CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada ‘’Uluslararası gayrimenkul yatırımları piyasası verilerine göre, 30 sıra geriledik. Türkiye algısının kötüleşmesi, sermaye güveni, hukuk ve yargı güvencesinin erozyona uğraması, İstanbul’un konumunu hızla geriletti’’ dedi.

Avrupa’daki yükselen 30 metropol içerisinde gayrimenkul yatırımlarındaki tercih açısından İstanbul 2012 yılında ilk sıraya yükselmişti. Son dönemde ise 31.sıraya geriledi. Erdoğan Toprak, “Yurt dışındaki Türkiye algısının kötüleşmesi, baskı ortamının artması, sermaye güveni, hukuk ve yargı güvencesinin erozyona uğraması İstanbul’un bu konumunu hızla geriletti. 2018 için yapılan sıralamada İstanbul zirveden, dibe inmiş vaziyette ve 30 metropol içerisinde 31’inciliğe inmiş bulunuyor. İlk 30’a bile giremiyor” diye konuştu.

PROMOSYON ETKİLİ OLMADI


Hükümetin büyük umutlarla uygulamaya koyduğu gayrimenkul alanlara TC vatandaşlığı promosyonu etkili olmadı. Ocak ayında yayınlanan yönetmeliğe göre, 2 milyon dolar yatırım yapan veya 1 milyon dolarlık ev alıp üç yıl süreyle satmayanlara, başka bir şart aranmaksızın vatandaşlık hakkı verilmesi kararlaştırıldı. Düzenlemenin üzerinden 11.5 ay geçti. Vatandaşlık almak için gelen yabancı sermayede bir artış olmadı.