye halkının öncülüğünde kapsayıcı, özgür ve adil bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine vardık. Suriye Ulusal Diyalog kongresinin bu ilkeler temelinde çalışmaya karar verdik. Bugünkü ortak açıklamamız iş birliğimizi yansıtan ilk adımdır.

Başta rejim ve muhaliflerin tutumuna bağlıdır çalışmamız. Terörist unsurların süreçten dışlanması önceliğimiz olmaya devam edecektir. 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararında tanımlandığı üzere, Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak husunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz. Suriye Ulusal Diyalog kongresinin bu ilkeler temelinde çalışmaya karar verdik. Bugünkü ortak açıklamamız iş birliğimizi yansıtan ilk adımdır. Başta rejim ve muhaliflerin tutumuna bağlıdır çalışmamız. Terörist unsurların süreçten dışlanması önceliğimiz olmaya devam edecektir."