Dar gelirliye ve yoksula “Harun olacağım” diye gelmişti, partisi, parti yandaşları, hısım, akraba, dünür, enişte, oğullar, vekilleri, bürokratları hepsi “Karun” oldular. Şimdi kalkıp 16 yıl öncesinde sayıp sıraladıkları gibi “fakir-fukara- garip gureba...” sözüne sarılamazlar.
Sorulur:
16 yıldır başımızdasın.
Fakirler fakirlikleriyle kaldı.
Garipler kaderlerine çakıldı.
16 yıldır kime yedirdiyseniz, gidin onlar size oy versin derler. 2002’den sonra gelen ilk seçimlerde “sadaka paketleri” açılıyordu. Makarna, kömür, bulgur, bir teneke ay çiçek yağı, yarım torba un... Sen bana oyunu ver, ben sana gıda paketi...
Oylar sadakayla çoğalıyordu.

* * *

Bu baskın seçimlerde bir oyun bile önemi büyük. İktidarı yitirirlerse hesaba çekilebilirler. Her yol denenecek; yine devletin tüm imkanları bu seçimde de “eşitlik ilkesine aykırı olarak” kullanılacak; “sadaka verme geleneği” güncellenip “avanta sunma geleneğine” dönülecek. Daha önceleri de seçim dönemlerinde “onlar ne veriyorsa ben 5 lira fazla vereceğim” diyen politikacı türüne tanık olmuştuk ama bu kadarı görülmemişti:
Sen bana oyunu ver.
Ben sana af vereyim.
Trafik cezanı sileyim.
Sen bana oyunu ver.
Ben sana barış vereyim.
İmar cezanı kazıyayım.
Sen bana oyunu ver.
Ben sana kıyak vereyim.
Vergi borcunu kolaylayayım.
Sen bana oyunu ver.
Ben sana son meyveni vereyim.
Yaşlı aylığını yükselteyim.
Sen bana oyunu ver.
Ben sana “intihal” vereyim.
İntihal, fikir ve buluş hırsızlığı demek. CHP’li Kemal’in geçen seçimde “her iki mübarek dini bayramda emekliye ikramiye fikrini” bu seçimde AKP’li Tayyip çalıyor, emeklilere iki bayramda “2000 TL” ikramiye sözü veriyor.
Hırsızlama (intihal) seçim sözü!
Gazeteler manşet çekti.
24 milyar TL’lik paket.

* * *

Geçen seçimde CHP, “her emekliye her iki dini bayramda birer maaş ikramiye vereceğim” diyerek oy istediğinde AKP’li Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TV’lerde canlı yayına çıkıp; “Kaynağı nereden bulacaklar... Hangi vergileri artıracaklar... Hangi harcamaları kısacaklar... Kimden borç para alacaklar... Bütçe açığını patlatmadan, Türkiye’yi bir krize götürmeden bu taahhütleri yerine getirsinler Nobel ödülünü hak ederler... Ben de CHP’ye oy veririm...” demişti. Aynı bakan şimdi “emeklileri sevindirme buluşunu” intihal edenlere bekçilik ve gözcülük yapıyor.
Bu kadar pişkinlik olmaz.
Sülün Osman’ı geçtiler!

sozcu-banner-1