Şu ana kadar 8 milyon kişinin başvurduğu “İmar Affı”nda sayının 13-14 milyon olmasını beklenirken, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi Başkanı Ali Faruk Çolak, imar barışına müracaat etmiş ya da edecek kişilere önemli uyarılarda bulundu.

BELGE İPTAL EDİLEBİLİR


HKMO Bursa Şubesi Başkanı Ali Faruk Çolak, imar barışı için alınan bazı yapı kayıt belgelerinde hatalar olduğunu söyleyerek, “Yapı Kayıt Belgelerinin hatalı bilgiler içermesi, ‘belgenin iptal edilmesi’, ‘yatırılan paraların iade edilmemesi’ ve beyanda bulunan vatandaşlarımızın ilgili tebliğde yer alan ‘5237 sayılı TCK’nın 206’ncı maddesi uyarınca suç işlemesi’ gibi olumsuzlukların yaşanacağı açıktır” dedi.

hatali-bilgi-barisi-ruhsatinizi-iptal-ettirebilir-faruk-colak

300 BİN MÜRACAAT VAR


İmar barışı başvuru süresinin, 31 Aralık 2018’e kadar uzatıldığını hatırlatan Çolak, Bursa ili genelinde 300 binin üzerinde müracaat yapıldığını, 36 bin civarında Yapı Kayıt Belgesi alındığını fakat bunların içerisinde hatalı olanların olduğunu belirten Çolak, bunlardan yüzde 5’inin de Tapu ve Kadastroya intikal ettiğini söyledi.

“YAPI KAYIT BELGESİNİN HATALI OLANLAR VAR”


Yapı Kayıt Belgesi hatalı bilgiler içerirse ne olur? Ödemeleri dahi yapılmış olan Yapı Kayıt Belgelerinde hata gözlemlendiklerinin altını çizen Çolak, “İmar Barışının başlangıcından bu güne kadar, meslektaşlarımızın gerek sahada ölçümü esnasında gerekse ofislerinde yaptıkları çalışmalardan bize aktarılan bilgilere göre müracaat edilen bir kısmının ödemeleri dahi yapılmış olan birçok Yapı Kayıt Belgesinin hatalı olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Tamamıyla vatandaşımızın beyanı ile gerçekleştirilen İmar Barışı sürecinde uyarılarımızı yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

hatali-bilgi-barisi-ruhsatinizi-iptal-ettirebilir-1


İMAR BARIŞI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

– E-devlet şifresi
– Geçerli bir cep telefonu numarası
– Geçerli bir e-posta adresi
– Beyan edilecek yapının adresi
– Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri
– Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)
– Yapıdaki konut ve işyeri sayısı
– Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)
– Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)
– Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)
– İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
– Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)