Nil SOYSAL

İstanbul’da yılbaşı gecesi 39 kişinin hayatını kaybettiği Reina’daki saldırıya bir tepki de sanatçılardan geldi. Ortaköy Kültür Merkezi’nde Mihriban Öztürk küratörlüğünde açılan “İnadına Sanat” adlı sergide 46 sanatçı 75 eseriyle terörü lanetledi. Soğuk havaya rağmen sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği serginin açılışında konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, “Sanat, terörü yok edecek en önemli silahtır. O nedenle biz de teröre sanat ve sanatçının yüreği ile karşı koyacağız. Sanatın toplumda bıraktığı izler çok daha derin ve anlamlı” dedi.

YOLA SANATLA DEVAM

Terörün Beşiktaş’ı hedef almasının altında yatan gerçeğin, Beşiktaş’ın özgürlükçü değerleri olduğuna dikkat çeken Hazinedar, şöyle konuştu: “Terörün en çok Beşiktaş’ı ve Beşiktaş’ın değerlerini hedef almasının esas nedeni; Beşiktaş’ın özgürlükçü değerleridir. Çünkü Atatürk ilkelerinin ışığında, başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya örnek olan özgürlükçü değerler, aynı zamanda bir terör tehdidi de oluşturur.

s2sergikili20cm Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar, sergiye destek olmak için üç de tablo satın aldı.


Ancak terörü yok edecek olan da aslında bu özgürlükçü değerlerle birlikte kültür ve sanatın yarattığı dünyadır. Beşiktaş, terör için ne kadar hedef olursa olsun, yoluna hep sanat ve kültürle devam edecek. Unutulmamalı ki; sanatın toplumda bıraktığı izler her zaman çok daha derin ve anlamlı olmuştur. Ben de Belediye Başkanı olarak bu değerlerin aslında terörü yok edecek en önemli silah olduğuna inanıyorum. Bu değerlerimizi büyüttüğümüzde İstanbul’da da, Türkiye genelinde de ve hatta tüm dünyada teröre en güzel cevabı vereceğiz. Teröre sanat ve sanatçının yüreği ile karşı koyacağız. İşte bu sergide tam da bu mesajı veriyoruz.”

25 MİLYON LİRALIK BÜTÇE

Beşiktaş kimliğinin en güzel ifadesinin sanat olduğunu ve Beşiktaş’taki kültür ve sanat ortaklığının büyüyerek devam edeceğini belirten Murat Hazinedar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin en yüksek kültür ve sanat bütçesi yüzde 14 ile Beşiktaş Belediyesi’nin bütçesi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesinin yüzde 1 olduğu düşünüldüğünde, bunun ne kadar önemli bir rakam olduğu da net olarak ortaya çıkıyor. Ancak 25 milyon liralık bu bütçeyi Beşiktaş Belediye Başkanı olarak ben, ya da belediyenin Kültür Müdürlüğü yönetmiyor. Bu bütçeyi, Beşiktaş Sanat Kurulu’nu oluşturan sanatçılar yönetiyor.”

“BİZİ SANAT BİRLEŞTİRİR”


“İnadına Sanat” sergisi için aralarında Devrim Erbil, İbrahim Özsakallı, Fatma Gülden Gündoğdu, Oya Özer gibi ünlü ressamların yanısıra İran, İngiltere ve Makedonya’dan sanatçıların eserlerini de biraraya getiren Küratör Mihriban Öztürk ise,  sanatın bütünleştirici ve birleştirici etkisine dikkat çekti ve şöyle dedi: “Yüreklerimizde korku yerine sevgiyi büyütmek, kaygı yerine umutlarımızı yeşertmek, huzur ve barış dolu bir yaşam için biz de üzerimize düşeni yapmak istedik.

s2sergiuclu20cm

O nedenle de sergimizin adını İnadına Sanat koyduk.

TERÖRÜ LANETLEDİLER

Sergiye katılan 46 sanatçı, “Terörü lanetleyen bir etkinlikte bulunmaktan onur duyduk” dedi.