6 Türk aşçı, 'etin jönü' olarak bilinen Gürkan Şef’in Mekke'deki şubesinde çalıştırılmak üzere bir buçuk yıl önce Suudi Arabistan’a götürüldü.

6 ay çalıştırıldıktan sonra sözleşmelerini gören vatandaşlar, Gürkan Şef'e değil, Cihan adında başka bir şirkete bağlı olduklarını öğrendi. Maaşlarını da alamayan işçiler “Suudi Arabistan’dan ülkemize dönmemiz için aracı firma 30 bin lira istiyor. Onların izni olmadan dönemiyoruz. Paramızı da alamıyoruz ve korkuyoruz. Hem rehin kaldık, hem kandırıldık." dedi.

FOTO:SÖZCÜ - İşçiler FOTO:SÖZCÜ - İşçiler "Bizi buradan kurtarın" diye feryat etti.

SÖZCÜ'YE ULAŞTILAR: BİZİ KURTARIN


24 Şubat 2017 tarihinde 'Gürkan Şef' lakaplı Gürkan Topçu'nun Etiler şubesindeki restoranında 5 arkadaşı ile birlikte işe başladıklarını ve Mekke şubesinde çalışmak için eğitim aldıklarını söyleyen Maaruf Türkoğlu,
Sözcü'ye yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Buralarda sahipsiz kaldık. Gürkan Şef bize Mekke şubesi için eğitim verdi. Arapça ve İngilizce hazırlanmış sözleşmeleri ne olduğunu bilmeden zorla imzaladık.
Türkçe'ye çevrilmesini istedik 'Zaman yok konsolosluk bekliyor' dediler. 18 Nisan 2017'de Mekke'de Gürkan Şef'e ait restoranda çalışmaya başladık. Aylarca sözleşmeleri görmek için çaba gösterdik göstermediler. 6 ay sonra gördüğümüz sözleşmelerde öğrendik ki ne bir hak talep edebiliyoruz ne de Gürkan Şef'e bağlı çalışıyoruz. Gürkan Şef sadece açılışı yapmış ve bütün haklarını Araplara devretmiş.”

Maaruf Türkoğlu ve 5 arkadaşı Türkiye'ye dönmek istiyor. Maaruf Türkoğlu ve 5 arkadaşı Türkiye'ye dönmek istiyor.


"ZOR DURUMDAYIZ"

Gürkan Şef’le konuştuklarını ancak olumlu yanıt alamadıklarını söyleyen Türkoğlu; “Gürkan Şef’e durumu anlattık o da bize ‘Benim Mekke şubesiyle bir ilgim yok. Ben sadece açılışa geldim şube Arap'ların. Başınızın çaresine bakın.’ dedi. Bizim kefil olarak bağlı olduğumuz şirket bize izin vermediği sürece burdan ülkemize dönemiyoruz. Kandırıldık. Çalıştığımız şirkette psikolojik baskılar uygulandı. Paramızı zaten alamıyoruz nasıl orada çalışalım? Bizi evden çıkarttırmakla ve kaçak duruma düşürmekle tehdit ediyorlar. Suudi Arabistan’da kefalet sistemi var. Size kefil olan kişi izin vermeden ülkeden gidemiyorsunuz. Cihan isimli firma yetkilileri bize izin vermiyor. Kişi başı 30 bin TL istiyorlar. Konsoloslukla görüştük. Hala haber bekliyoruz. Zor durumdayız.” dedi.

Maarif Türkoğlu kendisi ile birlikte; Ertan Dilek, Fatih Karakaya, İsmet Sözer, Mehmet Çağala ve Ahmet Enderbatur isimli Türk işçilerin Mekke'de mahsur kaldığını anlattı.

Gürkan Şef Gürkan Şef "Ben de mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyorum" dedi.


GÜRKAN ŞEF: BEN DE ÇÖZÜLMESİ İÇİN UĞRAŞIYORUM

Gürkan Şef ise konuyla ilgili Sözcü'ye yaptığı açıklamada; "Konudan haberim var. Mekke şubesi bir franchise (imtiyaz) şubesi. Dolayısıyla farklı sahipleri ve yönetimi olan bir yapı. Ben de şuan itibariyle konuyla ilgili detaylı bilgi almaya çalışıyorum. Konunun en kısa sürede sonuçlanmasını bekliyorum." diye konuştu.