Osmangazi Köprüsü geçiş ücretine yapılan yüzde 45’lik zam Türkiye’nin gündemine oturdu. Köprü’nün işletmecisi olan Otoyol AŞ’nin Genel Müdürü Bülent Esendal sozcu.com.tr’nin sorularını yanıtladı. Köprü geçiş ücreti 71 TL'den 103 TL'ye çıkmıştı.

2 OCAK 2018 KURU İLE 2 OCAK 2019 KURU ARASINDAKİ FARK


Esendal açıklamasında bankalara dövizle borçlarının olduğunu köprünün fiyatının dolarla belirlendiğini anlattı. Esendal 2 Ocak 2018 tarihinde dolar kurunun 3.77 olduğunu ifade ederken 2 Ocak 2019 tarihi için geçerli dolar kuru olan 5.2810’u baz aldıklarını ve ortaya bu zammın çıktığını söyledi.

Esendal, “Bilindiği üzere, Yap – İşlet – Devret projeleri kapsamındaki köprü, otoyol ve tünel geçişlerinin fiyatlarının belirlenmesi, görevli şirketler ile bu projeleri ihale eden devlet kuruluşları arasında imzalanan sözleşmeler kapsamında belirlenmektedir. Bu büyüklükteki projelerin uzun vadeli finansmanı, ancak, uluslararası piyasalardan ve döviz cinsinden sağlandığı ve bu finansmanın temin maliyetleri dahil olmak üzere tümünün vadesi dahilinde geriye ödenmesi gerektiği için ücretlendirmenin de aynı döviz cinsi üzerinden yapılması zorunlu olmaktadır. Aksi taktirde, temin edilen finansmanın geriye ödenebilmesi mümkün değildir” diyerek kredi ödemelerine vurgu yaptı.

'ÜCRET BELİRLENMESİNDE BİR MÜDAHALEMİZ YOK'


Otoyol AŞ’nin veya ortaklarının ücret belirlemesinde karayolları ile yapılan işletme sözleşmesi gereği bir dahli olmadığını anlatan Esendal, “Ayrıca, Karayolları Genel Müdürlüğü ile işin yapımına ve işletilmesine yönelik olarak imzalanan sözleşme gereğince görevli şirketin ya da ortaklarının ücret belirlenmesine yönelik olarak herhangi bir müdahalesi de söz konusu değildir. İmzalanan bu Sözleşmede yeni ücretin belirlenmesi için, 2 Ocak günü için belirlenen T.C. Merkez Bankası ABD Doları döviz alış kurunun ve Birleşmiş Milletler Tüm Kentsel Tüketici Fiyatları Endeksinin kullanılması tanımlanmıştır” ifadelerini kullandı.

[custom_content title="KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETİ NASIL HESAPLANDI" desc="Birleşmiş Milletler Tüketici Fiyat Endeksi ve dolar kuru hesabı ile köprünün fiyatının belirlendiğini anlatan Esendal, “2019 Yılı Osmangazi Köprüsü 1. Sınıf Araç Köprü Geçiş Ücreti = 71,75TL (2018 Yılı 1. Sınıf Araç Köprü Geçiş Ücreti) x 5,2810/3,7719 x 1,02564 = 103,03TL olarak hesaplanmıştır” diyor. Esendal Osmangazi Köprüsü ile yılda zaman yakıt ve emisyondan 600-650 milyon dolar arası tasarruf yapıldığını da iddia etti."]

[old_news_related_template title="Bu zamla Osmangazi Köprüsü'nde rekabet eşitlendi!" desc="Osmangazi Köprüsü'ne yapılan yüzde 45'lik fahiş zam gündemdeki yerini korurken vatandaşların köprüden geçişi ciddi anlamda sonlandırması bekleniyor. Kasım ayında iç hat seferlerini sonlandırma kararı alan fakat daha sonra bu kararından vazgeçen İDO, konu hakkında yaptığı açıklamada Osmangazi Köprüsü'nün ucuzluğuna vurgu yapmıştı ve durumu haksız rekabet olarak değerlendirmişti. Osmangazi Köprüsü'nü kullanarak İstanbul'dan Bursa'ya giden bir otomobil yakıt (dizel) dahil 200 TL harcayacak. Yenikapı'dan İDO bileti alan bir sürücü ise bilet alım tarihine göre 130 TL ila 200 TL arasında masraf yapacak. Eskihisar-Topçular hattı ile Bursa'ya ulaşan birinin yol masrafı yakıt dahil 112 TL olarak hesaplanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/idokopru_16_9_1542183344_16_9_1546497217.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/osmangazi-koprusune-fahis-zam-tartisiliyor-2968936/"]