Bizzat Tayyip Erdoğan’ın “Bu beyannamede masalımsı vaatlere asla rastlamayacaksınız” diyerek bundan 6 yıl önce sıraladığı 2023 hedefleri vardı.
Şöyle söyleyeyim; Konulan bu hedeflerin tutma ihtimali, kırmızı ışıkta duran ejderha görme ihtimalinizden daha azdı. İnananı ülkenin yarısından fazlasıydı! Nasıl tutacak bu hedefler diye hiç sorulmadı.

* * *

Sözde hedeflerin gerçekleşmesine de 6 yıl kaldı. Oysa konuşmasında “umut simsarlığı yapmak için değil” lafları falan geçiyordu. Umut yoktu ki simsarlığı olsun.
Yola çıkarken ihracat için 2023 yılında 500 milyar dolarda karar kıldılar. Hâlbuki daha yola çıkmadan sonucu belliydi; Hüsran! Göz var, nizam var, matematik var... Buna 2 ile 2’yi toplayabilen kimse inanmazdı.

* * *

Kim hesapladıysa artık ihracat 2016 sonunda 300 milyar doları aşacaktı. 2016’da 142 milyar dolarda kaldı. Velakin 2008 yılında 132 milyar dolardı... Dokuz yılda 10 milyar dolar zor artmış ihracat, altı yılda 358 milyar dolar nasıl artacak?
Güzel kardeşim, arkasından atıp tuttuğun yabancıların bu ülkede kurulu şirketleri toplam ihracatın yarısını yapıyorlar. Bu saatten sonra da gelip yatırım falan yapmazlar. Safi yerli şirketlerle ne kadar yükseltebileceksin ihracatını?

* * *

Hedef tutmayacağına göre bir klasik olarak kalem kağıt oyunlarına başvurmak kaçınılmaz oldu. Peki, ne yapacaklar?
Formül değiştirecekler, oradan alıp buraya koyacaklar, olmayanı da sayacaklar, olana dev aynasında bakacaklar, yalandan ihracatı artıracaklar, hayali olanı patlatacaklar. Sonra da meydanlara çıkıp “şu kadar artırdık” deyip kalabalıklara haykıracaklar.

* * *

Nasıl? Çalışmalar başladı. İhracatçı birliği sayısı 60’dan 42’ye inerken sektör sayısı 26’dan 42’ye çıkacak. Bu ne demek? Turiste simit satan ihracatçı sayılacak. 16 sektörün geliri ihracata yazılacak.
Turizmden edilen gelirler de ihracat rakamı içinde görülecek. Geçen yılın 142 milyar dolarlık mal ihracatına 22 milyar dolarlık turizm geliri de katınca olacak size 164 milyar... Bazı başka hizmet gelirleri de eklenince ve toplamda ihracat rakamı 180 milyar dolar olarak gözükecek.

* * *

Gelgelelim ihracatta bir malın ülke dışına çıkışı söz konusudur. Turist elbet yurtdışına çıkıp ülkesine dönecek. Yanında anılarını götürecek. Biz de onu ihracat sayacağız.
Keza yurtdışı müteahhitlik gibi kalemlerden elde edilen gelirler de ihracat rakamı içinde görülecek. Sigortacılık, Bankacılık ve Gemi Taşımacılığı da ihracat kalemleri arasında yer alacak.
Yine de tutmaz! Tutmasın... 2023 geldiğinde, bu sefer 2033’te hedef 1 trilyon dolar ihracat derler, ona da inanır bu millet...