Başbakanlık’a bağlı Devlet Planlama Teşkilatı 2011 yılında kanun hükmündeki kararname ile kapatıldı. Kalkınma Bakanlığı yapıldı.
Bakmayın kapatıldığına sadece tabela değiştirildi. Yeni bir bakanlık yaratıldı. Teşkilatın merkez ve yurtdışında çalışan personelinden, her türlü araç-gereç ve malzemesine hatta borcu alacağına kadar Kalkınma Bakanlığı’na devredildi.

* * *

Sahi ne iş yapar Kalkınma Bakanlığı? Kurulmasına neden ihtiyaç duyuldu?
Kadrosu boldu... İçi kadrolularla dolduruldu.
Bundan 6 yıl önce kurulan bu bakanlığın Devlet Planlama Teşkilatı’ndan yaptığı farklı bir şey yok. Hatta bakanlık olduğu halde artık o kadar bile iş üretemiyor!

* * *

Normal şartlarda ülkede yapılacak yatırımlar ve bu yatırımlar için gerekli maddi durumun sağlanması gibi konulardan sorumludur.
Peki, siz buna gerçekten Kalkınma Bakanlığı’nın karar verdiğine mi inanıyorsunuz?
Bakanlık bünyesinde hastane, okul, devlet dairesi, baraj, köprü gibi her türlü yatırımın yapılmasını organize eder. Yok artık! İhaleyi alacak belli, işi yapacak belli... Neyi organize ediyor olabilir ki?

* * *

Bakanlığın öyle az buz da bir bütçesi yok. Bu yıl, geçen yıla göre yüzde 35 artışla 2 milyar 207 milyon liralık bütçeye sahip olmuş.
Son iki ayda ne yapmış bu bakanlık?
Yörüklerle bir araya gelmiş.
Hastaları ziyaret edip yardım eli uzatmış.
Bakan televizyonda canlı yayına çıkmış.
İşgücü istatistiklerini açıklamış.
Bakan Kurban Bayramı mesajı yayınlamış.
Bakan yine canlı yayına çıkmış.
Bakan Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve sergisinin açılışında konuşmuş.
Sanayi üretim endeksini açıklamış.

* * *

Burada acayip bir şey yok. Bakan ne yapsın? Kendi kendine iş mi yaratsın?
Peki, böyle bir bakanlığın kurulması elzem miydi? Çalışmalarına, Başbakanlığın altında devam edemez miydi?
Kuvvetle muhtemel kurulurken iktidardaki parti ismi referans alındı. Adalet Bakanlığı zaten var. Bir de yanına Kalkınma Bakanlığı’nı kurar, sonra da birleştirirsek alın size Adalet ve Kalkınma Bakanlığı.
Başkanlık sistemine geçildiğine göre iki yıl sonra ortada bakanlıklar falan kalmayacak. Başkan ve adamları olacak. O zaman niye açtık biz bu bakanlığı? Var mı mantıklı bir açıklaması?