İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşlarından İETT’nin 2020 yılı bütçesi İBB Meclisi gündemine geldi.

Oya sunulan bütçe kararnamesine göre İETT’nin 2020 yılı bütçesi 2 milyar 980 milyon TL olarak hesaplandı.

Bütçe geçen yıla göre yüzde 19.20 oranında arttı. Bütçede yatırım harcamalarına yüzde 9.54 yani 284 milyon 164 bin TL ödenek ayrıldı.

YENİ OTOBÜSLER İÇİN 250 MİLYON LİRA

Yatırım kalemleri 3 maddeden oluştu. Birinci sırada yer alan otobüs ve metrobüs alımı için 250 milyon TL ayrıldı.

Metrobüs hattında kullanılmak üzere yüksek yolcu taşıma kapasiteli 50 adet araç, şehir içi ulaşım için de 130 adet solo otobüs alınması planlanıyor.

180 yeni otobüs, öz kaynak ve borçlanma yoluyla alınacak.

İETT FİLOSUNDA 3 BİN 103 OTOBÜS BULUNUYOR

İETT’nin filosunda şu an 3 bin 103 adet otobüs bulunuyor. Metrobüs filosunda Kadir Topbaş döneminde alınan arızalı çıktıkları için kullanılamayan “Phileas” marka 49 adet araç da yer alıyor. Yatırım kalemlerinin ikinci sırasında yer alan “menkul, gayrimenkul, yapım-bakım-oranım” için 20 milyon 570 bin TL, üçüncü sıradaki “teknolojik altyapı yatırımları” için de 13 milyon 594 bin TL ayrıldı.

FOTO:AA - İBB, Ulaşım Akademisi kuruyor.


İETT ULAŞIM AKADEMİSİ KURULUYOR

Öte yandan İBB; başta İETT çalışanları olmak üzere tüm şoförlerin eğitimi ve sertifikalandırılmasını sağlamak üzere Ulaşım Akademisi kurmak için düğmeye bastı. Arnavutköy’de kurulacak akademide, zamanla ülke genelindeki tüm ulaşım profesyonellerine eğitim verilmesi planlanıyor.

YILDA 30 BİN SÜRÜCÜ

Arnavutköy ilçesinde kurulacak olan akademide, toplu taşıma sertifikası eğitimleri, pist eğitimleri, simülatörlü sürüş eğitimleri, uzaktan eğitim, mobil öğrenme eğitimleri, ruh sağlığı merkezi terapi uygulamaları, toplum yararına hizmet eğitimleri verilecek. Tesiste yılda yaklaşık 30 bin sürücü eğitimlerini tamamlayıp sertifikalarını alacak.

MİNİBÜS VE TAKSİ SÜRÜCÜLERİ DE DAHİL EDİLECEK

İlk etapta İETT, Otobüs AŞ ve Özel Halk Otobüsü sürücülerine eğitim verilecek. İkinci etapta; minibüs ve taksi sürücüleri, şehir içi yük ve hafriyat taşıyan araçların sürücüleri, yeni başlayan aday sürücüler, arazi araç sürücüleri ve motosiklet sürücülerine sertifika programları düzenlenmesi hedefleniyor. En son aşamada ise İstanbul dışı toplu taşıma sürücüleri, şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşıyan sürücülere hizmet verilmesi planlanıyor.

Ulaşım Akademisi’nde verilecek eğitimlerle, trafikte daha bilinçli sürücüler yetiştirmek, toplu ulaşım kültürü geliştirmek, kaza sayısını daha da azaltmak ve yakıt tasarrufu sağlamak hedefleniyor. Akademi’nin sürücüleri eğitip sertifikalandırmak dışında, ulaşım teknolojileri geliştirmek, trafik sıkışıklığını azaltmak için yeni ulaşım politikaları oluşturmak ve bu sayede daha az emisyon salımı, daha az hava kirliliği gibi hedefleri de bulunuyor.