Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Ne yaptı? Saray’dan “bir kerelik” izin alabildikleri için bu sefer faizlere dokunamadı. Zira artırma hakkını geçen sefer kullanmıştı.
Merkez Bankası Başkanı bağımsızım havalarına girip faizleri artırmaya çalışsaydı, bugün ya işsizdi ya da Şırnak Merkez Bankası Başkanı... Şırnak’ta Merkez Bankası olmaması ufak bir ayrıntı...

★★★

Sahi kurumun “bağımsız” olduğuna inanan var mı? Türkiye’de Saray’a bağlanmayan, bağımsızcılık oynayan kurum kaldı mı?
Altı ay önceydi... Cumhurbaşkanı; “Ahdim olsun ki 1-faizler, 2-enflasyon 3-cari açık düşecek” demişti. Lakin o günden sonra hiçbiri aşağı inmedi. Yükseldikçe yükseldi... Olmadı ahdi!
Bence Cumhurbaşkanı Varlık Fonu’nda olduğu gibi kendini Merkez Bankası Başkanı olarak atasa da bütün bu tartışmalar ebediyen geride kalsa...

★★★

Faiz kararı öncesi yapılan anketlerde Türkiye’den, Merkez Bankası’nın faiz artırmasını bekleyen çıkmadı! Yabancı kurumlar bu ülkeyi hâlâ kavrayamadıkları için teoriye takıldı. Faiz artırılacak deyip yanıldı.
Artırsa veya düşürse ne olacaktı? Artırsa dolar az, biraz düşer sonra geri dönerdi. Düşürse dolar yukarı gider arkasına bakmazdı. En tatlısı hiç kımıldamaması... Ölü taklidi yapması...

★★★

Ekonomi öyle bir çıkmazda ki, Merkez Bankası’nın alacağı en agresif faiz kararı bile döviz kurları üzerinde sınırlı etkiye sahip olacaktı. Piyasalar da zaten faizin sabit tutulmasına fiyatlanmıştı.
Faiz oranını Merkez Bankası direkt belirlemez. Serbest piyasa belirler. Türkiye’de ekonomi gerçekten iyiye gitse faizler zaten düşer.

★★★

Aslında kimsenin faizle bire bir ilgilendiği falan yok. Faiz kararı dolar fiyatını etkileyecek. Hikâye bundan ibaret...
İşin ilginci Rahip Brunson’ın salınması hem Merkez Bankası’nın geçen sefer 625 baz puan faiz artırmasından daha fazla etki yaptı hem de Hazine ve Maliye Bakanı’nın açıkladığı ekonomik programlardan daha etkili ve daha evlaydı.

★★★

Berat Albayrak’ın verdiği mesajlara bakıyorum, olayın vahametini kısmen kavramış. Yeterli mi? Maalesef değil!
O noktayı çoktan geçtik. Erken teşhis için önümüze konulan bütün fırsatları geri teptik. Gelen paraları yandaşlara yedirdik. Bunun acı sonuçları olmayacak mı?

★★★

“Biz bu işin ithalatını, ihracatını yeri geliyor imalatını yapıyoruz” demekle olmaz bu iş! Dünyada işler çok değişti. Her ülke kendi derdine düştü. Artık para pahalı... Saflar sıkılaştı.
Ne yapacağız? Birkaç ay daha kendimizi kandıracağız. Seçimleri atlatma derdine düşecekler. Popülizm için kesenin ağzını açacaklar. İşte biz o gün düşüneceğiz. Her şey bir anda anlamsız gelecek... İşte biz o gün tükeneceğiz...