Bu yılın ilk 6 ayında 25.2 milyar liraya çıkan bütçe açığını düşürecek çözüm önerisi hükümetten önce akaryakıtçılardan geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, LPG ve akaryakıtta yaşanan vergi vurgununun önüne geçilmesi halinde bütçe açığının yarı yarıya azalarak 12.6 milyar liraya düşeceğini söyledi.

Başkan Aktaş, Maliye Bakanlığı’nın, geçen hafta dökmegaz ile otogazın ÖTV’sini eşitlediğini hatırlartarak dökme gazdaki KDV oranının yüzde 18’den 8’e çekilirken otogazın KDV’sinin yüzde 18’de sabit tutulmasının büyük bir hata olduğunu söyledi.

AEROSOL GAZINA DİKKAT

Başkan Aktaş, KDV’de farklılığa gidilmesinin yeni bir vurguna kapı aralandığını, bu fark yüzünden devletin yine ciddi zarara uğratılabileceğini söyledi. KDV’deki değişikliğin ardından kaçak satış yoluyla devlete gitmesi gereken vergiyi kendi kasasına atmak isteyenlerin boş durmayacağını belirten Aktaş, ayrıca ÖTV’nin eşitlenmesi üzerine vurguncuların bu sefer de LPG’ye aerosol gazı ilave edebilecekleri uyarısında  bulundu. Aktaş, aerosol gazının normalde kozmetik sanayiinde, özellikle deodorantlarda itici gaz olarak kullanıldığını, vergisi daha düşük olan bu gazın LPG’de kullanılarak büyük miktarlarda haksız kazanç elde edilebileceğini söyledi.

Başkan Aktaş, LPG’nin yanı sıra hem benzin hem de motorinde bazı dağıtıcı ve bayilerin yasa dışı irsaliye yoluyla devleti büyük vergi kaybına uğrattıklarını söyledi. Akaryakıtta vurgunun KDV hırsızlığı yoluyla yapıldığına işaret eden Aktaş, vurgunu önlemek için KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesi ve aradaki 17 puanlık farkın ÖTV’ye eklenmesini önerdi. Bu sayede vatandaşa ilave yük gelmeden, devletin vergi kaybı olmadan vurgun yolunun kapanacağını belirten Aktaş, istasyonların sattığı her litre akaryakıtın dağıtım şirketlerinden önce tutarıyla birlikte EPDK ve Maliye’ye ulaştırılmasını istedi.

DEVLETİN HABERİ YOK

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, ülke genelindeki 684 adet LPG istasyonunda ne olup bittiğinden devletin haberi olmadığını belirterek, şu çözüm önerilerini sundu:

LPG türleri arasındaki vergi oranları eşitlensin.

Dağıtıcı firma kurma şartları banka kurma şartları gibi ağırlaştırılsın.

Dağıtıcı, rafineriden ya da ithalatçıdan aldığı LPG’yi sadece kendi bayilerine verebilsin.

LPG tankerlerinin bayi depolarına transfer edilmesini güvenceye alacak bir otomasyon sistemi zorunlu hale getirilsin.

EPDK raporlarında LPG’yi satanların yanı sıra alanlar da listelensin.

TÜPRAŞ rafineri çıkış fiyatının altında LPG satanlar gözetim altına alınsın.