Eskişehir’de Zeytinoğlu grubu bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine’de çalışan yaklaşık 500 işçi, 4 aydır maaşlarının ödenmediği için dün Ankara’ya yürümek istemiş ancak polisin biber gazı müdahalesiyle karşılaşmıştı. Gözaltına alınan işçilerden 33’ü ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı.

TEKRAR ANKARA’YA YÜRÜMEK İSTEDİLER

Akşamın ilerleyen saatlerde tekrar toplanan işçiler, Ankara’ya doğru yürüyüşe geçti. Geceyi Eskişehir-Ankara karayolu 15’inci kilometresinde geçiren işçiler, sabah saatlerinde yeniden harekete geçince polis engeliyle karşılaştı.



VALİLİK UYGUN GÖRMEDİ

Polis, DİSK Birleşik Metal İş Sendikası Genel Merkez Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı’nın da aralarında bulunduğu işçilerin yürüyüşünün yasal olmadığını belirterek izin vermedi. Polis megafonla yaptığı anonslarda “Ankara’ya yürümek için yaptığınız başvuru valilik kararıyla, 2911 sayılı yasaya uymadığı için aykırı görüldüğü için yapılan gösteri yürüyüşü talebiniz uygun görülmemiştir” dedi.



HAKKIMIZI İSTİYORUZ

DİSK Birleşik Metal İş Sendikası Genel Merkez Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı yürüyüşe engel olan polislere tepki göstererek, “Bu ülkeyi yönetenler her zaman olduğu gibi işçilere özellikle yandaş olmayan işçilere kör, şaşı, sağır, dilsiz olmuştur. Bunu Eskişehir’de bir kez daha yaşıyoruz. Dün devlet vatandaşına olabilecek en çirkin yüzünü göstermiştir. Hangi hukuk? Hukuk, vatandaşlar arasında eşit uygulanır. Neyin hukuku? Yandaşların hukuk mu? Yoksa Türkiye Cumhuriyeti hukuku mu?” diye konuştu.



OTURMA EYLEMİ BAŞLATTILAR

Polis, işçilerin yürümesine izin vermemesi üzerine işçiler, Kanlıpınar mevkiinde oturma eylemi başlattılar. İşçilerin, Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve işçi temsilcilerinden oluşan bir grubun öğleden sonra Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile görüşmesi sonuçlanıncaya kadar oturma eylemlerini sürdürecekleri öğrenildi.



KRİZ HEPİMİZİ SARSTI

İşçilerin oturma eylemi yaptığı bölgeye gelen CHP’li Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, işçilerle görüşerek, haklı mücadelelerinde her zaman yanlarında olduğunu söyledi. Ataç, “Enflasyon çok yüksek. İşsizliği de belediyeler çözemez. Belediyenin görevi değil. Çünkü bu insanları belediyeler işsiz bırakmadı. Bu bir devlet politikası. İşsizliğin çözümünden sonra da acilen ekonomik sıkıntıların giderilmesi gerekiyor. Bugün Şili’de yaşananlar ortada. Tüm dünyada böyle bir sıkıntı var. Burada eylem yapmanız son derece doğru” dedi.

[old_news_related_template title="Eskişehir'de işçilerin yürüyüşüne müdahale: 30 gözaltı" desc="Eskişehir'de, maaşlarını alamadıkları için AVM önünde açlık grevi başlatan işçilere polis, biber gazıyla müdahale etti. 30 işçi, çıkan arbede sonrası gözaltına alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/24/iecrop/eskisehirmudahale_dha_16_9_1571910477.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/eskisehirde-izinsiz-yuruyuse-polis-mudahalesi-30-gozalti-5408795/"]

NE OLMUŞTU?

Çalıştıkları Zeytinoğlu şirketlerinde çalışan 500 işçi 4 aydır maaş ve kıdem tazminatlarını alamadıkları gerekçesiyle çeşitli eylemler gerçekleştiriyor.
İşçilerin, başlattıkları açlık grevi sonrası dün Bağlar Caddesi Espark AVM önünden Ankara’ya yürümek istemesi üzerine polisin gazlı müdahalesiyle karşılaşmıştı.