Geçen cuma günü Türkiye Elazığ, Sivrice’de meydana gelen depremle yasa boğuldu. Türkiye’nin 81 ilindeki vatandaşların aklında evlerinin depreme ne kadar dayanıklı olduğu sorusu var.

İstanbul’da eylül ayında yaşanan deprem sonrası binalara deprem testi yapan firmalara yoğunluktan erişilememişti.

İstanbul’da bir Kentsel Dönüşüm ve Müşavirlik firması sahibi İnşaat Yüksek Mühendisi Özcan Öz binalara yapılan deprem testlerinin farklı kategorilere ayrıldığını anlatıyor. Bu testler gözle kontrolü içeren 'hızlı test', riskli bina testi olarak bilinen 'kattan numune testi' ve her kattan numune alınmasını içeren 'kapsamlı test'.

GÖZLE TEST 3 BİN TL


Öz testleri şöyle anlatıyor: Fiyatlar metrekare ve amaca göre değişiklik gösteriyor. Hızlı test diye tabir ettiğimiz test, gözle kontrol edilen testtir. Çatlak ve kolondaki hasarlara bakılır. Fiyatı 0-bin 500 metrekare arası için 3 bin TL’den başlar. Ortalama 45 dakika sürer.

RİSKLİ TEST 4 BİN 500 TL


Riskli bina testi diye tabir ettiğimiz testte, tek kattan numune alırız. Fiyatı 0-bin 500 metrekare arası için 4 bin 500 TL’den başlar. Sonrasında ise her 500 metrekarede 500 TL artar.

KAPSAMLI TEST METREKARE BAŞI 8 TL


Bir de kapsamlı test diye tabir ettiğimiz test vardır. O testte ise her kattan numune alırız. 10 kattan fazla yapılarda uygulanır. Fiyat metrekare başına 8 TL’den başlar.

BİNA RİSKLİ BULUNURSA NE OLUYOR?


İstanbul’da Yapı ve Danışmanlık firmasın sahibi bir İnşaat Yüksek Mühendisi bakanlığın yetkilendirdiği resmi kuruluşlardan bina için değerleme raporu alınması gerektiğini söylüyor. Eğer bir binaya riskli raporu verilirse 2 ay içinde binanın yıkılması ya da güçlendirilmesine yönelik resmi tebliğ yapılıyor. Riskli yapı testi yetkisi verdiği firmaların sayısı çok az.

Yetkili bina incelemesi hakkında şu bilgileri veriyor: Fiyat numune sayısına bağlı hesaplanıyor. Zemin incelemesi yapılır, karot numune yapılarak analiz yapılıyor. Fiyat binadan binaya değişmekle birlikte, 5-10 bin TL arasındadır.

Gözle yapılan kontrol testi, hızlı değerlendirme yöntemi. Herhangi bir kurum bunu kabul etmez. Gözle baktığınız bir şeyde betonun kalitesini bilemezsiniz. Beton dayanımını vermez. İçi boş bir rapor veriliyor. Tabi ki sadece binaya gözle bakılarak ‘deprem için güçlendirme yapın’ denilebilir.

İkincisi, AFAD’ın çıkardığı Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kapsamında bina incelenebilir. Bina deprem performansı raporunun fiyatı daha yüksek olabilir. Binayı 2 bin 3 bin liraya değerlendirdiğini söyleyenler doğruyu söylemiyor. 5 katlı ve 10 daireli bina için ortalama 7 bin lira civarlarında olur. Bu inceleme 5 bin liradan başlar.

[old_news_related_template title="Deprem testi maliyeti ne kadar?" desc="Elazığ, Sivrice'de yaşanan deprem felaketinden sonra 81 ilde vatandaşlar evlerinin depreme karşı dayanıklı olup olmadığını tekrar düşünmeye başladı. Deprem testi fiyatları binaların kat sayısına göre değişkenlik gösteriyor. 3 bin TL'den başlayan fiyatlar, 10 katlı binalar farklı yönetmelik kapsamına girdiği için 15 bin liraya kadar çıkabiliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/28/iecrop/bina-iha_16_9_1580198831.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/deprem-testi-maliyeti-ne-kadar-5592429/"]