Görüşmelerinde ana gündemin Suriye'deki gelişmeler olduğunu, ancak ikili ilişkileri de ele alma fırsatı bulduklarını belirten Erdoğan, "Ekonomi alanında Sayın Başkanın da az önce ifade ettiği gibi milli paralarla ticaretin artırılmasına, buna yönelik anlaşmayı da bildiğiniz gibi kısa süre önce imzalamıştık. Bu anlaşmanın 100 milyar dolarlık ikili ticaret hedefimize ulaşma yolunda önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve TürkAkım projelerinde iki ülke iş birliğinin sürdüğünü, S-400'lerle ilgili de belirlenen takvim çerçevesinde teslimatların yapıldığını anlatan Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde de ortak çıkarlarımız doğrultusunda bu gayretli çalışmalar kararlılıkla devam edecektir" dedi.

[old_news_related_template title="Son dakika: Putin ve Erdoğan'dan ortak açıklama geldi!" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde bir araya geldi. Yapılan 6 saatlik zirve sonrasında 10 maddelik bir anlaşma ortaya çıktı. Anlaşmada, süre 150 saat daha uzatıldı. ABD ile 17 Ekim'de yapılan görüşmeler sonrası terör örgütü YPG'ye verilen süre bu gece saat 22:00'de dolacaktı. ABD ile yapılan bu anlaşmanın süresi dolmadan Rusya ile bir anlaşma daha yapılmış oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/22/iecrop/putin-vs-erdogan-aa1_9765152-1_16_9_1571764262.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-dunyanin-gozu-orada-erdogan-putin-zirvesi-basladi-5404506/"]

"SOÇİ MUHTIRASI DEĞİL PEK ÇOK ÖNEMLİ KARARA İMZA ATTIK"

Erdoğan, savunma sanayi alanında da çok ciddi adımlar attıklarını ve atmaya da devam edeceklerini kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye'de barış, huzur ve istikrarın tesisi için gerek ikili düzeyde gerekse Astana formatı kapsamında çok ciddi çaba harcadıklarını belirten Erdoğan, ortak çabalar neticesinde Soçi muhtırası dahil pek çok önemli karara imza attıklarını aktardı.

Erdoğan, 16 Eylül'de yapılan Ankara Zirvesi ile Anayasa Komitesi'nin kuruluşunu ilan ettiklerini hatırlatarak, 30 Ekim'de komitenin ilk kez toplanacağını vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti:

[old_news_related_template title="Son Dakika... 120 saatlik süre sona erdi! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama" desc="ABD ile Türkiye arasında varılan mutabakat sonrası terör örgütü YPG'ye verilen 120 saatlik çekilme süresi sona erdi. Erdoğan, konuyla ilgili Rusya dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/son-dakika-120-saatlik-sure-sona-erdi-cumhurbaskani-erdogandan-aciklama-5405416/"]

"BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE ANA GAYEMİZ..."

"Beklentimiz, Anayasa Komitesi'nin Suriyelilerin meşru ve haklı beklentileri çerçevesinde gerçek ve kapsamlı bir siyasi değişiminin önünü açmasıdır. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki durum da yaptığımız görüşmelerin gündemindeydi. Gelinen aşamada İdlib'de nispi bir sükunetin tesis edildiğini, saldırılarda bir azalma yaşandığını görmek memnuniyet vericidir. Bundan sonraki süreçte ana gayemiz, istikrar ortamını güçlendirmek ve kalıcı hale getirmektir. Türkiye olarak gerek Rus dostlarımızın endişelerinin giderilmesi gerekse sahada sükunetin muhafazası için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz.

[old_news_related_template title="Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi İngiliz gazetesinden kritik analiz" desc="İngiliz Times gazetesi bugünkü sayısında, ABD'nin Suriye'de asker bırakma kararını değerlendirdi. Gazeteye göre bu kararın nedeni, Washington'ın Rusya'yı, Suriye'deki petrol sahalarından uzak tutmak istemesi. Haberde, 'Türkiye artık Sayın Erdoğan'ın ilan ettiği 'güvenli bölge'nin sadece Tel Abyad ve Resulayn arasında olacağını kabul etmeli' ifadesi yer aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/22/iecrop/2019-10-21t140729z_20518006_rc13ee9dca60_rtrmadp_3_syria-security-iraq_16_9_1571721960.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/erdogan-putin-gorusmesi-oncesi-ingiliz-gazetesinden-kritik-analiz-5403632/"]

"ANA GAYEMİZ PKK/YPG TERÖR ÖRGÜTÜNÜ BÖLGEDEN ÇIKARMAK"

Bugün Sayın Başkan ile ağırlıklı olarak Barış Pınarı Harekâtımız bağlamındaki son gelişmeleri ele aldık. Sayın Putin'e harekâtımız hakkında kapsamlı bilgi verdim. Daha önce ifade ettiğim gibi harekatın ana gayesi bölgeden PKK/YPG terör örgütünün çıkartıp, Suriyeli sığınmacıların geri dönüşünü sağlamaktır. Bu harekat, aynı zamanda bölücü terör tehdidini ortadan kaldırarak, Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğini de garanti altına almaktadır. Bizim hiçbir zaman ülkenin toprağında, egemenliğinde gözümüz yoktur."

