Evlilik planları yapanlar için çalıştıkları yerden izin almak büyük bir ayrıntı olarak dikkat çekiyor. Evlilik hazırlıkları sürecinde birçok vatandaş, evlilik izni kaç gündür ve nasıl alınır sorularına cevap arıyor. İşte evlilik izni konusunda merak edilen detaylar...

MEMURLARIN EVLİLİK İZNİ KAÇ GÜNDÜR?

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104.maddesinde Mazeret İzni başlığı altında; " …. Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir. …" şeklinde düzenlenmiştir. Kanun metni yeterince açık olup, buradan anladığımız memurun evlilik izin süresinin 7 gün olduğudur.

[old_news_related_template title="2018 nikah işlemleri için gerekli belgeler neler? Nikah evrakları nelerdir?" desc="Her erkek ve kadın için evlenmek önemli bir olaydır. Evlilik yolunda atılan en ciddi adım da nikah başvurusunu gerçekleştirmek. Nikah başvurusunda gerekli evrakların eksiksiz olması ayrı bir öneme sahip. Peki nikah başvurusu yaptığınızda hangi evraklar istenmektedir? Nikah başvurusu nasıl yapılır? Nikah ücretleri ve evlenecek çiftlerin merak ettiği herşey haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/nikah-depo_16_9_1524031199.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/nikah-evraklari-nelerdir-2018-nikah-islemleri-icin-gerekli-belgeler-neler-2357241/"]

İŞÇİNİN EVLİLİK İZNİ KAÇ GÜN?

4857 Sayılı İş Kanunu'nun Ek Madde 2'de “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.” şeklinde düzenlenmiştir. Yine kanun metninden anlayacağımız üzere işçilerin evlilik izinleri ise 3 gündür. İşçilerin evlilik izinleri ise; iş sözleşmelerinde düzenlenerek artırılabilir. Ancak düşürülemez.

EVLİLİK İZNİ NE ZAMAN KULLANILIR?

Evlilik izni önceden kullanılamaz. Evlilik izni kullanımında nikâh töreni için gün alınması, nikâh tarihi, nikâh davetiyesinde belirtilen gün veya düğün tarihi dikkate alınarak izin süresi başlatılabilmektedir. Evlilik izni evliliğin gerçekleştiği süreçte de kullanılabilir, evlilik sonrasında da kullanılabilmektedir. Çalışan her evlilik için bu hakkını kullanabilir. Yani birden fazla evlilik yapan çalışan her evliliği için ayrı ayrı evlilik izninden yararlanabilir. İşverenlerin, aynı kişiye ikinci kez bu izni kullandırmamak gibi bir hakkı bulunmamaktadır. Evlilik izni kullanan çalışanların maaşları aynen ödenmektedir.

Kanunun izin süreleriyle ilgili tanımında süre “gün” olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla “iş günü” olarak belirtilmediği için bu izinler haftasonu ya da resmi tatil günlerine de gelse izinden sayılmaktadır.

EVLİLİK İZNİ DİLEKÇESİ

Evlenme izni nikah tarihi alındıktan sonra ama nikah tarihinden önce işverene ya da iş yerinin insan kaynaklarına dilekçe ile bildirilir. Eğer işveren talep ederse, nikah günü alındığına dair belge de dilekçeye eklenir.

[old_news_related_template title="Unutulmaz bir balayı tatilinin olmazsa olmazları" desc="Yepyeni bir hayata “Merhaba!” demeye karar verip yaşamlarını birleştiren çiftler için balayının yeri çok özeldir. Evli bir çift olarak ilk kez çıkılan bu eğlenceli yolculuğun kusursuz geçmesinin şartlarından biri de, yola iyi hazırlanmış bir bavulla çıkmak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/buyuk-8_16_9_1519528433.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/unutulmaz-bir-balayi-tatilinin-olmazsa-olmazlari/"]

EVLİLİK NEDENİYLE MAZERET İZNİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ

Dilekçenin verileceği kurum tarafından belirlenmiş standart bir izin dilekçesi örneği yok ise, talebinizi aşağıdaki örnekteki gibi yazarak iletebilirsiniz

(DİLEKÇENİN VERİLECEĞİ BİRİMİN ADI)

…/…/….. tarihinde evlenecek olmam (çocuğumun evlenecek olması) nedeniyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104'üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca 7 / 3 (yedi / 3 gün) gün (daha kısa süre de olabilir) izin kullanmak istiyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

ADRES:
İkametgah adresi :
İznin geçirileceği adres :
Telefon numarası :

…./…./….
Adı ve Soyadı
Unvanı
Kurum sicil numarası
İmzası