İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk TV'de değerlendirmelerde bulundu.

"8 YILDIR KİMSE KANAL İSTANBUL'U AĞZINA ALMADI"

Meral Akşener, şunları söyledi:

* Bizim Kalkınma Başkanlığımız var. Bu tartışmaya açıldığı zaman 2011'de seçim için sayın Erdoğan tarafından büyük, mega, çılgın proje diye sunulmuştu. Ondan sonra da 8 yıldır kimse Kanal İstanbul'u ağzına almadı.

* Birden ortaya çıkınca, tekrar alevlenince tartışma, Kalkınma Başkanlığımız bu konuda bir çalışma yaptı. Fakat esas olan şu. Biz prensip olarak AK Parti'nin getirdiği ister büyük, ister çılgın, ister akıllı isterse bir başka manada Türkiye'ye yönelik herhangi bir projeye kategorik olarak karşı değiliz ama burada sorun şu.

* Şimdi bir kanal açılacak bunun çevre boyutu var, bunun stratejik boyutu var, bunun İstanbul boyutu var, bunun nüfus boyutu var, bunun deprem boyutu var ve dış ilişkiler boyutu var.

* Bunlar bir kenara konulduktan sonra sadece bir yatırım olarak baktığımız zaman ekonomik olarak buna bir talep var mı? Yani bu yatırım deniliyor ki 20 milyar dolarlık bir yatırım.

* Söyleneni söylüyorum. Bu 20 milyar dolarlık bu yatırımı yaptıktan sonra Türkiye ne kazanacak? Yani Süveyş Kanalı gibi mi, Panama Kanalı gibi mi ne kazanacak?

* Yeşil alan yapılırsa ve rant olmazsa evet derim.

* Kanal İstanbul için referandum yapılması şarttır.

LİBYA'YA ASKER GÖNDERME TARTIŞMASI

* Geçmişten de bildiğimiz bir konu olduğu için, bu önerilen yıllarca çeşitli bu konudaki uzman şahısların önerdiği bir konu olduğu o mutabakat metnine 'evet' oyu verdik.

* Bizim metodumuz şu partimizde. Bir demokrasiyi gerçekten içselleştirmeye çalışıyoruz.

* Hepimiz otoriter sistemlerin içinden geldik, ben de dahil olmak üzere. Bu otoriterliğe evrilmemek, genel başkanın vardır bir bildiği konularının dışına çıkabilmek için zaman zaman problem yaşasak da ortak karar alıyoruz.

* O nedenle bu tezkere konusunu 7'sinden sonra gelecek olan tezkere konusu sayın Özdağ, sayın Aydın Sezgin, sayın Ahmet Erozan ve sayın Aytun Çıray bir araya geliyoruz, onlar bu işin uzmanı arkadaşlarımız. Onlardan bir görüş alınıyor.

* Kişisel fikrimi söylüyorum. Mehmetçiğin bir iç savaşın tarafı olmasını doğru bulmadığımı söylemek isterim.

* Bizim dış politikamızda bipolar bozukluk var.

* Tezkere Meclis’e gelmeden bilgilendirme yapılmalı.

ASGARİ ÜCRET

* Bugün asgari ücreti açıkladınız.

* Biz 2 bin 650 lira, vergi dışı olması gerektiğini söylemiştik.

* Arkadaşları bir şey istemiyor da ben istiyorum. Diyorum ki 2 bin 650 lira yapın, vergiden de muaf bırakın.

* O jesti kendisinden istiyorum.

 

[old_news_related_template title="CHP'li Özel'den Kanal İstanbul çıkışı: Gerekirse 2020'de sandığı ortaya koyarız" desc="CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin, 'Gerekirse 2020'de sandığı ortaya koyarız, İstanbul'da kanalla ilgili referandumu yaparız. Oyları İstanbullu atar, bu kararı onlar verir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/26/iecrop/ozel-aa_16_9_1577377598.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/chpli-ozelden-kanal-istanbul-cikisi-gerekirse-2020de-sandigi-ortaya-koyariz-5532969/"]