Corona virüsünün görülmeye başladığı Vuhan kentindeki hastanede çalışan Li Wenliang, 2003 yılında dünya çapında bir salgına yol açan SARS virüsüne benzettiği yeni vakaları Aralık ayında fark etti. Bu vakalar, Corona virüsü nedeniyle hastanede karantinada tutuluyordu.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, 30 Aralık'ta Dr. Li meslektaşlarıyla iletişim halinde olduğu bir sosyal medya grubuna salgınla ilgili bir mesaj gönderdi ve hastalığın bulaşmaması için koruyucu giysi giymelerini önerdi.

"SİZİ UYARIYORUZ"

Bu paylaşımlardan sonra Çin Kamu Güvenliği Departmanı'ndan yetkililer, "toplum düzenini şiddetle sarsan yanlış iddialarda bulunmakla" suçladıkları Li'den imza istedi.

Yetkililerin elindeki metinde ise "Sizi uyarıyoruz: Aynı küstahlık ve inatla bu yasa dışı faaliyete devam ederseniz hakkınızda işlem yapılacaktır - anlaşıldı mı?" diye yazıyordu. Metnin altında Dr. Li el yazısıyla "Anlaşıldı" diye yazarak imza attı.

Dr. Li, yetkililerin "yanlış söylentiler yaymakla" suçlayıp hakkında soruşturma başlattığı 8 kişiden biriydi.

MEKTUBU SOSYAL MEDYA HESABINDAN PAYLAŞTI

Ocak ayı sonunda Dr. Li, mektubun bir kopyasını Weibo'daki bloğunda yayınlayıp durumu kamuoyu ile paylaştı. Ocak ayının ilk haftalarına kadar Vuhan'daki yetkililer, virüsün ancak hayvanlarla temas halinde bulaşabileceğini iddia etti.

Yetkililerin ziyaretinden bir hafta sonra Dr. Li, glokom hastalığı olan bir kadını tedavi ediyordu ama sonra kadına Corona virüsünün bulaştığı tespit edildi.

Weibo'daki bloğunda Dr. Li, 10 Ocak'ta öksürmeye başladığını, ertesi gün ateşlendiğini, iki gün sonra da hastanelik olduğunu, anne ve babasının da hastaneye kaldırıldığını yazdı. 20 Ocak'ta ise Çinli yetkililer Corona virüsü salgını nedeniyle acil durum ilan etti.

FOTO: Weibo


DOKTOR Lİ'YE DE CORONA BULAŞTI

Dr. Li, önce birkaç kez Corona virüsü testini kendine uyguladığını ancak tümünün negatif çıktığını, kendisinde virüs bulunamadığını söyledi. 30 Ocak'taki blogunda ise "Bugün nükleik asit testi pozitif çıktı, ortalık sakinleşti, sonunda teşhis kondu" diye yazdı.  Bu paylaşımı binlerce yorum ve destek mesajı aldı.

"CORONA VİRÜSÜNÜN KAHRAMANI"

Yorum yazan bir kişi, "Dr. Li Wenliang bir kahraman" dedi ve Çin'de Dr. Li 'Corona virüsü kahramanı' olarak anılmaya başlandı. Birçok kişi "Gelecekte doktorlar bulaşıcı bir hastalığın belirtilerini gördüğünde erken uyarıda bulunma konusunda temkinli olacak", "Daha güvenli bir kamu sağlığı uygulaması için on milyonlarca Li Wenliang'a ihtiyaç var" diye yazdı.

FOTO: Weibo


ÇALIŞTIĞI HASTANEDEN AÇIKLAMA

Çin Devlet Televizyonu, Cumartesi günü Corona virüse yakalanan Li Wenliang'ın öldüğünü duyurmuştu. Ancak Vuhan Merkez Hastanesi ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Li'nin durumunun kritik olduğunu belirtmişti. Dünya Sağlık Örgütü de, Li'nin hayatını kaybettiğine ilişkin bilgilerinin bulunmadığını açıklayarak iddiaları reddetmişti.

Hastaneden akşam saatlerinde yapılan son açıklamada ise, Dr. Li'nin Corona virüsü nedeniyle öldüğü belirtildi.