Milla Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin dile getirdiği Türkiye’ye yönelik örtülü ambargo günden güne artıyor. Başta ABD ve Almanya olmak üzere pek çok ülkeden Türkiye’ye başlayan gizli ambargo özellikle savunma sanayini olumsuz etkiliyor. Askeri araçlarda yedek parça sıkıntısı yaşanırken, Türkiye’ye yeni araç ve silah satışları yapılmıyor. Bu duruma karşı acil önlem alınması gerektiğini söyleyen Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu, Türkiye’nin pek çok askeri malzemeyi üretecek kabiliyeti olduğunu kaydetti.

Savunma sanayinde stratejik imalat yapmak için bazı hassas makinelerin olduğunu anlatan Aydoğdu, bu makinelerin de dünyada sayılı ülkeler tarafından üretildiğini belirtti.

BİR AN ÖNCE ALINMALI


Henüz bu makinelerin Türkiye’ye ihracatına ambargo gelmediğini ifade eden Aydoğdu, bir an önce bu makinelerin alınıp gerekiyorsa depoda tutulması gerektiğini vurguladı. Geçmişte İran’da da benzer durumun yaşandığını hatırlatan Aydoğdu, ambargo ile birlikte İran sanayisinde büyük tahribat olduğunu kaydetti. Bu makinelerin ithalatında bürokratik engellerin bulunduğunu dile getiren Aydoğdu, stratejik öneme sahip takım tezgâhlarının tüketim değil yatırım malı olduklarını ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını beklediklerini aktardı.

TÜRKİYE GRİ LİSTEDE


NATO’nun Wassenaar Anlaşması’nın makineleri kapsadığını söyleyen Hakan Aydoğdu, bu anlaşmaya bağlı ülkelerin kara listedeki İran, Kuzey Kore, Libya, Suriye ve Irak gibi ülkelere makine satışının yasak olduğunu kaydetti. Aydoğdu, “Bir de beyaz ülkeler var. Avrupa ülkeleri. Biz gri listedeyiz. Dolayısıyla Türkiye’ye satılacak ürünler ihracat lisansına bağlı. Bu tür hassas makinelere ihtiyacımız var. Senin çok stratejik bir silah geliştirmeyeceğine, standart ürün üreteceğine ikna olursa sana lisans veriyor ve makineyi satın alabiliyorsun. Yıllar önce bir firma beyaz ülke olan Finlandiya’ya bir makine satıyor. O zaman Sovyetler Birliği var. Finlandiya üzerinden makine Estonya’ya geçiyor. Firmanın ihracatı 8 yıl yasaklandı. Sadece bir makine geçtiği için. Ve sonunda o firma iflas etti” dedi.