Türkiye olarak, şimdiye kadar sahada hassasiyetle adım attıklarına işaret eden Erdoğan, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları ile 4 bin kilometrekarelik alanı teröristlerden temizlediklerini söyledi.

[old_news_related_template title="Son dakika... Ruslarla, Suriye üzerinde 10 maddelik mutabakata varıldı!" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin arasında Soçi'de yapılan toplantı sonunda, Suriye konusunda 10 maddelik bir mutabakata varıldığı belirtildi. Mutabakata göre her iki ülke Suriye'de ortak devriyelere başlayacak ve bütün YPG unsurları Menbiç ve Tel Rıfat’tan dışarı çıkarılacak. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/22/iecrop/erdogan-putin_16_9_1571766645.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/son-dakika-ruslarla-10-maddelik-anlasma-aciklandi-5405245/"]

"SURİYELİLER GÖNÜLLÜ OLARAK GERİ DÖNECEK"

Türkiye'nin güvenli hale getirdiği bölgeye 365 bin Suriyelinin gönüllü olarak geri döndüğünü aktaran Erdoğan, "Bir dönem terörle çatışmalarla anılan Suriye toprakları, Türkiye'nin çabaları neticesinde yıllar sonra yeniden huzura ve istikrara kavuştu. Bu modeli Suriye'nin kuzeyindeki diğer yerlere de teşmil etmek istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin 350 bini Kürt, 3 milyon 650 bin Suriyeliye son 8,5 yıldır kucak açan bir ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Artık bu kardeşlerimizin vatan hasretini dindirecek adımları atmamız gerekiyor. Barış Pınarı Harekâtının bir diğer önemli nedeni işte bunu temin etmektir." ifadelerini kullandı.

Harekâtla güvenli hale getirilecek alana önce bir milyon, akabinde bir milyon Suriyelinin daha yerleşeceğini dile getiren Erdoğan, buna dair planları muhataplarıyla paylaştıklarını bildirdi.

Erdoğan, uluslararası toplumun da katkı ve desteğiyle bu önemli planı hayata geçireceklerini belirterek, "Bu süreçte, Rus dostlarımızla beraber çalışacak, gönüllü geri dönüşleri kolaylaştıracak projelere imza atacağız." dedi.

[old_news_related_template title="İşte Erdoğan-Putin bulaşmasının beden dili analizi" desc="Beden Dili ve Mikro Mimik Uzmanı Semih Pehlivan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Lideri Putin'in görüşmesinin analizini sozcu.com.tr için yaptı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/22/iecrop/resimid_97651491_9765149_16_9_1571745456.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/iste-erdogan-putin-bulasmasinin-beden-dili-analizi-5404658/"]

"TARİHİ BİR MUTABAKATA İMZA ATTIK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sayın Putin'le terörle mücadele, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin sağlanması ile mültecilerin geri dönüşü noktasında tarihi bir mutabakata imza attık. Bu muhtıraya göre, Türkiye ve Rusya Suriye topraklarında ayrılıkçı hiçbir gündeme izin vermeyecektir. 23 Ekim öğlen 12.00'den itibaren 150 saat içinde YPG'li teröristler ve silahları, 30 kilometrenin dışına çıkarılacak. Örgütün tahkimat ve mevzileri imha edilecektir. 150 saatin sonunda Barış Pınarı Harekâtı alanı sınırlarının batısı ve doğusunda, 10 kilometre derinlikte Türk-Rus devriyeleri başlayacaktır. Tel Rıfat ve Münbiç'teki tüm YPG'li teröristler, silahlarıyla beraber bu bölgenin dışına çıkarılacaktır. Terörist sızmalara karşı her iki ülke gereken önlemleri alacak. Muhtıranın gözetimi ve koordinasyonu için ortak bir mekanizma kurulacaktır. Bugüne kadar olduğu gibi Türkiye ve Rusya Suriye krizinin siyasi çözüme kavuşturulması için çabalarını sürdürecektir. Değerli dostum Putin ile varmış olduğumuz bu mutabakatın Suriye'nin kalıcı istikrarı ve terörden arındırılması yolunda yeni bir dönemi başlatacağına inanıyorum."

Muhtıranın hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, "Suriye'nin komşusu ve Suriye halkının dostları olarak, bu ülkede barış, güvenlik ve istikrarın yeniden hakim olması için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi.  AA