Türkiye ekonomisi toparlanacak! Hadi beraber bakalım kim neyi, nasıl toparlıyor?
Bu yıl gitti... Bütçe don lastiği gibi gevşedikçe gevşedi... Hazine yılın kalan aylarında daha fazla net borç alacağını açıkladı. Peki, gelecek yıl bütçe açığı daralır mı? Daralmaz!
Neden?
Kredi Garanti Fonu’nun maliyetleri yansımaya başlayacak. Gelecek yıl Kredi Garanti Fonu’nun gazı kesileceği için ekonomi asfalttan, mıcır yola geçmiş gibi savrulacak. Bir anda freni köklenmiş tır gibi olacak. Vergi gelirleri dramatik olarak hızla gerileyecek. Gelir azalınca açık artacak.
Af olmadan kimse vergi ödemiyor. Mecburen af gündeme gelecek. Yap-işlet-devlet borçları gizliden bütçenin altını oyacak. Seçimlere kadar kimse harcamaların kısılmasını beklemesin. Kısılmayacak!

* * *

Masaya gerçekleri koyacak olursak, geleceğimizi hep birlikte sattık. Sadece devlet değil, şirketler de sattı. Şirketlerle sınırlı olsa yine iyi... Bireyler de sattı!
Gelecekteki gelirlerimizi ipotekleyip karşılığında milyarlarca dolarlık borç aldık. Yurtdışından aldığımız kısa ve uzun vadeli borçların toplamı 420 milyar dolara genişledi. Faizi hariç!
Ve arkasından hepimiz genleştik... İktidar yolu açtı, peşinden vatandaş dağları aştı. Yıllar yılı insanlar başarı palavrasıyla kandırıldılar. Borcu teşvik ettiler. Şimdi kitleler harcamak için değil, borçlarını ödemek için para kazanıyorlar.
Şöyle ki; Banka ne yapar? Vatandaştan mevduat adı altında para toplar, o parayı ihtiyacı olana kredi adı altında borç verir.

* * *

İyi güzel de yatırılan mevduat istenen kredi miktarına yetmezse, yani az ise ne olur? Banka gider, yurtdışından borç bulur, Merkez Bankasına verir bozdurur, onu dağıtır... Biz de oturup başka ülkenin vatandaşlarının parasını yer, karşılığında onlara faiz öderiz.
Ülkede kaç il var? 81 adet... Ve bu 81 il içerisinde sadece 2’sinin tasarrufu, borcundan daha fazla... Diğer açıdan bakarsak 79 tanesinden alınan kredi, o ilde yatırılan mevduatın üzerinde... Bildiğin batık!
AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında borçlu il sayısı 12’ydi! Bundan 6 yıl önce borçsuz il sayısı 12’ye geriledi. Bugün sadece “İki”! Zonguldak ve Tunceli...
Son iki kim? Gaziantep ve Kahramanmaraş... Toplam mevduat birikimlerinin üç katı kadar kredi kullanıyorlar.
Yeni devlet kuruyorlarmış ya... Birkaç yıla kalmaz haciz gelir.