New York'ta duruşma salonunda tarihi davayı takip eden sozcu.com.tr Ankara Temsilcisi Zeynep Gürcanlı, Reza Zarrab'ın 'çapraz sorgusunun'  ilk bölümünü değerlendirdi. İşte Gürcanlı'nın izlenimleri...

Çapraz sorguyu, Hakan Atilla'nın avukatlarından 'Ejderhalı Kadın' Cathy Fleming yapıyor. Reza'nın Fleming'in sorularına çok dikkatli yanıt verdiği gözleniyor. Avukat Fleming'in birkaç kez 'şaşırtma sorusuna' rağmen Zarrab 'açık' vermedi.

capraz"FBI'YA YALAN SÖYLEDİM"


Reza Zarrab, Miami'ye gelmeden önce ABD savcılığıyla herhangi bir anlaşma yapmadığını söyledi. Zarrab, Fleming'in soruları karşısında da FBI'a 'yalan söylediğini' kabul etti.

DİKKAT ÇEKEN TARİHLER!


Sorgusunda söylediklerine göre; Reza'nın itirafçılık anlaşmasına ilişkin avukatları, savcılıkla ilk görüşmeyi, 2016 yılının Ağustos ayında yapmış. Bu görüşmede Zarrab'tan bilgi almışlar. O zaman Zarrab itirafçı olmayı kabul etmemiş. İtirafçılığı kabul ettiği tarih ise 2017 yılının Ağustos ayı. Öte yandan avukatlar Zarrab'a bu süre zarfında "Türkiye ile siyasi bir çözüm aradın mı?" sorusu da yöneltti. Zarrab ise bu soruya "Bunu söylemek adil olabilir" yanıtını verdi.

"HİÇ KİMSEYE KIZGINLIĞIM YOK"


Reza Zarrab “Peki siyasi çözüm bulunmamasına hiç kızdınız mı?” şeklindeki soruya ise “Benim hiç kimseye kızgınlığım yok hanımefendi” şeklinde yanıt verdi.

"GARANTİ VERİLMEDİ"


Reza Zarrab, mahkemeden sonra bir başka kefalet görüşmesi yapacağını da kabul etti ve "Bunun da bir garantisi yok” dedi. Yani Zarrab, “Kendisine bir garantinin verilmediğini” savundu.

YA 'EVET' DE YA DA 'HAYIR'


Avukat Fleming; Zarrab’ın yönelttiği sorulara 'çok dikkatli' yanıtlar vermesi karşısında “Yanıtlarını ‘evet’ ya da ‘hayır’ diye ver” çağrısı yaptı. Zarrab’ın buna uymaması üzerine ise Avukat Fleming bu kez mahkeme hakimi Berman’a “Lütfen tanığı uyarın. Sorularıma ‘evet’ ve ‘hayır’ diye yanıt vermesini sağlayın” talebinde bulundu.

Fleming, Reza Zarrab’a savcılıkla yaptığı anlaşma için yasal şartları da “Bu anlaşma gereği 3 koşulunuz var biliyor musunuz? Birincisi ‘gerçekleri söylemek’ ikincisi ‘ABD ile işbirliğine gitmek’ ve üçüncüsü de ‘Hiçbir zaman bir daha suç işlememek'” diye hatırlattı.

İLGİNÇ HAPİSHANE YANITI


Zarrab'ın savcılıkla anlaşma yapmasından sonra New York Federal Hapishanesi'nden alınarak başka bir hapishaneye alındığını hatırlatan avukat Fleming  "New York Federal Hapishanesi'nde kalmak çok mu kötüydü?" diye sordu.

Reza Zarrab ise bu soruya "Hapishanenin hakkını yemeyin" diye yanıt verdi. Atilla'nın avukatı Fleming ile Zarrab arasında şu ilginç diyalog geçti:

Avukat: Orada (New York Federal Hapishanesi) sadece önünüze konulanı yiyordunuz değil mi?
Zarrab: Hayır efendim. Biz kendi yemeğimizi pişirebiliyorduk.

ZENCANİ YORUMU


Avukatın, İran'da idam cezasına çarptırılan ve bir dönem Zarrab'la ortak iş yaptığı iddia edilen İranlı işadamı Babek Zencani ile ilgili sorusuna ise Zarrab "Babek Zencani ile hiçbir zaman ortaklık yapmadım" yanıtını verdi. Avukatın "Ama hesabına gelen paralar var" hatırlatması üzerine ise Zarrab "Evet onunla ticaret yaptım. Ama ortağım hiçbir zaman olmadı. Orada (İran'da) farklı ortaklıklarım oldu ama bunlar arasında hiçbir zaman Zencani yoktu" karşılığını verdi.

GANA'DAN GELEN ALTINLAR


Avukat, Zarrab'a sorgunun bu bölümünde, Gana'dan, Türkiye'ye getirilen altınları da sordu. Avukatın "Babek Zencani'nin size Gana'da 1 buçuk ton altın gönderdiği doğru mu?" sorusuna Zarrab "1 buçuk ton altının benim şirketime satılmak üzere Babek Zencani tarafından gönderilmiş olduğu doğrudur" itirafında bulundu.

[caption id="attachment_2119617" align="aligncenter" width="800"]FOTO:depophotos - Reza Zarrab, şarkıcı Ebru Gündeş ile evli... FOTO:depophotos - Reza Zarrab, şarkıcı Ebru Gündeş ile evli...[/caption]

İLGİNÇ İRAN YANITI: SEBEBİ YAŞAM TARZI


Zarrab "İran'a yasal sorunlar yaşayabileceğiniz için gitmekten korkmuşsunuz. Bu doğru mu?" şeklindeki soruya ise "Yasal bir problem yaşayacağımı hiç düşünmedim" yanıtını verdi. Avukatın "Ancak bu konuda endişeli olduğunuzu söylemişsiniz" karşılığına ise Reza Zarrab "Benim endişem oradaki hayat tarzı yüzündendi. İşimle ilgili değildi" şeklinde cevap verdi.

RUS GÜMRÜĞÜNDE 'YAKALANAN PARA' İDDİASI


Reza Zarrab, sorgusu sırasında kendisine yöneltilen "Sizin şoförünüz Rusya'dan 1 buçuk milyon dolar getirirken gümrükte yakalandı mı?" sorusunu ise kesin bir dille yalanladı. Zarrab "Benim şoförüm ne Rus ne de Türk gümrüğünde parayla yakalanmadı" dedi.

[old_news_related_template title="Atilla davasında Zarrab'ın 5'inci günü... İşte dakika dakika tüm detaylar..." desc="Reza Zarrab'ın doğrudan savcı tarafından sorgusu sona erdi ve çapraz sorguya geçildi. Duruşmayı takip eden gazeteciler arasında 'Ejderhalı Kadın' olarak bilinen, avukat Fleming'in sorgusunda, Zarrab'ı sıkıştırdı. Ancak Zarrab, Fleming'in sorularına 'kaçamak' yanıtlar verdi. Duruma sinirlenen Fleming, hakime dönerek 'Tanık ya evet ya da hayır diye yanıt versin. Onu uyarın' çağrısı yaptı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/zarrab-487-8.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-haberi-atillazarrab-davasinda-6-2119277/"]