Kocaeli’nin Gebze ilçesinde inşaat işi yapan Mehmet Bakırcı’nın iki farklı bankada tek yetkilisi kendisini olduğu hesabı bulunuyordu.  İddiaya göre Bakırcı’nın yanında çalışan ve sağ kolum dediği O.A. şirket hesaplarından sahte talimat ve imza ile 2 milyon lira çekti. Yapılan işlemlerin hiçbiri için vekalet ve talimat vermeyen Bakırcı, O.A. tarafından dolandırıldığını anladı.

“BEN HALLEDECEĞİM. BENİ BEKLE”


İlk etapta O.A.’ya ulaşmakta güçlük çeken Bakırcı, O.A.’nın Antalya’da yaşayan babasıyla irtibat kurdu. O.A.’nın babası, ‘Ben halledeceğim. Beni bekle’ demesi üzerine beklemeye başlayan Mehmet Bakırcı, 18 ay boyunca O.A.’dan ve ailesinden haber alamaması üzerine Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.

TALİMATIN FOTOKOPİSİYLE PARAYI ÇEKMİŞ

O.A. ve söz konusu sahte talimatlarla işlem yapan banka personelleri hakkında suç duyurusunda bulunan Mehmet Bakırcı, zararının karşılanmasını ve gerekli cezai işlemin uygulanmasını talep etti. Bakırcı’nın şikayeti sonrasında İstanbul Kriminal Büro Laboratuvarı yaptığı incelemede 18 imzanın sahte olduğunu, Bakırcı’ya ait olduğu iddia edilen 3 talimatın O.A.’nın el yazısıyla yazıldığını, 16 talimatın fotokopi ile 20 numaralı talimattan kopyalandığını tespit etti. Daha birçok sahte işlem tespit eden kriminal büro inceleme tutanağını mahkemeye gönderdi. Konuyla ilgili bilirkişi incelemesi başlatıldı.

İş adamı Mehmet Bakırcı'nın hukuk mücadelesi sürüyor. İş adamı Mehmet Bakırcı'nın hukuk mücadelesi sürüyor.


‘GENEL TALİMAT VAR’ DEDİLER

Yapılan incelemede söz konusu bankadan usulsüz yapılan hesap işlemleri talep edildi. Banka, ‘Aksaklık olan işlemler’ ifadesini kullandığı işlem belgelerini mahkemeye gönderdi. Sahte evraklarla yapıldığı tespit edilen işlemlerin büyük bölümünün S.Ç. isimli banka çalışanı tarafından yapıldığı tutanaklara yansıdı.

Banka çalışanı S.Ç. mahkemedeki ifadesinde, Mehmet Bakırcı ile O.A.’nın daha önceleri bankaya birlikte gelerek işlem yaptıklarını, ikisinin arkadaş olduklarını ifade etti. Yapılan işlemlerde hata olmadığını belirtti. Diğer banka çalışanı S.A.K. ve B.S., işlemlerin genel talimat ile yapıldığını ifade ederken, bankanın müşteri ilişkileri yöneticisi M.A. ise talimat olmadan hiçbir işlem yapmadıklarını söyledi.

KUVVETLİ ŞÜPHE VAR, KESİN DELİL YOK

Bankacılık Denetleme Kurulu da konuyla ilgili inceleme yaptı ve banka çalışanlarından L.B.’nin ve bazı diğer çalışanların görevi kötüye kullandığını tespit etti. Yapılan incelemeler sonunda bahsi geçen bankada herhangi bir genel talimatın da bulunmadığı belirlendi. Diğer banka çalışanları ise faks ile talimat aldıklarını iddia etti. Ancak faks talimatı olduğu öne sürülen belgelerin fotokopi olduğu anlaşıldı.

MAHKEME SANIKLARIN BERAATINA KARAR VERDİ

Yerel mahkemedeki yargılama bir süre önce sona erdi. Gebze 2. Ağır Ceza Mahkemesi ve Gebze Asliye Ticaret Mahkemesi suçun gerçekleştiğine dair kuvvetli belirtiler mevcut olsa da kesim delil olmadığını, O.A.’nın resmi olarak olmasa da fiili olarak Mehmet Bakırcı ile ortak olduğunu belirterek sanıkların tamamının bütün suçlardan beraatına karar verdi.

ÜST MAHKEMEYE TAŞIDI

Mehmet Bakırcı, mahkemenin bu kararı sonrası davayı bir üst mahkemeye taşıdı. Bankaların mahkemeleri etkilediklerini iddia eden Bakırcı, şöyle konuştu; “Yerel mahkemeye bir şekilde ulaştılar. Bankada var olan ve tek imza yetkisinin bende olduğu 2 milyon liram hesaplarımdan çekildi. Pek çok işlem için talimat da yok, benim onayım da. Var olan talimatlar ise sahte. Çok önce verdiğim bir talimatı fotokopi ile çoğaltmışlar. O.A. bu işi tek başına yapmamış. Bankadaki gişe personeli de bu işe alet olmuş. Bankaya o kadar parayı emanet ettim. Hiç mi güvenemeyecektim? Kriminal büronun sahte evrakları tespitine rağmen yerel mahkeme beraat kararı verdi. Şimdi biz konuyu bir üst mahkemeye taşıdık. İsnafa çok müdahale edebileceklerini sanmıyorum”

“BENİ İBRET ALSINLAR”

İş adamı Mehmet Bakırcı, dava sürecinin 8 yıldır devam ettiğini ve işletmesinin battığını söyleyerek “2 milyonluk bu dolandırıcılık sonrasında işletmem battı. Borçlarımı ödemek için evimi, yatırımlarımı, araçlarımı sattım. Yanımda 30’dan fazla eleman çalışıyordu. Önce işçilerimin borçlarını sonra da tedarikçilerimin alacaklarını ödedim. Ben sadece adalet istiyorum. Bu olayın üstü örtülmesin istiyorum. Kriminal büro tespit etti, Bankacılık Denetleme Kurulu tespit etti, bilirkişi tespit etti. Ancak buna rağmen ‘kesin delil’ bulamadıklarını iddia ettiler. Ben yanımda çalışan bir eleman ve bankalar tarafından dolandırıldım. Beni ibret alsınlar, dolandırılmasınlar” ifadelerini kullandı.