Anayasa görüşmelerinin sürdüğü Meclis'te teklifin maddelerinin görüşülmesi üzerine yapılan gizli oylamada AKP'liler açık oy kullandı.

15

Anayasaya aykırı olmasına rağmen kabinlere girmeden kullandıkları oyları göstererek gizli oylamayı ihlal eden AKP'lilere Sağlık Bakanı Recep Akdağ da katıldı.

Gizli oy kullanmayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Suç işliyorsun" diyen CHP'lilere, "Hadi lan. Suç işliyorum sana mı sorucam" diye yanıt verince gündeme oturdu.

 

17

YAPILAN GİZLİ OYLAMADA İSE BEKLENEN SKANDALLARIN YAŞANMASI GECİKMEDİ


AKP'li Grup Başkanvekillerinin oylamaya müdahale ettiği iddialarının geldiği sıralarda AKP'li vekiller ne yönde oy verdiklerini zarfa atmadıkları oy pusulasını göstererek açıkladı.

19

Kimi vekiller ise cep telefonu ile kabinlerden çıkan vekilleri kayda aldı. Bazı vekiller de içerisinde oy pusulası olan zarfları kontrol etti.

16

AKP'li milletvekili Orhan Deligöz de oy verirken böyle görüntülendi. Deligöz'ün kardeşi Ayhan Deligöz 15 Temmuz'dan sonra FETÖ'den gözaltına alınmıştı. Sosyal medyada Deligöz'ün "kendisini aklamak için" oyunu açık ettiği yorumu yapıldı.

[custom_content title="Meclis İçtüzüğü Madde 94'e göre; " desc="Anayasada değişiklik tekliflerinin birinci ve ikinci görüşmelerinde, maddelerin kabulü ile ikinci görüşmenin sonunda tümünün kabulü üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyu ile mümkündür. Birinci görüşmede gerekli çoğunlukla kabul oyu alamayan bir madde ikinci görüşmede de gerekli çoğunlukta kabul oyu alamamışsa reddedilmiş olur. Teklif hakkında verilen değişiklik önergesinin kabulü halinde, kabul için gerekli beşte üç çoğunluğun tespiti için bu önergenin oylanması gizli oylama suretiyle tekrarlanır."]

 

[custom_content title="Anayasa Madde 175'e göre; " desc="Anayasanın değiştirilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür."]


TUNCAY ÖZKAN ÇILGINA DÖNDÜ


Bu anlara tanıklık eden CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise çılgına döndü. AKP'li Meclis Başkanvekili'ne oylamaya müdahale edildiğini bağırarak söyleyen Özkan'a AKP'liler "Yalancısın" diyerek çıkıştı. Özkan daha sonra CHP'lilere gördüklerini anlatırken, AKP'lilerin oy kullanan diğer AKP'lilere zarfı açık tutulmasını söylediğini gördüğünü aktardı.