Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun Ağustos'ta bir önceki aya göre %0.8 azaldığını; dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 2,059 lira, yoksulluk sınırının ise 6,706 lira olduğunu açıkladı.

EVE ÜÇ ASGARİ ÜCRET GİRSE BİLE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDAYIZ


Yani bir evde anne, baba ve büyük kardeş çalışıyor, küçük olan çalışmıyorsa yaklaşık rakamlara göre eve ayda anneden, (2.048 TL) babadan, (2.048 TL) büyük kardeşten (2020 TL) gelen maaşın toplamı 6.116 TL oluyor. Bu maaşla bile ağustos ayında 6.706 TL olan yoksulluk sınırı tutturulamıyor.

Geçen yıl Ağustos'ta açlık sınırı 1,812 lira, yoksulluk sınırı ise 5,904 lira; bu yıl Temmuz'da ise açlık sınırı 2,075 lira, yoksulluk sınırı ise 6,760 liraydı.



Türk-İş açıklamasında yılbaşına göre bekar bir çalışanın yaşama maliyetinin 148 TL artarak aylık net 2,541 TL olduğuna dikkat çekilerek "Mevcut asgari ücret değil bir ailenin bir kişinin bile geçimini karşılamaktan uzak kalmaktadır" denildi.

SEBZE-MEYVE GERİLİYOR


Türk-İş verilerine göre Mayıs'ta 7.81 TL olan Temmuz'da 6.63'ye gerileyen sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı Ağustos'ta 6.12 TL'ye geriledi. Geçen ay 5.82 TL olarak hesaplanan ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay 5.38 TL'ye geriledi. Meyve ortalama kilogram fiyatı ise bu ay 6.92 TL olurken bu tutar geçen ay 7.58 TL olmuştu.

Türk-İş raporunda, "Sebze ve meyve fiyatları mutfak harcamasında bu ay da bir rahatlama sağladı ve diğer gıda fiyatlarındaki artışı kısmen karşıladı. Ancak pazar esnafı bu gerilemenin geçici olduğunu, tarlada ürünün azaldığını ve bu olumsuzluğun önümüzdeki ay fiyatlara yansıyacağını belirtti" görüşüne yer verildi.

TÜİK'in aylık enflasyon verilerini açıklama tarihinden önce açıklanan Türk-İş raporu, TÜİK enflasyon tahminlerine dair göstergelerden biri olarak değerlendiriliyor.

AÇLIK SINIRI NASIL HESAPLANIYOR?


Türk-İş'in açlık sınırını hesaplarken uyguladığı bir hesaplama yöntemi var. Bu yönteme göre çocuk ve yetişkinlerin günde almaları gereken kalori miktarları hesaplanıyor. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu'ndan alınan rakamlara göre yetişkin bir erkek günde 3500 kalori, yetişkin bir kadın günde 2300 kalori, 15-19 yaş arası erkek çocuk 3200 kalori ve 4-6 yaş arasındaki çocuk 1600 kalori almak zorunda.

YOKSULLUK SINIRI NASIL HESAPLANIYOR?


Yoksulluk sınırı ise zorunlu ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama tutarını ifade ediyor. Burada TÜİK'in yaptığı Hanehalkı Tüketim Harcamaları Anketi sonuçlarına bakılıyor. Ailenin toplam harcamaları içinde gıda harcamasının payı bu çalışmanın sonuçlarına göre yüzde 30 olarak tespit edilmiş. Yani aile bütçesinin yüzde 30'unun Ağustos ayında 2.058 TL'ye denk gelmesi gerekiyor ki bir aile açlık sınırının üstünde olarak sayılabilsin.