İran'ın nükleer programının önemli isimlerinden Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesi konusunda Avrupa Birliği'nden (AB) açıklama geldi.

"Değişen Dünyada AB" adlı etkinlikte konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran nükleer programında görevli üst düzey bilim insanı Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

* Muhsin Fahrizade'nin bu şekilde öldürülmesi bir suç teşkil ediyor. Üzgünüm ama sorunları çözme yolunuz bu değil. Nükleer bilim uzmanlarını öldürerek İran'ın nükleerleşmesini engellemeyeceğiz ve Ortak Kapsamlı Eylem Planının (JCPOA) yeniden canlanmasını istemeyen insanlar var. Bu yıllarda anlaşmayı canlı tutmak için çalışıyoruz. Amerika'nın geri çekilmesine rağmen.

"ABD'Yİ ANLAŞMAYA GERİ DÖNMEYE İKNA EDEBİLECEĞİMİZİ UMUYORUM"

Borrell ayrıca Avrupa Birliğinin ABD'yi nükleer anlaşmaya geri dönmeye ve İran'ı da JCPOA'nın öngördüğü gibi nükleer sorumluluklara tam uyum sağlamaya ikna etmesini umduğunu ifade etti. Borrell, 'JCPOA'nın bir sonraki toplantısı için bir tarihin zaten belirlendiğini ve bunun Noel'den önce yapılacağını' da sözlerine ekledi. (DHA)


[old_news_related_template title="İran'ın nükleer programı uzmanına suikast" desc="İranlı nükleer fizik ve füze çalışmalarıyla bilinen Muhsin Fahrizade Mahabadi’nin Tahran’da suikast sonucu öldürüldüğü bildirildi. İran Dışişleri Bakanı Zarif, Mahabadi’nin Tahran’da suikast sonucu öldürülmesini kınayarak, 'Saldırıda İsrail’in parmağı olabileceği ciddi bir şekilde görülüyor' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/27/iecrop/iran-suikastt-iha_16_9_1606498357.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/iranli-nukleer-fizik-uzmanina-suikast-6144073/"]

[old_news_related_template title="İran'dan suikast sonrası kritik açıklama" desc="İranlı nükleer fizik ve füze çalışmalarıyla bilinen Muhsin Fahrizade Mahabadi’nin Tahran’da suikastının ardından bugün kritik bir açıklama geldi... İran yönetimi saldırıda kullanılan silahın İsrail'de üretildiğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/30/iecrop/iran-suikastt-iha_16_9_1606498357_16_9_1606723558.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-irandan-suikast-sonrasi-kritik-aciklama-6147413/"]