Spiegel Online'ın haberine göre, Kuzey Ren Vestaflya ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde Federal Asayiş Dairesi'ne bağlı ekipler, bu sabahtan itibaren dört Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) görevlisinin evinde arama gerçekleştirildi ve tutuklanmaları istendi. Aramanın, Federal Savcılık tarafından yürütülen casusluk iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında yapıldığı belirtiliyor. Federal Başsavcılık, tutuklama talebini şimdilik reddetti ve dosyaya gizlilik kararı konuldu.

ALMAN CEZA YASASININ 99. MADDESİ


İmamların, Alman Ceza Yasası’nın, yabancı bir ülke aleyhine casusluk suçunu düzenleyen 99. Maddesi gereği yargılanması için savcılığın soruşturma hazırlığı yaptığı öğrenildi. Ajan olmamakla birlikte, "yetki ve görevlerini bu amaçla kullandıkları" belirtilen imamların evlerinde de söz konusu suçlamalar ile ilgili kanıtlar arandı.

YILDIRIM VE FİDAN’İN ZİYARETİ ÖNCESİ


Başsavcılığın talimatı ile üç ayrı polis biriminin yaptığı baskınların, Başbakan Yıldırım’ın Oberhausen’de düzenleyeceği miting ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın önümüzdeki günlerde Almanya’ya yapacağı ziyaretten önceye gelmesi dikkatleri çekti. Fidan’ın Almanya Federal Haberalma Teşkilatı (BND) Başkanı Dr. Bruno Kahl'ın davetlisi olarak yapacağı ziyarette DİTİB’e bağlı imamların görüşülecek başlıca konu olması bekleniyor.

ARALIK'TAN BU YANA GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR


Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Volker Beck, Almanya'da bir süredir DİTİB imamlarının, FETÖ'ye bağlı kişiler hakkında bilgi toplayarak Ankara'ya ulaştırdıkları yönündeki iddialar üzerine, geçtiğimiz aralık ayında suç duyurusunda bulunmuştu.

Beck'in Federal Savcılığa verdiği belgeler arasında, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gönderildiği iddia edilen yazı ve Almanya'daki Türk konsolosluklarının Ankara'ya gönderdikleri raporlar olduğu belirtiliyor.

[old_news_related_template title="Casuslukla suçlanan imamlar geri çekildi" desc="Diyanet İşleri Başkanlığı, Almanya’daki FETÖ mensupları hakkında bilgi notları toplayıp Ankara’ya ilettiği iddia edilen imamları sürpriz kararla Türkiye’ye çağırdı" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/14diyanet20cm.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/casuslukla-suclanan-imamlar-geri-cekildi-1672885/"]

DİTİB ise, casusluk iddialarını reddediyor. DİTİB tarafından Gülen hareketine mensup kişilere yönelik yazının kendilerini hedef almadığı halde, bazı imamların hata yaparak bireysel olarak bilgi aktardıkları görüşü savunuluyor.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Burkhard Freier, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, eyalette 13 imamın 11 kurum ve 33 kişi hakkında topladığı bilgileri Ankara'ya aktardığı yönünde bilgiler olduğunu açıklamıştı. Rheinland-Pfalz eyaletinde de birden fazla cami imamının bilgi topladığı belirtiliyor.

MERKEL'İN ZİYARETİ NEDENİYLE OPERASYON ERTELENDİ


Spiegel Online'ın bildirdiğine göre, DİTİB'e yönelik operasyon aslında ocak ayı içerisinde yapılacaktı, ancak ertelendi. Erteleme nedeni açıkça ifade edilmese de, haberde Başbakan Angela Merkel'in şubat ayı başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine dikkat çekiliyor.

[old_news_related_template title="Diyanet İşleri Başkanı casusluk iddialarına cevap verdi" desc="Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Almanya'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı camilerde görev yapan bazı imamların casusluk yaptığı iddialarıyla ilgili olarak Alman gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Öte yandan Görmez, 'Biz ne 'soft power', ne de 'hard power' olmayı, dinlere ve dini kurumlara yakıştırmayız. Ancak 'herz power' (gönül gücü) olmayı tercih ederiz' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/743298oijdak324meh.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/diyanet-isleri-baskani-casusluk-iddialarina-cevap-verdi-1633088/"]

 

[old_news_related_template title="Ditib 'casusluk' faaliyetlerini doğruladı" desc="Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (Ditib), Almanya'daki bazı imamlarının FETÖ'cülerle ilgili Ankara'ya casusluk yaptığı iddialarını doğrulayarak özür diledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/casus.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/ditib-casusluk-faaliyetlerini-dogruladi-1618436/"]