Rakamla “BİN” yazayım: 1.000. Kaç sıfır var? 3 sıfır. Rakamla “MİLYON” yazayım: 1.000.000. Kaç sıfır var? 6 sıfır. Rakamla “MİLYAR” yazayım: 1.000.000.000. Sıfırları sayayım. 9 sıfır.
THY 9 sıfırlı zarar etti.
TABLET 9 sıfırı yuttu.
Sıfıra sıfır.
Elde var sıfır.
THY adını duyunca herkes gururlanır. Cumhuriyetle birlikte Mustafa Kemal’in “İstikbal göklerdedir” sözüyle kurulmuş. Dünyanın her yerine uçak indiriyor, uçak kaldırıyor. Milletin gururu. Geçen hafta THY’de uçaklarda “ikram servis elemanı” olarak çalışan beyaz şapkalı, beyaz elbiseli, güler yüzlü ne kadar emekçi varsa işten attılar. İşinden olanlardan birinin bana yazdığı bilgiye göre, gerekçe olarak THY’nin 2016 yılında 6.5 milyar TL yani 9 sıfırlı zarar etmesi gösteriliyor. THY, işçi atarak, çalışanın ücret zammını sıfıra yakın tutarak küçülüyor.
Cumhurbaşkanı!
İşçi alın diyor.
THY işçi atıyor.
Oysa aynı THY, Cumhurbaşkanı binsin diye Tunus’un devrik diktatörü Bin Ali’nin uçağını 77.8 milyon dolar (TL değil dolar) ödeyerek satın aldı. Cumhurbaşkanının kullandığı zaten 12 VİP uçak vardı, Bin Ali’nin özel dekore edilmiş; geniş yatak odalı, duşlu, özel büyük salonlu, yanında götürdüğü gazetecilerle söyleşi odalı uçağı 13’üncü VIP uçak oldu.
Türkiye, daralıyor.
Kriz altında küçülüyor.
VIP uçak sayısı:
12’den 13’e çıkıyor.
13’üncü VIP uçağı ise 9 sıfırlı zarar eden THY’ye aldırılıyor.  Niçin THY? VIP uçak hangarını zenginleştirmek için THY ana sözleşmesinde madde mi var?

*  *  *

THY, devlet malı şirketti ve denetlenirdi. THY’nin genel müdürleri, yönetim kurulu başkanları Meclis’e KİT komisyonuna çağrılır hesap sorulur, aldığı-sattığı-zararı-kârı sorgulanırdı. AKP iktidarı döneminde THY hisselerinin yüzde 51’i Borsa’da satıldı ve özel şirket statüsüne geçtiği için Meclis denetimi kalktı. Yani denetimden kaçırıldı.
THY, VIP uçak alıyor.
Zararı 6.5 milyar TL.
Geçmiş yıllarda THY’nin bugünkü Yönetim Kurulu Başkanı,  gazetecileri toplayıp; “Harika kârlar ettik. Dünya hava yolları içinde en kârlı THY oldu” diye haberler yazdırıyordu.
Peki ne oldu?
Demek ki,  denetimsiz geçen yıllarda zararlar gizlendi. Zarar birikti, büyüdü artık minare kılıfa sığmaz oldu.

*  *  *

9 sıfırlı fiyaskolar!
Kılıfları deliyor.
2011 yılı seçim vaadinde Başbakan’ın en iddialı proje olarak sözünü verdiği “her öğrenciye bir tablet” de fiyasko oldu.
5 eğitim bakanı eskitti.
9 sıfırlar savruldu.
1.5 milyar TL harcandı.
Deneme amacıyla “seçilmiş pilot okulların dışında tablet sahibi öğrenciye ve tabletle eğitim veren öğretmene” henüz rastlanmadı.
Cumhurbaşkanı!
TEK adam olacak.
9 sıfır daha harcanacak.
5 bakan daha değişecek.
İnşallah!
Tablet eğitim başlayacak.

HAYIR demek için 60 neden (14)  

Mağdur afyonu etkisi azalınca!


Bize 28 Şubat darbesi yapıldı. Bize bilgisayar ortamında “elektronik muhtıra” verildi. Zaten bütün darbeler bize karşıydı.  Her seçim öncesinde mutlaka bir mağduriyet bulunuyor, her seçimde mutlaka  TÜSİAD ile birlikte Hürriyet Gazetesi’ne çakılıyordu. Mağduriyet afyonunun etkisi azaldı. Ona oy verenler bile “15 yıldır iktidardasın, seni belediye başkanı yaptık, seni başbakan yaptık, seni cumhurbaşkanı yaptık. Ordu elinde, polis elinde, devlet elinde... Tek adam olmak istiyorsun. Daha ne mağduriyeti” deme noktasına geldi. Hürriyet Gazetesi, “Karargah rahatsız” başlıklı bir haber yayınladı. Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a, iktidara en küçük bir eleştiri yok. Haberi de en sevdikleri muhabir Hande Fırat yazmıştı.  Genelkurmay Başkanı’na “çanak tutma haberinden” bile mağduriyet ürettiler. Mağduriyeti, tükete tükete tükeniyorlar.