Bu yılki Küresel Antisemitizm Endeksi'ni yayınlayan ADL, 19 ülkeyi kapsayan bir araştırma ele aldı. Raporda Türkiye, yüzde 71 antisemitizm oranıyla bu yıl da ilk sırada yer aldı.

Yahudi Cemaat'inin yayın organı Şalom'un haberine göre; Türkiye’de de özellikle basında kendini gösteren antisemitizmdeki artış ADL raporuna da yansıdı. Bölgede İsrail dışında en yüksek Yahudi nüfusuna sahip olan Türkiye’de antisemitizm oranı yüzde 71 olarak rapora yansırken, İsrail’i haritadan silme söylemini hükümet olarak benimsemiş İran’da bu oran yüzde 60 oldu.

BÖLGELERİN ÖNDE GELEN 19 ÜLKESİ ARAŞTIRMADA YER ALDI

Geçtiğimiz yıl benzer bir araştırmayı toplam 102 ülkeyi kapsayacak şekilde yaparak antisemitizm oranlarını ilk kez bilimsel verilerle ortaya koyan ADL, bu yılki araştırmasında 19 ülkeyi inceledi.

Araştırmada yer alan ülkeler arasında Amerika kıtasından ABD ve Arjantin, Batı ve Doğu Avrupa’nın önemli ülkeleri ile Türkiye ve İran yer alıyor. Bu ülkeler arasında Türkiye en yüksek antisemitizm oranına sahip ülke olarak belirlendi.



ANTİSEMİTİZM DÜNYADA ARTIŞ GÖSTERDİ

Erdoğan'a verdiği Yahudi Cesaret Ödülü ile kamuoyunda tanınan ADL’nin, Haziran ayının son günlerinde açıkladığı araştırma sonuçları, bu yılki oranlarla geçen yılki oranlarını karşılaştırma imkanı da sunuyor. Rapora göre Türkiye’de antisemitizm, geçen yıl yüzde 69 seviyesindeyken bu yıl iki puan artarak yüzde 71'e ulaştı. Buna göre, antisemitizmin önemli ölçüde artış gösterdiği diğer ülkeler şunlar oldu: Romanya (yüzde 35’ten 47’ye), İtalya (yüzde 20’den 29’a), Hollanda (yüzde 5’ten 11’e), İran (yüzde 56’dan 60’a) ve İngiltere (yüzde 8’den 12’ye).

YAHUDİ MARKETİ SALDIRISI FRANSA'DA ANTİSEMİTİZMİ DÜŞÜRDÜ

Fransa’da son zamanlarda meydana gelen şiddet olaylarından sonra, söz konusu araştırma sonucundan  Avrupa  halkının antisemit eğilimlerinin azalması şeklinde sonuç çıkması dikkat çekti.



ERDOĞAN'DAN EYLEMCİYE: İSRAİL DÖLÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, dönemin Başbakanlığını yaptığı sırada Soma’da kendisini protesto eden bir vatandaşa "‘Niye kaçıyorsun ulan İsrail dölü?’ sözleri uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekmişti.

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?

Bir kişiyi ‘antisemitist’ olarak nitelendirmek için ankete katılan kişinin Yahudilerle ilgili 11 adet kalıplaşmış yargının yarıdan fazlasına ‘büyük ihtimalle doğru’ cevabı verip vermediğine bakıldı.

Yargı cümleleri arasında, “Yahudiler İsrail’e yaşadıkları ülkeden daha bağlıdır. Yahudiler iş dünyasında çok fazla güce sahiptir. Yahudiler kendilerini diğer insanlardan üstün görür. Yahudiler dünyadaki savaşların çoğundan sorumludur” gibi ifadeler yer aldı.

Netanyahu'dan Avrupa'daki Yahudilere göç çağrısı

Netanyahu'dan Avrupa'daki Yahudilere göç çağrısı