Adnan Oktar grubunun yıllardır kullandığı Kandilli'deki villanın bulunduğu arazide onlarca kaçak yapı için yıkım kararı alındı.

Söz konusu arazide bulunan villa Mustafa Avni Cüre üzerine tapulu. Boğaziçi ön görünümünde yer almasına rağmen bugüne kadar Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekipleri bölgeye girip detaylı bir çalışma yapamadı.

Ağaçlık alanda bulunan bir binanın 1986 yılında alınmış izin belgesi bulunuyor ancak, yıllar içinde araziye onlarca ek yapı inşa edildiği ortaya çıktı.

Adnan Oktar grubuna yapılan operasyonda kolluk kuvvetleri ve savcılığın çalışmalarının ardından İBB ekibi de bölgeye girerek kaçak yapı tespiti yapmıştı.

Kaçak yapıları tek tek belirleyerek tutanakla belgeleyen İBB, hazırlanan "Yapı Tatil Tutanağı"nı villanın giriş çıkış kapılarına asmıştı. Edinilen bilgiye göre dün toplanan İstanbul Büyükşehir Belediye Encümeni kaçak yapılar için yıkım kararı ve 176 bin 269 lira cezası kararı aldı.

BAŞSAVCILIK, OKTAR'IN VİLLASININ YIKIMINI ERTELENMESİNİ İSTEDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Adnan Oktar’ın Kandilli’deki kaçak yapıları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden çıkarılan yıkım kararının "tespit ve tasnif işlemlerinin" devam ettiğini belirterek yıkım kararının bir ay ertelenmesini istedi.

Geçtiğimiz ay gözaltına alınarak tutuklanan Adnan Oktar’ın Üsküdar Kandilli’deki kaçak yapıları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yıkım kararı çıkmıştı. İBB Encümeni tarafından, Kandilli'deki 23 kaçak yapının yıkılması yönünde alınan kararın yanı sıra, imara aykırı faaliyet nedeniyle de tapunun kayıtlı olduğu kişilere de para cezası kesmişti.

Belediye yıkım kararının uygulanması için villa ve diğer yapıların devredildiği, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) yazı yazdı. Belediyeden kaçak yapıların yıkımı için hazırlık yapılırken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca belediyeye bir yazı gönderilerek yıkımın ertelenmesi istendi.

Başsavcılıkça yazılan yazıda "tespit ve tasnif işlemlerinin" devam ettiği kaydedilerek yıkım kararının bir ay ertelenmesi istendi.

Şüpheli Adnan Oktar'ın yaptığı örgüt yapılanmasına yönelik soruşturmanın devam ettiği belirtilen savcılık yazısında; “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından Cumhuriyet Başsavcılığımıza yapılan bildirimde, imar mevzuatına aykırı bu yer için 01 Eylül 2018 tarihine kadar yıkım kararı verilmiş olduğu belirtilmiş olup, bu süreye kadar tespit ve tasnif işlemlerinin ikmalinin mümkün olmadığı belirtilmiş olması nedeniyle, şüphelinin kullanımında bulunan M. Avni Cüre adına tapuda kayıtlı 179 pafta 928 ada 3 ve 55 parsellere ilişkin kaçak nitelikli yapıların yıkımının binadaki suç örgütüne ait eşya ve diğer kıymetlerin tespit ve tasnif işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla bir ay ertelenmesi hususunda gereği rica olunur."




adnan-oktar-2

İŞTE O KAÇAKLAR

Kaçak yapıların detaylı krokisine yer verilen tutanağa göre, 1'den 23'e kadar farklı yapının bulunduğu arazide pek çok binanın kaçak durumda.

Belgedeki bilgilere göre:

A yapısına 7 ve 8 numaralı tek katlı kaçak yapılar eklendi.

A yapısı dışında bulanan 1 numaralı kata çıkış merdiveni eklendi.

B yapısına 15 ve 18 numaralı tek kaçak yapılar, 16 ve 17 numaralı 2 katlı kaçak yapılar ve 14 numaralı kaçak platform (seyir terası) eklendi.

B blokta rölöve projesindeki açık merdiven yapıya dahil edildi,

1-2-3-4-5-6-9-12-13-19-20-21-22 numaralı tek katlı yapılar kaçak olarak yapıldı,

11 ve 23 numaralı 2 katlı yapılar ile 10 numaralı garaj ve tesisat odası kaçak olarak yapıldı.

Encümen tarafından alınan kararın ardından emniyet güçleri ile belediye ekiplerinin ilerleyen günlerde yıkım işlemi için Kandilli’deki araziye gitmesi bekleniyor.