2000-2007 yılları arasında yaşanan cinayetler başta Alman basını tarafından çete ve mafya hesaplaşması olarak lanse edilse de daha sonra cinayetlerin ırkçı motifi olduğu ortaya çıkmıştı. Nasyonel Sosyalist Yeraltı Terör örgütü (NSU) üyeleri Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt'ın ölmesinden sonra örgütün hayattaki tek ismi olan Zschaepe yargılanıyordu.

2. Dünya Savaşı sonrasında en dikkat çeken duruşmalardan biri olan NSU davasında 24 yaşındaki şüpheli Zschaepe, cinayet işlediğini kabul etmemiş fakat Mundlos ve Böhnhardt'ı durdurmadığı için ahlaki açıdan suçlu hissettiğini söylemişti.

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekten sorumlu tutulan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüyle ilgili davada karar aşamasına gelindi. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde devam edilen davada savcı sanıklar hakkında talep ettiği cezaları da açıklayarak mütaalasını tamamladı. Başsavcı Herbert Diemer, davanın baş sanığı Beate Zschäpe'nin işlenen 10 cinayet için ömür boyu hapis cezası almasını talep etti. Başsavcı sanık hakkında her cinayet için ayrı ayrı ömür hapis cezası talep etti.

NSU'nun öldürdüğü isimler. (Kaynak: Deutsche Welle) NSU'nun öldürdüğü isimler. (Kaynak: Deutsche Welle)


Başsavcı mütalaasında NSU davasının baş sanığı Beate Zschäpe'nin aşırı sağcı örgütün tüm eylemlerindeki suç ortaklığının sabit bulunduğu belirtilerek Zschäpe'nin hapisten çıkması durumunda gözetim altında tutulması için de şartların oluşmuş olduğu ifade edildi.

Zschäpe'nin işbirliği olmaksızın NSU hücresinin diğer iki üyesi Uwe Mundlos ile Uwe Böhnhard'ın göçmenleri öldürmelerinin, patlayıcılarla eylem düzenlemelerinin ve banka soymalarının mümkün olamayacağının vurgulandığı mütalaada, Zschäpe'nin aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün "halkın gözünü korkutma” ve "Federal Almanya Cumhuriyeti'ne zarar verme” gibi hedeflerini desteklediğinin sabit bulunduğu kaydedildi.