Temmuz- ağustos -eylül aylarında yani üçüncü çeyrekte Türkiye geçen yıla göre yüzde 1.6 büyüdü... Açıklamalara göre büyüdü ama büyümesi küçüldü... Maşallah, yine de büyüdü...
Büyüme ufak olsun bizim olsun. Üzüldüğümüz şeye bak! Büyümek neydi? Büyümek zenginleşmekti. En azından bize böyle denildi. Tabii saymazsak ufak tefek pürüzleri...

★★★

Enflasyon büyüdü mesela... Borçlar büyüdü... Dolar büyüdü... Faizler büyüdü... Bütçe açığı büyüdü... Sefalet büyüdü... Hükümet konuyu büyütmedi. Kapadı gitti. Hepsi kulak arkası... Zira bir orası kaldı!
Bu “dengelenme” değil, bariz “çakılmadır”. Zira 2018’in ilk iki çeyreğinde büyüme 7.2 ve 5.3 gerçekleşti. Başkanlık sistemi geldi, ekonomi güme gitti. Büyüme yüzde 1.6’ya kadar indi.

★★★

Açıklanan veriler sanayi tarafında üretimin ve yatırımların durduğunu, hatta yatırım tarafının hiç olmadığını ispatlıyor. İşin ilginci Türkiye ekonomisi 4’üncü çeyrekte yüzde 2 küçülse bile yıllık yüzde 2.7 büyüyecek...
Büyümeyi açıklayan kurum inandırıcılığı kalmayan finansal manipülasyon yapıyor ve ölçüm şablonunu tamamen yanlış... Öyle bir ayarladılar ki Türkiye illa büyüyecek!

★★★

Madem büyümüşüz, zenginleşmiş miyiz? Büyümüşüz de işsizlik mi azalmış? Büyümüşüz de yatırım mı yapmışız? Yoksa milleti uyutup da mı büyümüşler? Ninni mi söylemişler?
Güzel kardeşim siz hiç mi alışveriş yapmıyorsunuz? Geçen yıldan daha fazlasını alabiliyor musunuz? Cebimize giren büyümediğine göre, bize giren bir şey büyüdü ki milli gelir yüzde 1.6 arttı.

★★★

O zaman büyüyen ne? Senin adına harcama yapan devletin tüketim harcamaları yüzde 7,5 arttı. Büyümeyi bu artış yarattı.
Peki, devletin geliri mi arttı? Hayır! Demek ki borçlandı. Harcadıkça harcadı! Sahi devlet kimin adına borçlandı?

★★★

Millet cayır cayır harcamaları keserken devlet paraları nereye aktardı? Kemeri vatandaş sıktı. Ya devleti yönetenler... Harcamalarını hiç kısmayacak mı? Sorulacak şey mi bu şimdi? Devlet-i Aliye niye sıkıntıya girsin ki? Hiç itibardan tasarruf edilir mi?
Nitekim özel sektör küçülüyor, ekonomiden büyük oranda çekilmesi gereken kamu sektörü ise genişliyor... Yap-işlet-devret gibi ucube bir ekonomik model ile ülke büyüyor görünüyor ama aslında balon gibi şişiyor.

★★★

Hiçbir şey yapma, otur koltuğunda ekonomiye hiç karışma, Türkiye zaten kendi kendine yüzde 2 büyür... Şimdi kaç büyümüşüz? Yüzde 1.6!
Ne yaparlarsa yapsınlar büyüme dördüncü çeyrekte daralır. Şirketlerin iflası, işsizliğin artması yanında bizim büyüme hayallerimiz solda sıfır kalır! 2019 da işler iyice tıkanır. Durum daha da beter hal alır. Bu küçülme bir süre sonra yerini tükenmişliğe bırakır.