Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına 3 yıl önce başlanan Kurtuluş Yolu Projesi için Osmanlı arşivleri incelenerek yol güzergahı tespit edildi.

ulu-onderin-gectigi-kurutulus-yolu-4Yöre halkının bilgisine baş vuruldu. Bir çok belge ve fotoğraflar tek tek incelendi. Ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayı 1919 yılında Samsun’dan önce Kavak ve Havza’ya oradan da Amasya’ya gittiği 98 kilometrelik yol ortaya çıkarıldı.

ulu-onderin-gectigi-kurutulus-yolu-1Proje kapsamında Atatürk’ün Amasya’ya giderken kullandığı Samsun-Sivas-Bağdat İpek Yolu hattında bulunan hanlar, köprüler,çeşmeler, evler eski özelliklerine uygun olarak tekrar yapıldı. Mustafa Kemal Atatürk’ün konaklayıp kahve içtiği Susuz Han, kafeteryaya çevrildi. Kavak ve Havza'da Ulu Önderinuğradığı tarihi yapılar restore edilerek müze haline getirildi.

ulu-onderin-gectigi-kurutulus-yolu-3Ayrıca 16 kişilik proje ekibi bölgedeki köyleri dolaşarak o günkü tarihe ait eşyaları topluyor.

ulu-onderin-gectigi-kurutulus-yolu-2Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, "Büyükşehir Belediyesi olarak, bu projeye büyük önem veriyoruz. Projenin yüzde 90'ı tamamlandı. Bittiğinde ise, insanlarımız bu yoldan geçerken sıkılmadan o an ki kurtuluş ruhunu hissedecekler.O günki ortamı birebir yaşayacakşar. Bu tarih yolu açık hava müzesi olacak" dedi.