Soruşturmayı yürüten Rekabet Kurumu uzman heyeti, aralarında ABD, Almanya, Fransa, Japonya ve İngiltere merkezli uluslararası finans devlerinin olduğu toplam 8 bankaya ağır ceza kesilmesi için Rekabet Kurulu’na rapor sundu. Rekabet Kurulu, 20 Nisan 2016 tarihinde aldığı kritik bir kararla Türkiye’deki şirketlere kredi sağlayan uluslararası düzeydeki 13 banka hakkında, kredilerin faiz ve vadeleri konusunda kendi aralarında bilgileri paylaştıkları böylece rekabete aykırı hareket ettikleri iddiasıyla soruşturma açılmasına karar verdi. Soruşturmayı yürüten Rekabet Kurumu heyeti, yaklaşık 19 aylık incelemenin sonucunda 13 bankadan 8’inin rekabet kurallarını ihlal ettikleri sonucuna vardı ve söz konusu 8 bankaya yıllık cirolarının yüzde 2 ila yüzde 4 oranında ceza kesilmesi talebini Rekabet Kurulu’na sundu.

NET BİLGİ YOK

Soruşturma heyeti raporunda, banka personelinin kredi bilgilerini aralarında paylaştıkları, rekabeti kısıtlayıcı amaç taşıyan 8 ayrı, ikili anlaşma yaptıklarını ve uyumlu  eylemde bulunduklarını, bu eylemlerin de cironun yüzde 2 ila yüzde 4 aralığında idari para cezasını gerektirdiğini bildirdi. Cezanın bu bankaların uluslararası ciroları mı yoksa Türkiye ciroları  üzerinden mi hesaplanacağı konusunda net bilgi verilmedi.

İTİRAFLA CEZASI SIFIRLANDI

Bankalar ile ilgili incelemenin 29 Kasım’da karara bağlanması bekleniyor. Soruşturma heyeti ayrıca Japon Mitsubishi Bank’ın pişmanlık yasasından yararlanıp soruşturma sürecine bilgi sağladığını, bu nedenle cezasının yüzde 100 oranında indirilmesini, yani cezanın tamamen sıfırlanmasını da Rekabet Kurulu’na iletti. SÖZCÜ’ye bilgi veren kaynaklar, soruşturma ve ön  incelemenin Mitsubishi Bank’ın ihbarı ve itirafları üzerine başladığını, bu bankanın soruşturma sürecinde de bilgi akışı sağladığını belirttiler.