İBB personeli dün İmamoğlu’nun talimatı üzerine tabelalara “T.C.” ibaresinin eklenmesi için ölçü alarak çalışma başlatılmıştı. Çalışma bugün tamamlandı ve “T.C.” ibaresi, İBB Başkanlık binası ile yanındaki ek binanın ana kapısındaki tabelalara eklendi.

[caption id="attachment_4622121" align="aligncenter" width="1200"] T.C. ibaresi belediyenin tabelasına eklendi[/caption]

Böylece tabelalar “TC İstanbul Büyükşehir Belediyesi” olarak değiştirilmiş oldu. Belediye binası önünde bulunan vatandaşlar bu anı ölümsüzleştirerek yeni tabela önünde hatıra fotoğrafları çektirdi.

[caption id="attachment_4622373" align="aligncenter" width="900"] FOTO:SÖZCÜ[/caption]

Çözüm süreci döneminde Türkiye Cumhuriyeti'nin kısaltması olan "T.C." ibaresi bir çok kamu kurumundan kaldırılmıştı. Ancak edinilen bilgiye göre daha önce de İBB’nin tabelasında “T.C.” ibaresi bulunmuyordu.

T.C. İBARESİ NEDEN KALDIRILDI


Tam olarak nedeni bilmese de açılım sürecinin en hareketli olduğu 2012-2013 yıllarında önce Ziraat Bankası şubelerinden daha sonrada Sağlık Bakanlığına bağlı aile Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı merkezlerinden kaldırıldı T.C. ibaresi. Banka şubeleri ve sağlık merkezlerinden önce kurumların internet sitelerinden kaldırılan ibare tartışmalara neden olmuştu. Sosyal medyada bir çok kullanıcı isimlerinin önüne T.C. ibaresi eklerken o dönem AKP ile ittifakta olmayan MHP ve Ana Muhalefet Partisi CHP milletvekilleri konuyu Meclis Gündemi'ne taşıdı. Konuyla ilgili yalnızca CHP binden fazla soru önergesi hazırladı.

CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi: “Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’nın gönderdiği genelgede T.C. ibaresinin kaldırılmasının sebebi nedir? Bu uygulamayı düzeltmeyi düşünüyor musunuz?”

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak da Aydın’da sağlık ocaklarının tabelalarından “T.C.” ifadesinin kaldırılmasını Meclis gündemine taşıdı. Uzunırmak, Maliye Bakanlığı’nın da adında “Türk” olan bir özel şirkete, ırkçılığı çağrıştırdığı gerekçesiyle “Türk” kelimesini çıkarması için yazı yazdığını iddia etti.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise soruya, "Bakanlığın altındaki kurumlarda T.C kullanılmasına gerek yok. Bundan sonra böyle devam edecek" diyerek yanıt verdi.