Adalet kurultayı katılımcıları bu sabah gün doğmadan Çanakkale savaşlarının efsane 57. Alayının izinden, şehitlere saygı yürüyüşü yapıldı. Adalet kurultayı konaklama alanında, CHP Lideri ve katılımcılar güne, 57. Alay'ın yola çıkmadan önce yedikleri hoşaf ve çorba ile başladılar. Ardından yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüşe geçildi.

Yüzlerce kişi, yaklaşık bir buçuk saat süren yürüyüşü, 57. Alay'ın yaptığı gibi Conk Bayırı'nda sonlandırdı. Conk Bayırı Anıtı'na çelenk kolan CHP Lideri, 57. Alay için "Onlar hayatlarını verdiler, bizler de çocuklarımıza güzel bir Türkiye vermeliyiz” dedi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu;

alay-2“57. Alay sabah kalktılar buğday çorbasını içti, şekersiz üzüm hoşafı ve yarım ekmekle sabah kahvaltılarını yaptılar. Bugün bizim geldiğimiz yoldan buraya geldiler. Atatürk onlara, 'Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum' dedi ve 57. Alay bu topraklarda son buldu. Hayatını bu topraklar için, bayrakları için verdiler. Çanakkale destanı bir anlamda burada yatanların destanıdır. Onları rahmetle anıyoruz. Bize güzel bir Türkiye emanet ettiler. Çanakkale destanı bize Çanakkale’nin geçilmez olduğunu anlattı. Tarihimizi iyi bilmeliyiz. Eğer bize güzel bir Türkiye bıraktılarsa bu güzel Türkiye’de adalet içinde yaşamalıyız. Bu güzel Türkiye’de birlikte ve huzur içerisinde yaşamalıyız. Adalet kurultayımızın teması da budur. Mehmetçiklerimizi, komutanlarımızı andık. Onların savaştıkları topraklarda sabah yine onların kalktığı saatlerde kalktık, onların içtiği çorbaları, hoşafları içerek buralara geldik. Biz bu ülkede huzur içerisinde yaşamak istiyoruz. Onlar hayatlarını verdiler, bizler de çocuklarımıza güzel bir Türkiye vermeliyiz. Bu yürüyüşe katılanlara teşekkür ediyorum."

alay-3

ÇANAKKALE SAVAŞLARI'NIN EFSANESİ OLDULAR


Çanakkale Savaşı’nda Anzak çıkarmasını durdurmak için harekete geçen 57. Piyade Alayı efsane olmuştur. 57. Alay, 1 Şubat 1915'de Tekirdağ'ın Yarkışla mevkiinde kurulmuştur. 57. Alayın komutanı Hüseyin Avni Bey'dir.

22 Şubat 1915'te 19. Fırka komutanı olan Yarbay Mustafa Kemal tarafından 57. Alaya törenle sancağı verilmiştir. 57. Alay, bir gün sonra, 23 Şubat 1915'te Çanakkale'ye doğru yola çıkmış ve 25 Şubat 1915'te Eceabat'a gelmiştir. 19. Fırka’nın bağlı olduğu 5. Ordu Komutanlığı’nın Enver Paşa tarafından kurulmasının ardından 57. Alay, yedek kuvvet olarak 26 Mart 1915'te Bigali Köyü'ne geçti. Bu tarihten 24 Nisan 1915 tarihine kadar 57. Alay, Yarbay Mustafa Kemal ve Binbaşı Hüseyin Avni Bey tarafından sürekli eğitime tabi tutuldu ve Bigalı Köyü ve Turşun bölgesinde askeri eğitim ve askeri tatbikatlar yaptı.

57. Alay Bigali Köyü'ndeki eğitim ve tatbikatlarını sürdürdüğü sırada 5. Ordu tarafından yeri değiştirilmek istendi fakat düşman kuvvetlere çıkartmaların yapılacağı noktaya en yakın yerlerden biri olmasından dolayı Mustafa Kemal, 57. Alayın Bigali Köyü'nde kalmasında ısrarcı oldu ve bunda da başarı sağladı. Böylece 57. Alay, Bigali Köyü'nde kalmıştır.

(İHA)