İstanbul Avrupa Yakası'nda Bakanlar Kurulu kararları ile belirlenen rezerv yapı yani yeni konut alanı içinde kalan Arnavutköy Dursunköy'deki 2 milyon 796 bin 584 metrekarelik alan için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul'un anayasası kabul edilen 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nı değiştirerek 2018 yılının aralık ayında yeni imar planları hazırlamıştı.

SÖZCÜ'nün gündeme getirdiği imar planı değişikliği ile daha önce “tarım alanı” ve “su koruma havzası” olarak belirlenen dev arazi konut, AVM, rezidans ve otel inşa edilecek şekilde düzenlenmişti. Arazi için hazırlanan uygulama imar planı, 31 Ocak 2019 tarihinde bakanlık tarafından onaylanarak 4 Şubat 2019'da itirazlar için tekrar askıya çıkarıldı. Askıya çıkan plan dosyasına, 2.7 milyon metrekarelik arazide hisse sahibi olan yaklaşık 2.500 kişinin yer aldığı “Mal Sahipleri Araştırma ve Özet Formu” ile “Tescile Esas Dağıtım Cetveli” listeleri de konuldu. Listelerde kamuoyunun yakından tanıdığı isimler ve kurumların bulunması dikkat çekti.

Bu listeye göre hisse sahipleri arasında AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, kız kardeşleri Zehra Kurtulmuş, Şeyma Kurtulmuş, ilginç yorumları ile tanınan AKP İstanbul Milletvekilli Ahmet Hamdi Çamlı ve yakın akrabaları da bulunuyor. THY Havalimanı Gayrimenkul, Emlak Konut GYO, İlim Yayma Cemiyeti, Kızılay Derneği, Darul Erkam Vakfı ve İSKİ gibi kurum ve kuruluşlar da hisse sahipleri arasında yer alıyor.

[caption id="attachment_3410236" align="aligncenter" width="600"] Numan Kurtulmuş[/caption]

NUMAN KURTULMUŞ'TAN AÇIKLAMA: 50 YIL ÖNCE MERHUM BABAMIN ALDIĞI KOOPERATİF ARAZİSİ


AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, söz konusu arazi hakkında açıklama yaptı. Kurtulmuş söz konusu arazinin, merhum babasının 50 yıl önce kardeşleri ve kendi adına Selametköy üzerinden aldığı, akıbetini ve yerini henüz bilmediği, tapusu bile bulunmayan küçük bir kooperatif hissesi olduğunu açıkladı. Kurtulmuş açıklamasında "Bugün bazı medya kuruluşları tarafından şahsımı hedef alan “kupon arazide sürpriz isimler” başlıklı haber üzerinden şahsımla ilgili yanlış anlaşılmalara neden olacak spekülasyona yer verilmiştir. Söz konusu yer; merhum Babamın 50 yıl önce kardeşlerim ve benim adıma Selametköy üzerinden aldığı, akıbetini ve yerini bilmediğimiz, hatta elimizde tapusu bile bulunmayan küçük bir kooperatif hissesidir. Meselenin aslı bu iken şahsımı “kupon” arsayı kapatan biriymiş gibi gösteren bu yayının basın ahlakını ve siyasi etiği ayaklar altına aldığı açıktır. Kamuoyuna saygılarımla sunarım." dedi.

KURTULMUŞ SELAMETKÖY HİSSEDARI ÇIKTI

Kurtulmuş'un açıklaması; Selametköy Projesi'nin 432 mağdurundan birisi olup olmadığı sorusuna da akıllara getirdi. Açıklamadaki "Tapusu bile yoktu, akıbetini ve yerini bilmiyordum" detayı da Numan Kurtulmuş'un aslında 432 Selametköy mağdurundan birisi olduğu ihtimalini ortaya çıkardı.

Selametköy mağdurlarının hukuk mücadelesi sürüyorSELAMETKÖY PROJESİ VE MAĞDURLARI KİMDİR?

Milli Gazete'nin 1977'de öncülük ettiği 'Selametköy Projesi'nden arsa alan ancak bugüne kadar tapusunu alamayan 432 kişi, 40 yıllık hukuk mücadelesi sürdürüyor.
Bugün Kanal İstanbul Projesi sınırları içinde kalan 40 dönümlük arazi el değiştirerek önce Ülker Grubu'na buradan da Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na satıldı. Paralarını ödemelerine rağmen tapularını alamayan mağdurların talebi üzerine, taşınmazlara 'davalıdır şerhi' düşüldü. Ülker ile Emlak Konut avukatları, davaya ilişkin tebligatların kendilerine yapılmadığını davadan tesadüfen haberdar olduklarını belirterek, taşınmazlar üzerinde bulunan davalıdır şerhinin kaldırılmasını talep etti. Mahkeme, talebi yerinde görmeyerek reddetmiş, mağdurlar ise geçtiğimiz yıl Kasım ayında yeni bir hukuk mücadelesi daha başlatmıştı.

[old_news_related_template title="Selametköy mağdurlarının hukuk mücadelesi sürüyor" desc="Milli Gazete'nin 1977'de öncülük ettiği 'Selametköy Projesi'nden arsa alan ancak bugüne kadar tapusunu alamayan 432 kişinin 40 yıllık hukuk mücadelesi sürüyor. Bugün Kanal İstanbul Projesi sınırları içinde kalan 40 dönümlük arazi el değiştirerek önce Ülker Grubu'na buradan da Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na satıldı. Paralarını ödemelerine rağmen tapularını alamayan mağdurların talebi üzerine, taşınmazlara 'davalıdır şerhi' düşüldü. Ülker ile Emlak Konut avukatları, davaya ilişkin tebligatların kendilerine yapılmadığını davadan tesadüfen haberdar olduklarını belirterek, taşınmazlar üzerinde bulunan davalıdır şerhinin kaldırılmasını talep etti. Mahkeme, talebi yerinde görmeyerek reddetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/whatsapp-image-2018-11-23-at-16.45.35_16_9_1543053714.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/emlak/selametkoy-magdurlarinin-hukuk-mucadelesi-suruyor-2756984/"]