Kanal İstanbul Projesi’nin planlandığı güzergâhta Başbakanlık, Vakıflar Genel Müdürlüğü envanterinde yer alan; tarla, arsa, apartman, türbe, han ve kervansaray, cami ile tekkelerin yıkılacağı ortaya çıktı.

Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nda (ÇED) “Küçükçekmece 1896 ada/parsel üzerinde yer alan Camii Şerif ve Avlusu” diye belirtilen alan üzerinde İstanbul’u fetheden Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in inşa ettirdiği Fatih Camii yer alıyor. Fatih’in sefer dönüşü inşa ettirdiği daha önce mescit olan yapı 1965 yılında halkın bağışları ile camiye çevrilmişti.

Fatih Sultan Mehmet’in sefer dönüşü namaz kıldığı ve bizzat kendi emri ile inşa edilen mescit daha sonra gönüllüler tarafında toplanan bağışlarla camiye dönüştürüldü. 1965 yılında yapılan dönüşümden sonra mescitte yer alan üzerinde Osmanlıca yapılışını anlatan mermer plaka da caminin ön cephesine eklendi. 27 Mayıs Caddesi üzerinde yer alan caminin yapı içerisinde çay ocağı bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet’in sefer dönüşü namaz kıldığı ve bizzat kendi emri ile inşa edilen mescit daha sonra gönüllüler tarafında toplanan bağışlarla camiye dönüştürüldü. 1965 yılında yapılan dönüşümden sonra mescitte yer alan üzerinde Osmanlıca yapılışını anlatan mermer plaka da caminin ön cephesine eklendi. 27 Mayıs Caddesi üzerinde yer alan caminin yapı içerisinde çay ocağı bulunuyor.

TEKKE VE HAN DA VAR


Küçükçekmece Gölü’nün güneyinde yer alan alanda ise Garip Dede Türbesi bulunuyor. Garip Dede Türbesi, Küçükçekmece ilçesinin Fatih Mahallesi’nde bulunan bir türbenin etrafındaki cemevi ve altında yer alan aşevi de Kanal İstanbul kapsamında yıkılacak yerler arasında bulunuyor.

Garip Dede Anadolu erenlerinden biridir ve Alevi-Bektaşi inancına göre türbesi Macaristan'da bulunan Gül Baba'nın müsahibi olduğu rivayet edilmektedir. Garip Dede'nin öldüğünde gömüldüğü mezar 1995 yılında türbe haline getirilmiştir. Türbeye küçük cemevi ardından da alt katına aşevi ve üst katına bir kat daha cem evi inşa edilmiştir. Garip Dede Anadolu erenlerinden biridir ve Alevi-Bektaşi inancına göre türbesi Macaristan'da bulunan Gül Baba'nın müsahibi olduğu rivayet edilmektedir. Garip Dede'nin öldüğünde gömüldüğü mezar 1995 yılında türbe haline getirilmiştir. Türbeye küçük cemevi ardından da alt katına aşevi ve üst katına bir kat daha cem evi inşa edilmiştir.

GARİP DEDE KİMDİR?


Garip Dede Türbesi, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinin Fatih mahallesinde bulunan bir türbedir. Garip Dede Anadolu erenlerinden biridir ve Alevi-Bektaşi inancına göre türbesi Macaristan'da bulunan Gül Baba'nın müsahibi olduğu rivayet edilmektedir. Garip Dede'nin öldüğünde gömüldüğü mezar 1995 yılında türbe haline getirilmiştir. Türbeye küçük cemevi ardından da alt katına aşevi ve üst katına bir kat daha cem evi inşa edilmiştir. Garip Dede dergahı, Şah Kulu Sultan dergahı, Erikli Baba dergahı ve Karacaahmet dergahı ile birlikte Alevi Dernekleri Federasyonunu oluşturur. Garip Dede hakkında kesin kronolojik bir bilgi bulunmamaktadır. Garip Dede ulu bir kişidir. Kimsesi olmadığı için adının Garip Dede olduğu tahmin edilmektedir. 1600 yıllarda yaşadığı ve 102 yaşında vefat ettiği söylenmektedir. Onu tanıyan ve sevenlerin onun için türbe yaptıkları rivayet edilir.