İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Ali Hamanei, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin İsviçre'deki açıklamalarına destek verdi.

İran liderinin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre Hamanei, başkent Tahran'daki konutunda Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, İran'ın ülke dışındaki büyükelçileri ve diplomatik misyon temsilcilerini kabul etti.

[old_news_related_template title="Ruhani'den ABD'ye: Diz çöktüreceğiz" desc="İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin yeniden başlattığı yaptırımların ardından ülkede yaşanan ekonomik baskılar karşısında hükümetinin ayakta olduğunu ve ABD'ye teslim olmayacağını ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/06/iecrop/ruhani_16_9_1530124265.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/ruhaniden-abdye-diz-cokturecegiz-2491432/"]

"ÖNEMLİ BİR AÇIKLAMADIR"

Burada yaptığı konuşmada, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidine işaret eden Hamanei, "Cumhurbaşkanı'nın, 'İran'ın petrol satışının engellenmesi halinde, bölgede kimse petrol ihraç edemez' açıklaması, İslam Cumhuriyeti'nin konuya ilişkin politikasını ve yaklaşımını ortaya koyan önemli bir açıklamadır." dedi.

[old_news_related_template title="Trump'tan İran'a gözdağı" desc="ABD Başkanı Trump, İran'la imzalanan nükleer anlaşmasından çekildikten sonra İran'a sert mesajlar vermeye devam ediyor. Trump basına, 'İran müzakere edecek ya da bir şeyler olacak' açıklamasını yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/trump-reuters-3_16_9_1525882994.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-trumptan-iran-aciklamsi-2398109/"]

"ABD İLE MÜZAKERE BİR HATAYDI"

Hamanei, Dışişleri Bakanlığı'nın, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin ortaya koyduğu duruşu sıkı bir şekilde takip etmesi gerektiğini belirtti.

ABD'nin "güvenilmez" olduğunu vurgulayan Hamanei, Washington yönetimi ile müzakerelerin sorunları ortadan kaldıracağını düşünmenin açık bir hata olduğunu belirtti.

[old_news_related_template title="Ruhani'den çarpıcı yorum: İzole edildiler" desc="İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin uluslararası toplumdan izole edildiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/ruhani-reuters-1_16_9_1531572651.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/ruhaniden-carpici-yorum-izole-edildiler-2521065/"]

NE OLMUŞTU?

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, salı günü İsviçre'de ülkedeki İranlılarla bir araya geldiği toplantıda, "ABD yönetimi, 'İran'a bir damla petrol ihracat ettirmeyeceğiz' demiş. Bu, bölge petrolünün ihraç edilemeyeceği anlamına gelmektedir. Eğer bunu yaparsanız sonuçlarına da katlanırsınız." açıklamasında bulunmuştu.

Açıklama, Basra ile Umman Körfezleri arasında yer alan ve küresel petrol ticareti için kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı'ndan gerçekleştirilen ihracatı "İran'ın engelleme tehdidi" olarak yorumlanmıştı. AA