Sonda söyleyeceğimi baştan yazayım:
Temel Öğretimden, Ortaöğretime Geçiş Sınavı olan TEOG’a karşıydım ama yerine daha bilimsel ve adil bir seçme sınavı konulmadan kaldırılmasına daha çok karşıyım.
Görüştüğüm uzmanlar TEOG’un kaldırılmasının tek nedeni olduğunu söylüyorlar: O da, iktidarın büyük çabasına karşın, öğrenci ve velilerden beklenen ilgiyi göremeyen İmam Hatip Liseleri’ni doldurmak!..
Çünkü tüm yönlendirme, hatta bazılarına öğrenim hayatları boyunca burs verme vaatlerine karşın, İstanbul’daki İmam Hatiplerin altıda biri, Ankara’dakilerin dörtte biri ve İzmir’dekilerin ise yarısı boş durumda...
Özetle merkezi seçme sınavı TEOG’un kaldırılmasından amaçlanan hedef, ne yapıp edip, Milli Eğitimi imam-hatipleştirmek!..

*  *  *

Hemen bir gecede bulunan yeni sistemin (!) yani ikamete dayalı yerleştirme ve kayıt sisteminin eğitimde yaratacağı tahribatı anlatayım:
Örneği de mezunu olmaktan gurur duyduğum, tarihi okullarımızdan Vefa Lisesi’nden vereyim.
Bu yıl mezunlarımız, üniversite giriş sınavlarında büyük bir başarı yakaladı. Yüzde 90’lık bir oran tutturuldu.
Okulumuzda halen 120 kız öğrencimiz yatılı öğrenim görüyor. Aralarında Muş’tan, Diyarbakır’dan, Muğla’dan, Trakya’dan, özetle yurdun dört bir yanından gelen çocuklarımız var. Çünkü TEOG sınavında yüksek puan alıp bu köklü eğitim çınarında okumaya hak kazanmışlar. Bir anlamda, eğitimde fırsat eşitliğinin son kalıntılarından yararlanmış ve Türkiye’nin imrenilen eğitim kurumlarından birinin öğrencisi olmuşlar. (Derneğimizin değerli başkanı Hakkı Baliç başta olmak üzere, kendilerini yetiştiren okullarına gönül bağını hiç koparmamış biz mezunlar, bu evlatlarımızı daha iyi koşullarda eğitebilmek için çırpınıyoruz. Örneğin Kurban Bayramı’nda 168 kurban bağışı yapıldı ki, bu rekor sayılabilecek bir rakam. Böylece gelişme çağındaki çocuklarımız, ders yılı boyunca bol bol etli yemek yiyebilecekler. Ayrıca gündüzlü okuyup da kantine verecek parası olmayan 50 öğrencimiz de bu sayede karınlarını doyurabilecek...)

ataturk-bustu

*  *  *

Yazarken yüreğim sızlıyor ama, TEOG sınavı kalktığına ve yerine yeni bir merkezi seçme sınavı getirilmeyeceğine göre; Anadolu’nun çalışkan, yetenekli ve başarılı çocukları için bu kapı artık kapanacak.
Bundan böyle ailesi yoksul olduğu için hem çalışan, hem de okuyan pırıltılı evlatlarımız, yaşadıkları yörelerde eğitimlerini sürdürmek, büyük ihtimalle İmam Hatip Liselerine gitmek zorunda kalacaklar.
Böylece aralarından Aziz Sancarlar çıkamayacak!..
Tunceli’nin Yemişdere Köyü’nde yaşarken TEOG birinciliğini yakalayan ve lise eğitimi için birçok veli ve öğrencinin rüyası olan Robert Koleji seçen Mahir gibiler, bir daha bu imkanı bulamayacak!..
Zira Türkiye genelinde bir seçme sınavı yapılmayacağı için Mahirler, hangi parayla Anadolu’nun ücra köşelerinden kalkıp büyük kentlere gelecekler? Başta 15 tarihi lise ve Fen-Anadolu Liseleri olmak üzere seçkin okulların kendi bünyelerinde yapacakları sınavlara nasıl katılabilecekler?..
Yani Mahirler için elveda şans, elveda fırsat eşitliği!..
Geriye tek seçenek kalacak:
Yaşasın torpil, yaşasın AKP yandaşlığı!..

*  *  *

Eğitilmiş insandan nefret eden, okumuş bir insan gördüğünde hafakanlar bastığını söyleyen, bilime, akla ve çağdaşlığa sırtını dönmüş zihniyetin elindeki Milli Eğitim’den son uygulamayı da haber verip noktayı koyayım.
Bu yıl birçok okulda, eğitim öğretim döneminin başlaması nedeniyle yapılan geleneksel törende, başta Atatürk olmak üzere, Cumhuriyet’i kuranlar, şehitlerimiz ve vefat eden eğitimciler için saygı duruşuna yer verilmedi.
Yetkililerden gelen talimatla doğrudan İstiklal Marşı’na geçildi!..

*  *  *

Atatürk’ü, ilke ve devrimlerini unutturmak için hazırlanan gerici müfredata ilaveten bir de bu yol seçildi!..