"BASIN AÇIKLAMASI

5 Şubat 2018 Salı Günü FOX Ana Haber Bülteninde Başkale ilçesi ile ilgili yayımlanan haberle ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması zarureti doğmuştur.
2018-2019 eğitim ve öğretim yılı başında ilçemiz genelinde 7 mahalle taşıma komisyonu kararı ile taşıma kapsamından çıkarılmıştır. İlgi karar yürürlükteki mevzuata uygun olarak alınmıştır. İlçemizde ortaokul öğrencileri için 1, lise öğrencileri için 3 olmak üzere toplam 4 yurt bulunmaktadır. Haberde konu edilen Yatılı Bölge Okulu'na ait 254 kişi kapasiteli öğrenci yurdu bulunmaktadır. Söz konusu yurt 98 öğrencimize hizmet vermektedir. Kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla, devlet yatırımlarının amacına uygun tam kapasite ile hizmet vermesini temin etmek üzere bahsi geçen 7 mahallemiz taşıma kapsamından alınarak Yatılı Bölge Okulu'na planlaması yapılmıştır. Bu planlama yapılırken ilçemizde kış şartlarının ağır geçtiği değerlendirilerek ulaşım zorluğu ve öğrencilerimizin taşınmasının güvenliğinde risk teşkil edebilecek mahalleler tercih edilmiştir. Bu mahallelerimizin ilçe merkezi ile ulaşımında özellikle kış aylarında bir takım zorluklar yaşanmaktadır. Bazı mahalle yollarımızda çığ tehlikesi, bazı mahallelerimizin de yollarının yoğun kar yağışı nedeniyle kapanması halinde eğitimde aksamalar meydana geldiği görülmüştür. Kış mevsiminde yaklaşık 1 saat süren taşıma süresinin eğitim ve öğretimin kalitesini azalttığından hareketle öğrencilerimizin daha sağlıklı eğitim almaları hedeflenerek bu yönde bir karar alınmıştır.
İlçemizde bulunan yurtlarımızın öğrencilerimizin yaşamlarını sürdürebilmeleri için elverişli şartlara sahiptir. Yurtlarımızın tüm imkanları devletimiz tarafından karşılanmakta yemek, ısınma, sıcak su, güvenlik ve eğitim gibi temel gereksinimlere cevap verecek şekilde faaliyet göstermektedir. Öğrencilerimizn bu yurtlarda genç ve dinamik öğretmen kadrosuyla birarada daha verimli etüt ve ders çalışma imkanları bulunmaktadır. Öyle ki; bu mahallelerimizde önceki yıllarda taşıma hizmeti verilmesine rağmen çocuklarının pansiyonda kalmasını tercih eden ve bu şekilde eğitimlerini tamamlatan aileler mevcuttur.
Yukarıda ifade edilen planlama üzerine bazı aileler bu planlamaya uygun olarak öğrencilerini yatılı kurumlara yerleştirirken, bazı ailelerde kendi imkanlarıyla taşıma sağlayarak okullara devam sağlamışlardır. Bazı aileler ise öğrencileri okullarına göndermemişler ve zorunlu eğitim kapsamında bulunan bu öğrenciler için devamsızlık prosedürü uygulanmıştır. Haberde bahsedildiği gibi 300 öğrencinin okula gidemediği bilgisi doğru değildir. Taşıma yapılmaması nedeniyle okula aileleri tarafından gönderilmeyen öğrenci sayıları:
Açıkağıl Mahallesi’nden 25
Sualtı Mahallesi’nden 37
Mahmutabat Mahallesinden 21
Aşağıdurak ve Yukarıdurak Mezralarından 36
Koçdağ Mahallesinden 26
Olmak üzere toplam 145 öğrenci tespit edilmiştir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilerimizin okula gönderilmeleri için yapılan ikna çalışmaları sonucunda 55 öğrencimiz okullara devam etmişlerdir. Ailelerin ikna edilerek okullara devam sağlanması hususunda çalışmalarımız devam edecektir.
Ayrıca haberde görüntüleri verilen öğrencilerin bir bölümü halihazırda eğitime devam etmektedir. Öğrencilerin yarıyıl tatilinde olmaları nedeniyle köyde bulunmalarını fırsat bilerek izleyiciler ile kamuoyu nezdinde art niyetli olarak olumsuz yargılar oluşturulmuştur. Okula devam eden öğrencilerin bir bölümü birinci dönem boyunca okula gidememiş gibi gösterilmiş ve basın etik kurallarına aykırı haber yapılmıştır. Taşıma kapsamından çıkarılan mahallelerde bulunan ve servis taşımacılığı yapan grupların telkinleri sonucunda bazı ailelerin öğrencileri okula göndermedikleri tespit edilmiş ve bu şahıslar hakkında ilgili mercilere başvurulacaktır. Bu tür girişimlerin yapılmasına öncülük ettiği belirlenen mahalle muhtarı hakkında da idari işlem başlatılmış ve soruşturma süresince görevden uzaklaştırılmıştır.
Haberde ifade edildiği gibi kamu hizmetlerinin yürütülmesinde doğu-batı ayrımı yapılması gibi bir durum kabul edilebilir değildir. Devletimiz tüm imkanlarıyla tüm vatandaşlarımıza hizmet sunmaya devam etmektedir. 2018 yılında sadece okul yapımları değerlendirildiğinde Başkale genelinde toplam 68 derslik yapımı gerçekleşmiş, 24 Derslik ihalesi yapılmış 2019 yılı içerisinde yapımına başlanacaktır.Önümüzdeki yıllarda da aynı kararlılıkla bu hizmetlerin sürdürülmesine devam edilecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."