Türkiye'nin hemen hemen her yerinden artık konkordato haberleri geliyor. Kimi firma alacaklarını alamadığından kimiside borçlarını ödeyemediğinden bu yola başvuruyor. Son dönemde Konkordato ilan eden firmalar arasına devletle iş yapan şirketlerde katıldı. Kimi firma sahibi devletten alacaklarını almadığından kimiside borçlarından dolayı bu yola başvuruyor. Bu şirketlere konkordato sürecinde atanan komiserler firmanın finansal tablosunu düzenlerken alacakları da arıyor ve ödeme gününü teyit ediyor. Eğer devletten gününde alacağını alamayan şirket, konkordato sürecinde kamu kurumlarına icra takibi başlatabilir.

KONKORDATO KOMİSERİ YASAL YOLA İCRA TAKİBİ YAPABİLİR


Devlet, özel bir şirketle yaptığı protokol ile yükümlendiği edimleri(borçlarını) yerine getirmek zorunda olduğunu belirten Avukat Cenk Söbe, "Devlet şirketlerle yaptığı anlaşmalara göre ödemelerini gününde yapmak zorundadır. Her ne kadar kamu otoritesini temsil etse de, ticari güvenlik ve devlete güven gereği devlet özel bir şirket gibi yaptığı sözleşmeler ile bağlıdır ve borcunu ödemek zorundadır. Bu durumda, kamu ile özel şirket arasındaki sözleşme şartları sağladığı müddetçe, alacağını alamayan özel teşebbüs, alacağını yasal yollar ile tahsilata girişebilir.İcra takibi başlatabilir." ifadelerini kullandı.

DEVLETE HACİZ İŞLEMİ YAPABİLİR


Devletin kamu hizmeti dışında başka amaçlarla kullanılan malları hakkında haciz işlemi  başlata bileceğini söyleyen Söbe sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklama da; "Bu durumda İcra İflas Kanunu'nun 82.maddesi "Devlet malları" tabirini kullanarak bunların haczedilemeyeceğini belirtmiştir. Burada bahsi geçen devlet malları, kamu yararına tahsis edilmişi mallar olup, kamu geliri niteliğindeki nakit ve alacaklara haciz işlemi yapılamaz. Bu mallar bütçe yasasına tabidir ve haczedilemez. Ancak devlete bağlı döner sermayeli işletmelerin malları ve devletin kamu hizmeti dışında başka amaçlarla kullanılan malları hakkında haciz işlemi yapılabilir. Örneğin ticari amaçlı sosyal tesisler, döner sermayeli hastanaler, market, restoran gibi işletmeler. Alacaklı olduğunu iddia eden taraf, bu tür işletmeler idareye bağlı olsa dahi haciz işlemi yapabilir."  dedi.

ALACAK KALEMİ OLARAK NOT ALIR


Bu işlemi konkordato komiserinin gerçekleştirebileceğini belirten Söbe, "Konkordato komiseri, ortada bir alacak varsa, devlet ya da özel farketmez aynı işleme tabi tutar. Yasal işlemlerin başlatılması için gerekli şartlar oluşmuş ise, komiser bunu alacak kalemi olarak not alıp gerekli işlemleri başlatabilir.

Geçtiğimiz Çoğunlukla Devlet Su İşleri'ne (DSİ) bağlı projelerde yer alan ve çok sayıda projeye imza atan Özler Grup da konkordato ilan etmişti. Firmanın genel müdürü korkordato ilan etmelerinin nedenini DSİ'den hakedişlerini alamamalarına bağlıyor. DSİ yetkilileri ise 2018 başından bu yana ödemeler de aksamalar olduğunu ödemelerin birkaç güne düzeleceğini ifade etmişti.

15 MİLYON TL HAKEDİŞ VAR


Özler Grup’un bünyesinde Asyapı İnşaat, Efetaş Mühendislik ve Özler Makina gibi 3 adet firma yer alıyor. Özler Grup’un Genel Müdürü Tuğsan Erkan Özler konuyla ilgili sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Biz grup olarak olarak konkordatoya gittik. Asyapı İnşaat ve Efetaş Mühendislik 15’er yıllık, Özler Makina ise 25 yıllık bir firmadır. Konkordato talep etme sebebimiz As Yapı’nın DSİ’ye yaptığı işlerden ödenek alamamasından kaynaklanıyor. Yaklaşık 15 -16 milyon TL civarında bir hakediş var. ” dedi.

bornova-karacam-buyuk

Bu süreçte bankaların üstüne geleceği endişesiyle mecburen konkordato kararı aldıklarını söyleyen Özler, “Bankalar üstümüze geleceğinden dolayı firmalarımız için mecburen konkordato kararı aldık. Şu an için 27 personel çalışıyor. Ancak aktif olduğumuz dönemde 120-130 personel çalışıyordu.DSİ’den 2018 yılından bu yana düzgün bir ödenek alamadık. Zaten mart ve nisan aylarında DSİ”nin proje işleri durduruldu ve herhangi bir ödenek çıkmadı.” ifadelerini kullandı.

DSİ YETKİLİSİ: ÖDEMELER BİRKAÇ GÜNE TEKRAR AÇILACAK


Konuyu Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerine aktardığımızda ise 2 haftadır firmalara hakedişlerin yatırılmadığını öğrendik. İsmini vermek istemeyen bir yetkili sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “2 haftadır hak edişler de ödeme yapmıyoruz. Şu an nakit konusunda sıkıntı var. 2018 yılından bu yana ödemelerde biraz aksamalar oluyor. Bir kaç gün içerisinde ödemeler tekrardan açılacak. ” ifadeleri kullanıldı.

KAMU PROJELERİNDE İHALE ALAN NAFİA İNŞAAT DA 'KONKORDATO' DEDİ


Devletin birçok kamu ihalesinde yer alan ve çok sayıda projeye imza atan Nafia İnşaat da konkordato ilan etti. Nafia İnşaat'ın halihazırda devam eden projelerinden bazıları şöyle: TOKİ konut projelendirmesi, Kocaeli'de okul, karayolları üst geçidi...

nafiaaaa

MALİYETLER 3 KATINA ÇIKTI


Nafia İnşaat’ın Genel Müdürü Mehmet Emin Yıldız konkordato süreci hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu. Döviz kurlarındaki artıştan dolayı maliyetlerinin 3 katına çıktığını belirten Yıldız, “Hükümetimiz devlet müteahhitlerine fiyat farkı kararnamesi yayınlayana kadar, kredi ve çek ödemelerimizdeki denge bozulduğundan, konkordato ile tedbir aldık ki, elimizdeki mevcut işleri bitirelim ve teslim edelim. Aksi durumda(konkordato ilan etmese idik) işlerimizi teslim etmekte zorluk yaşayacaktık. Şu anda hükümetimiz devlet müteahhitlerine destek olur ise,konkordatodan çıkacağız ve işlerimizi daha sağlıklı bir şekilde bitirip teslim edeceğiz.” ifadelerini kullandı.