Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün din dersi öğretmenlerine verdiği öğrenci ve velilerlerle sohbet talimatına Hepimiz İçin Laik Eğitim Meclisleri karşı çıkarak, 'Gerici eğitime hayır” dedi.

Bugün Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan ve bir basın açıklaması yapan Hepimiz İçin Laik Eğitim Meclisleri üyeleri ve veliler, “Türkiye'nin birçok yerinde okullardaki gerici uygulamaların arttığı bir dönemden geçiyoruz. Her gün başka bir ilde, okullardaki gerici uygulamaların haberlerini görüyoruz, okuyoruz. Geçtiğimiz hafta; Kartal'da Özel Çınar Anaokulu'nda kız çocuklarının başları bağlanıp erkek çocuklarının ayakları yıkatıldı, ortaokul öğrencilerine 'islam yemini' ettirildi, Kayseri'de Melikgazi İzzet Öksüzkaya Ortaokulu’nda Fettullah Gülen'in kitaplarından alıntı yapılan bir kitap dağıtıldı, Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nde müdür yardımcısı yatılı öğrencilere 'sohbet çağrısı' yaptı, Adana'da devlete ait bir yurtta etüt salonu 'vaaz' odası yapıldı, psikolojik danışman yerine ise 'manevi danışman' getirildi. Bunlar sadece bir haftada yaşanan ve basına yansıyan gerici uygulamalardan bazıları” dedi.

Grup, açıklamasına şöyle devam etti: “Bu uygulamaların hepsi bizzat Milli Eğitim Bakanlığı'nın talimatıyla yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, cemaatlere ait vakıflarla protokoller imzalıyor, okullarda sohbetler düzenlenmesinin talimatlarını veriyor. Cemaatlerin okullara girmesi bizzat Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sağlanıyor. Laik, bilimsel ve nitelikli eğitimin koşullarını sağlaması gereken Milli Eğitim Bakanlığı okullarda sabah namazına çağrı yapıyor, öğretmenlere öğrenci gruplarıyla evlerde dini sohbetler düzenlenmesi talimatı veriyor, cemaatlere ait olduğu açıkça bilinen vakıflarla imzalanan protokoller gereği okullarda ders saati içinde ve dışında eğitim verilmesinin talimatını veriyor.

Bu protokoller imzalanırken ne bir öğrencinin ne bir velinin ne de bir eğitimcinin görüşü alınıyor. AKP’nin eğitimde dönüşüm dediği şey budur. Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimde demokrasi niteliğini uygulamalı, katılımcı eğitim politikası yürütmelidir. Eğitimde demokrasinin gerekleri uygulanmadıkça, tek bir kişinin kararıyla düzenlemeler yapıldıkça, laiklik ilkesi eğitimde uygulanmadıkça gericiliğin eline teslim edilen çocukların geleceği karartılacaktır.

Bugün Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün önündeyiz, her nerede olursa olsun eğitimdeki gericileşmenin karşısında olacağız. Veliler ve eğitimdeki sorunları dert edinen, eğitimdeki gericiliğe itirazı olan herkesle birlikte tüm bu gerici uygulamaların karşısında duruyoruz ve durmaya da devam edeceğiz. Laiklik ve bilimsellikle bağdaşmayan bu uygulamaları kabul etmiyoruz.

Hepimiz için Laik Eğitim Meclisleri olarak okullarda nitelikli, modern, laik ve bilimsel bir eğitim verilmesi yerine Milli Eğitim Bakanlığı'nın işbirliği ile cemaatler tarafından öğrencilere dini hurafelerin dayatılmasını kabul etmiyoruz. Çocukların cemaatlere teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Herkesi 'Gerici Eğitime Hayır' demeye çağırıyoruz.”