Beyefendi...

Son şövalye...

En sevilen politikacı...

Türk dostu...

Bizim medya Fransa eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın ölümü üzerine bu başlıkları kullandı. Kimi gazeteler ölümünü ve cenazesini birinci sayfadan verdi. Köşe yazarları övgü yarışında bulundu.

Şu basit soruyu sormalıyız:

Fransa’nın eski bir cumhurbaşkanının vefatı bizi niye bu kadar “intéressant” (enterese) ediyor/ ilgilendiriyor? (Türkçe’de 6 bin 467 Arapça sözcük varken, 5 bin 253 Fransızca kelime var. Hadi biri din’in dili, ya diğeri?)

Sömürgeleriyle tanınan ülkenin eski cumhurbaşkanına methiye dizmek de ne oluyor?

“Fransa” deyince...

“Chirac” deyince...

Benim aklıma ilk gelen, Afrika’da 14 ülkede kullanılan CFA Frangı oluyor!

CFA, Fransa’nın sömürgelerinde oluşturduğu “Afrika Finansal Topluluğu” (Communauté Financière Africaine) demek. Bundan önceki adı 1945’ten 1958’a kadar “CFA”, “Fransız Afrika Sömürgeleri” (Colonies Françaises d’Afrique) idi. Sonra adını değiştirdiler.

Tabii ki bu paralar Fransa’da basılıyor!

CFA kararnamesini çıkaran kimdi; Chirac’ın yanında siyaset öğrendiği Charles de Gaulle!

Fransa, 74 yıldır tedavülde tuttuğu bu para birimiyle yoksul Afrika ülkelerin gelirlerini Paris’teki hazinesine dolduruyor.

Fransa, 1999 yılında AB üyesi olunca Frank tedavülden kalktı; ama tabii ki sömürgedeki para birimini Euro’ya çevirmedi; başkasına yutturur mu kolonilerini?

Fakat...

SÖMÜRGE ANLAYIŞI


Bu yılın ilk ayında Fransa ile İtalya “papaz oldu”/ sürtüştüler!

İtalya, Afrikalı göçmenlerin akın akın ülke kıyılarına gelmesinin sebebinin Fransa olduğunu açıkladı.

Fransa’nın Afrika’da tedavülde tuttuğu para birimi CFA’nın, ülkeleri daha da fakirleşirdiğini ve bunun da göçlere neden olduğunu söyledi. 1 Euro 655 bin 957 CFA paraydı!

İtalya’daki siyasetçiler kameralar önünde 10 bin CFA değerindeki kağıt parayı yırttı, çöpe attı. Göçün sebebi Fransa’nın sömürge ısrarıydı!

Fransa ateş püskürdü. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iki ülkenin tarihi bağları olduğunu, bu tartışmaların İtalyan toplumuna fayda getirmeyeceğini söyledi. “Açtırmayın kutuyu, seninki benden kara” demeye getirdi!

Tartışma bitti... Fransa ve İtalya tarihlerinin en ağır göçmen-mülteci önleme yasalarını çıkardı!

Sanmayınız ki mesele salt göçmen konusuydu; itiraz sadece sömürge tarzınaydı: İtalya, Fransa’nın sömürgelerinin bulunduğu Batı Afrika’ya daha çok giyim eşyası, mobilya ve otomobil satmak istiyordu. Afrikalının eli para görsün istiyordu...

Sadece bu değil... Fransa, “koloni vergisi” adı altında 14 Afrika ülkesinden her yıl 500 milyar dolar para topluyor. Bu paralar, Alstom gibi Fransız küresel şirketlerin kurtarılmasına gidiyor...

KAHRAMANA BAK


Yazıyor bizim medya, “Chirac, Irak’a askeri müdahaleye karşı çıkmıştı!” Çünkü, “yarı sömürgesi” idi.

Libya da öyleydi; ve fakat Kaddafi, Afrika para birimi oluşturma ve bunu idare edecek Afrika Bankası kurma süreci sonuna yaklaştığında öldürüldü. Fransa uçakları Libya’yı niye bombaladı sanıyorsun? Suriye’de tavrı farklı mı oldu Fransa’nın?

Son yıllarda 27 Afrika ülkesinde toplam 67 askeri darbe gerçekleşti. Darbenin gerçekleştiği Afrika ülkelerinin yüzde 61’i ise Fransız sömürgesi...

O yoksul Afrika ülkelerinin kafasını kaldırtmazlar... IŞİD Ortadoğu’da neyse Boko Haram da Batı Afrika’da odur; biri ABD’nin diğeri Fransa’nın maşası/kıskacı...

Evet...“Chirac kahraman” nasıl denir. Bu ağır koşullar Afrikalılara dayatılırken Chirac ne yaptı?

Komünistlikten vazgeçip Cezayir isyanının bastırmak için orduya gönüllü yazıldı.

1967’de Sosyal İşler Bakanlığı yaptı. Bir yıl sonra kabinede Ekonomi Bakanı olarak bulundu. 1974’de İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturtuldu. 41 yaşında Başbakan oldu. Sonra Cumhurbaşkanı... Peki.

Emir verdiği sömürgeleri Yeni Kaledonya’daki Ouvea katliamı nasıl unutulabilir?

Emir verdiği sömürgeleri Fransız Polinezyası’ndaki nükleer silah denemeleri nasıl unutulabilir?

Hangisini yazayım? Örneğin Chirac, İsrail’in 2006’daki Lübnan’a saldırısına karşı çıkarken, telefonda Başbakan Ehud Olmert’e İsrail’in Suriye işgalini BM ve AB’de hararetle destekleyeceğini söyledi! Batı’nın iki yüzü budur...

Hadi Fransa devleti ulusal yas ilan ediyor da, sen övgü yarışına niye girişiyorsun sevgili kardeşim? Sana ne oluyor?