Kentte aynı şirkete ait 3 fabrikadan 4 aydır maaşlarını alamadıklarını öne süren, Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi bir grup işçi, önceki gün kent merkezindeki alışveriş merkezinin önünde çadır kurarak, açlık grevine başladı.


ANKARA'YA YÜRÜMEK İSTEDİLER


Eskişehir Emniyet Müdürlüğü ekipleri de AVM önünde güvenlik önlemi aldı. Polis, megafonla yürüyüşün yasal olmadığını ve dağılmazlarsa müdahale edileceğini duyurdu. Eylemi sürdüren işçilere çevik kuvvet ekipleri, biber gazıyla müdahale etti.



Bu sırada, işçiler arasında bulunan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, gazdan etkilenerek, hastaneye kaldırıldı.



Gruptan bazıları da üzerlerindeki 'Metal-İş Sendikası' yazılı yelekleri çıkararak, alanı terk etti. Kalanlar ise polise direndi.





Bunun üzerine çıkan arbedede 30 işçi, gözaltına alındı.


Sağlık kontrolünden geçirilen işçiler, ifadelerinin alınması için Eskişehir Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

CHP'DEN MECLİS'TE TOPLANTI


CHP Eskişehir milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer, eylemde gözaltına alınan Birleşik Metal İş Sendikası işçilerine yönelik basın toplantısı düzenledi. Çakırözer, çalışmaya devam edebilmek için fabrikalarına kredi verilmesi talebinde bulunmak üzere Ankara'ya yürümek isterken polis müdahalesiyle karşılaştıklarını söyledi.

Çakırözer, şöyle devam etti:

"Hakkını aramak isteyen emekçilere polisler gazla ve copla müdahale ediyorlar. Eskişehir Emniyet Müdürü ile görüştük, bir an önce gözaltına son verilmesi gerektiğini aktardık. Bu işçilerin hakkını aramak için Ankara'ya gelip kurumlara başvurmasından daha doğal bir şey olamaz. 10 yılda TMSF'ye devredildikten sonra batma noktasına gelen bu fabrikalardaki insanlar, işine aşına sahip çıkmaya çalışıyorlar. İktidar kanadından bir kişi dinlemedi işcileri."

Süllü de işçilerin haklarını aramak için Ankara'ya yürüyüş gerçekleştirmeyi planladıklarını bildirerek, bu sırada polisin sıktığı gazdan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve bazı sendika yetkililerinin etkilendiğini ve hastaneye kaldırıldıklarını söyledi.

SENDİKA BAŞKANINDAN GAZLI MÜDAHALEYE TEPKİ


Maaşlarını aylardır alamayan Zeytinoğlu grubuna ait Entil, Hapalki, Tarkon işçilerinin başlattığı Ankara yürüyüş eyleminde emniyet ekiplerinin işçilere gazlı müdahalede bulunması ve çok sayıda işçinin gözaltına alınmasının ardından Birleşik Metal Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu basın toplantısı düzenledi.

Serdaroğlu, “Eskişehir gibi çağdaş bir şehre yakışmayan vahşi bir saldırıyla karşı karşıya kaldık. Ben yıllardır sendikal mücadele eden bir arkadaşınız olarak şunu söyleyeyim ki insan düşmana bile bunu yapmaz. Bir polis memuru kimden talimat alırsa alsın insanların gözüne, ağzına, yüzüne, işten atılmış kadını erkeği hiç fark etmeden elindeki bütün zehirli, kimyasal karışımlı gazlarını insanların üzerlerine boşaltamaz. Böyle gayri insani yaklaşım olamaz. Yani biz Türkiye’nin her tarafında eylem yapan, işçi mücadelesi veren sendika olarak Eskişehir’de böyle bir insanlık dışı saldırıyla karşı karşıya kalmayı ben kendime inanın yediremedim. Eskişehir’e de hiç yakıştıramadım” dedi. Serdaroğlu, eylemin farklı bir şekilde de engellenebileceğini müdahaleye gerek olmadığını da kaydetti.

“GAZI ADABIYLA SIKACAKSIN”


35 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Serdaroğlu, “Hastanede olan arkadaşlar var. Onları da gözaltına aldılar. Ben de yoğun bir gaz saldırısına maruz kaldım. Yıllardır biz bu tür gaz saldırılarına 1Mayıslarda maruz kaldık ama ilk defa bu kadar etkilendiğim, ağzımızın, gözümüzün, kulaklarımızın içine kadar gaz boşaltıldığı bir durumu yaşamadım.Gaz sıkacaksanız adabıyla sıkacaksınız. Adabını bile bilmiyorlar” şeklinde konuştu. (DHA-AA)