Toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen havalimanının ilk fazının hizmete açılması için 6 milyar euroluk yatırım yapıldı. Havalimanının diğer etapları da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023'e kadar tamamlanacak.

Havalimanının inşaatında dolgu ve sondajla bölgede kurulan onlarca şantiyede, 3 bine yakın ağır iş makinesi çalıştı. Yaklaşık 10 bin kişi, 7 gün 24 saat esasına göre görev yaptı.

Üçüncü havalimanı fikri nasıl ortaya çıktı?Atatürk Havalimanı özellikle dış hatlarda uluslararası bir aktarma noktası olması nedeniyle kapasitesi yetersiz bir alan olarak niteleniyordu. 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yeni bir havaalanı yapılması kararı alındı. Aynı yıl yer tespiti yapıldı. Yer tespiti tartışmalı bir konu oldu. İstanbul'un kuzeyinde bulunan alan doldurma gerektiği ve kuşların göç yolları üzerinde olması sebebiyle kamuoyunda uzun süre tartışıldı.

erdogan-depo

Kimler yaptı?

Yeni havalimanının ihale sürece 3 Ocak 2013’te başladı. 3 Mayıs 2013 günü sona erdi. Türkiye tarihinin en büyük yatırımı olan ihaleyi Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon’dan oluşan ortak girişim grubu kazandı. İhale bedeli 22 milyar euro oldu. Ortak girişim grubu alanı 25 yıllığına işletecek.

isciler-isyan-1_16_9_1536929904-880x495

İnşaatta kaç iş cinayeti yaşandı?

İstanbul Yeni Havalimanı açılmadan şantiyedeki ölüm haberleri ile gündem oldu. Bu yılın şubat ayında alanda inşaat süresince 400 işçinin hayatını kaybettiği iddia edilmişti. Çalışma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada 30 bin kişinin çalıştığı şantiyede 27 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İnşaat başladıktan bu yana şantiyede kötü çalışma koşulları sebebiyle zaman zaman işçiler ayaklandı. Jandarma olaylara müdahale etti.

ulasim

Ulaşım nasıl olacak?

Üçüncü havalimanının en büyük sorunlarından biri ilk etapta ulaşım olacak gibi gözüküyor çünkü şu an alana metro yok. İETT Mecidiyeköy, Halkalı ve Atatürk Havalimanı’ndan yeni havalimanına seferler düzenleyecek. Ücretler 12-30 TL arasında değişecek. Yıl sonuna kadar yüzde 50 indirimli olacak.

depo-icmekan

İsmi ne olacak?

Üçüncü havalimanının resmi ismi şu an İstanbul Yeni Havalimanı olarak geçiyor. Resmi açılışın yapılacağı 29 Ekim Cumhuriyet bayramı günü ismin açıklanması bekleniyor. Son 5 yıldır alanın ismiyle ilgili pek çok fikir ortada. Bu sorunun cevabı pazartesi günü yanıtını bulacak.

depo-pistson1

Pist özellikleri neler?

Alanda 6 pist bulunacak. İki pist Karadeniz tarafına dik uzanacak. Pistlerin uzunlukları 3.5-4 km arasında olacak.

Kesilmesi zorunlu ağaç sayısı 657 bin 950

İstanbul Yeni Havalimanı'nın da bulunduğu bölge İstanbul'un da son ormanlık alanını oluşturuyor. Havalimanıyla ilgili hazırlanan Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarında yeni havalimanı ve bu bölgeye inşa edilecek mega projelerin bölgede nüfusun yoğunlaşmasına ve inşaat projeleri ile sanayileşmeye yol açacağı belirtildi.

Mart 2013'te hazırlanan birinci ÇED raporunda, alandaki toplam ağaç adedinin 2.513.341 olduğu belirtiliyor ve kesilmesi zorunlu ağaç sayısı da 657 bin 950 olarak veriliyor. Aynı raporda, proje kapsamında inşa edilecek tesislerin yapılacağı alandaki hafriyat çalışmalarının doğal ekosistemi ortadan kaldıracağı da vurgulanıyor.

[sozcu_dailymotion_video id="x6w1c7e"]

[old_news_related_template title="İstanbul Yeni Havalimanı üzerinde uçuş yasağı" desc="İstanbul Yeni Havalimanı´nın içinde olduğu büyük bir alan üzerinde bugün 11 saatliğine uçuş yasağı getirildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/ucus-dha_16_9_1540795387.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/istanbul-yeni-havalimani-uzerinde-ucus-yasagi-2-2707301/"]