Futboldan derinlemesine anlamam. Bütün bilgim “top yuvarlıktır, bir maçta üç ihtimal vardır”  iddiasından  öteye gitmez. Spor sayfalarını da “mesleğim gereği” okuyorum.  Türkiye’nin büyük futbol kulüplerinin hemen hemen çoğunluğu borç-harç içindeler. Gelirleri, giderlerini karşılamıyor. Çoğunluğu işadamı-müteahhit olan futbol kulüplerinin başkanları sık sık iktidar büyüklerine gidip devletten, belediyeden, arsa-para-destek-yardım-vergi indirimi- vergi muafiyeti istiyorlar, alıyorlar. Yabancı futbolculara milyar dolarlar akıtıyorlar.
Sonuç:
Avrupa’da dökülüyoruz.
Galatasaray elendi.
Başakşehir, başaramadı.
Fenerbahçe  de önceki gece UEFA Avrupa Ligi play off ikinci tur maçında  Makedon takımı Vardar ile İstanbul’da karşılaştı. 11 futbolcusunun değeri 41 milyon TL (transferlerde onlara ödenen para) olan Vardar,  380 milyon TL değerindeki Fenerbahçe’yi  Üsküp’ teki maçta 2-0 yenmişti. İstanbul’daki maçta da 2-1 yendi. Fenerbahçe de Avrupa’da silindi.
Türk Milli Takımı da dökülüyor.
Direktör Fatih Terim, kebapçı kavgasına karıştığı için işinden kovulmuş sayıldı. Euro  üzerinden  çok yüklü (3.5 milyon) tazminat aldı. Onun yerine de çok yüklü bir para (iki yıllığına 2.5 milyon Euro)  ile Romen çalıştırıcı Lucescu getirildi.  Lucescu, samimi, açık sözlü birine benziyor. Dedi ki, “Ben lig maçlarına yerli oyuncuları seyretmeye gidiyorum. Türk oyuncu bulmakta zorlanıyorum. Türk takımları maçta en fazla 3 Türk futbolcuyu oynatıyorlar.  Ben sahada kimi izleyeceğim, hangi bölgeye kimi alacağım.”

* * *

Şu tabloya bakın:
Göztepe:
Yabancı oyuncu 10.
Yerli oyuncu 1.
Galatasaray:
Yabancı oyuncu 9.
Yerli oyuncu 2.
Alanya Spor:
Yabancı 9.
Yerli 2.
Antalyaspor:
Yabancı 9.
Yerli 2.
Kasımpaşa:
Yabancı 8.
Yerli 3.
Beşiktaş:
Yabancı 8.
Yerli 3.
Başakşehir:
Yabancı 8
Yerli 3
Bursaspor:
Yabancı 8.
Yerli 3.
Yeni Malatya:
Yabancı 7.
Yerli 4.
Fenerbahçe:
Yabancı 7.
Yerli 4.
Gençlerbirliği:
Yabancı 7.
Yerli 4.
Karabükspor:
Yabancı 7.
Yerli 4.
Konyaspor:
Yabancı 7.
Yerli 4.
Sivasspor:
Yabancı 7.
Yerli 4.
Osmanlıspor:
Yabancı 7.
Yerli 4.
Kayserispor:
Yabancı 7.
Yerli 4.
Trabzonspor:
Yabancı 6.
Yerli 5.
Akhisar Belediye:
Yabancı 5.
Yerli 6.

* * *

Yukarıdaki tablo 18 süper lig takımının maçlarda sahaya sürdükleri oyuncuların “yerli-yabancı” dökümünü gösteriyor. Yabancı futbolcuya milyar dolarlar, milyar Eurolar  akıtılıyor. Vergi de alınmadığı için koşa koşa, sevine bayıla  geliyorlar. Türk Futbolu ise dökülüyor. Futbol kulüplerinin başkanları, devletten şirketleri için rant hortumluyor. Eski futbolcu diye Cumhurbaşkanı’nı  başlama vuruşu yapsın diye  seyircisiz stada çağırıp canlı yayın yaptırıyorlar. Altyapıyı geliştirip yerli futbolcu yetişmesine vücut çalımı atıyorlar. Ortaöğretim okullarının (yaklaşık 7 bin okul) yarısında spor salonu yok.
Lucescu kibar adam.
“Aptallık bulaşıcı” demiyor.

Günün sorusu

ByLock!


Konyaspor başkanı Ahmet Şan,  ByLock kullanıcısı olduğu iddiası ile ifadesi alınıp serbest bırakılırken, gazete yazarı Kadri Gürsel’in  ByLock kullananlar tarafından arandığı için 302 gün hapiste tutulması adaletin hangi ölçüsüne uyuyor?