Dün TL likiditenin son bir yılda atılan adımlarla neredeyse yok olma noktasına geldiği Londra swap (döviz takası) piyasalarında gecelik vadede TL faizi Nisan 2019'dan beri ilk kez 1,050 seviyesine kadar yükseldi. Likidite sıkışıklığı nedeniyle piyasada bulamadığı TL'yi Türk varlıklarını elden çıkararak aşmak isteyen yabancıların satışıyla BIST-100 endeksi dün sert düştü.

BIST-100 endeksinde dün düşüş bir ara %5.5'e yaklaştıktan sonra endeks günü %3.53 düşüşle tamamladı. Küresel piyasalarda ise ABD'de yaşanan ekonomik iyileşmenin Avrupa'nın gerisinde kaldığına dair güçlenen görüş euroyu iki yılın en yüksek seviyesine yaklaştırdı. Dış piyasalar bugün açıklanacak ABD özel sektör istihdam verisine odaklanmış durumda. Bankacılar küresel piyasalarda dolardaki zayıf seyre rağmen dolar/TL'de bir düşüş görülmediğine aksine yükseliş yaşandığına dikkat çekiyorlar.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1"][/doviz_borsa_template]

TL likiditenin son bir yılda atılan adımlarla neredeyse yok olma noktasına geldiği Londra swap piyasasında gecelik TL faizi dün %1,050'ye yükseldikten sonra bugün %38 seviyesine kadar geriledi. Swap faizi en son tam gün işlem olan 29 Temmuz'da %6.8, 30 Temmuz'da ise %30 seviyesindeydi.

Likidite sıkışıklığı nedeniyle piyasada bulamadığı likiditeyi Türk varlıklarını elden çıkararak aşmak isteyen yabancıların satışıyla BIST-100 endeksi dün sert düşmüştü. Satış baskısı CDS ve tahvil bono piyasasında da gerçekleşmişti. Piyasalarda geçen hafta belirginleşen endişeler, kamunun 2019'dan beri 110 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen döviz satışlarının yeni kaynak olmaksızın sürdürülebilirliğine dair soru işaretlerine dayanıyor.

KUR İKİ AYDIR HAREKETSİZDİ


Dolar/TL 2019'dan beri 100 milyar doları aşan hatta 110 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilen kamunun döviz arzının da desteğiyle yaklaşık 2 aydır 6.85 etrafında neredeyse hareketsiz bir seyir izliyor idi. TCMB'ye döviz arzında katılan kamu bankalarının da desteği de 10 milyar doları aşmış oldu. Kamuların günde bazen 1 milyar dolara ulaşan ya da aşan desteğine rağmen kurda stabil seyir geçen hafta itibarıyla yerini yukarı baskıya bıraktı. Dolar/TL'de geçen hafta eşine kolay rastlanmayan alış fiyatının satıştan yüksek olduğu ters fiyatlama da oluştu.

Öte yandan TCMB'nin uzun bir aradan sonra geçen ay ortasında başladığı VİOP'ta vadeli döviz kontratlarında işlem yapmaya devam ediyor. İşlem tutarı ilk olarak 40 milyon dolara ulaştıktan sonra 600 milyon dolara çıktı. Tutarlar halen 100 milyar dolarlık müdahaleye göre sınırlı olsa da süreç piyasada yakından izleniyor.

"GERİ ÇEKİLME KALICI OLMADI"


ÜNLÜ & Co bilgi notunda ise, Londra swap piyasasına sunulan TL likiditesinin azalmasına paralel olarak swap faizlerinde yaşanan keskin yükselişin dün dolar/TL’nin 6,90’ın altını test etmesini sağladığı belirtildi.

Ancak swap faizlerindeki yükselişin TL’ye ilk etapta değer kazandırabilecek olsa da bu tip fiyat hareketlerinin sağlıklı olmayacağı için kısa vadede volatilitenin devam edebileceğini göz önünde bulundurmak gerektiği belirtilen açıklamada, "Kaldı ki, dünkü geri çekilmenin kalıcı olamaması da bu görüşümüzü destekler nitelikte. Öte yandan enflasyon ise temmuz ayında %0,85’lik piyasa beklentisinin altında %0,58 artış gösterdi. Böylece 12 aylık TÜFE %12,62 seviyesinden %11,76’ya gerilemiş oldu." denildi.

Bu durumu enflasyonun görünümünde iyileşme olarak görülmediği belirtilen notta şu ifadelere yer verildi:

Öyle ki, yıllık rakamdaki geri çekilme tamamen baz etkisinden kaynaklandığı gibi aylık bazda bakıldığında da gerçekleşmenin (%0,58) Temmuz aylarının tarihsel ortalamasına (%0,14) kıyasla belirgin şekilde yüksek olduğunu görüyoruz.

Dolayısıyla, enflasyon geri çekilmiş olsa da bu durumun son iki aydır enflasyondaki görünüme vurgu yaparak faiz oranlarını sabit tutan ve Enflasyon Raporu’nda yıl sonu tahminini 1,5 puan yukarı çeken TCMB’nin para politikasında değişiklik yaratmasını beklemiyoruz.

Bu kapsamda 20 Ağustos’taki PPK toplantısında da faiz oranlarında değişiklik öngörmüyoruz. 56,9’a yükselen Türkiye PMI imalat endeksi ise Haziran ayında görmeye başladığımız toparlanmanın Temmuz ayında da devam ettiğini gösterdi.

CDS 550 BP'NİN ÜZERİNE SERT YÜKSELDİ


Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi corona virüsü salgınıyla birlikte 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra 430 puana kadar düşmüştü.

Belirgin düşüşün ardından genel olarak yükseliş yönlü seyir izleyen 5 yıllık CDS geçen hafta 500 puanın altında idi. Sert yükselişler sonrası CDS bu sabah saat 0829'da 575/590 seviyesinde.Gösterge 10 yıllık tahvilde ise dün son işlem %13.27 seviyesinde. (sozcu.com.tr-REUTERS)

[old_news_related_template title="İşte 4 soruda Türkiye'nin swap arayışının anlamı" desc="Uzun süredir Türkiye'nin gündemi swap. Para takası anlamına gelen bu kelimeyi, 2018'de başlayan ekonomik kriz sonrası sıkça duyduk ancak corona virüsü salgınıyla birlikte ekonomi gündeminin ilk sırasına yerleşti. Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay ve ekonomist Özlem Derici Şengül, swapın ne anlama geldiğini, Türkiye'nin neden bir swap anlaşmasına ihtiyaç duyduğunu, swap dışında başka hangi yolla döviz bulunabileceğini ve Katar ile yapılan swapın anlamını sozcu.com.tr'ye değerlendirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/20/iecrop/doviz-swap-ic_16_9_1589975743.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/iste-4-soruda-turkiyenin-swap-arayisinin-anlami-5825780/"]

[old_news_related_template title="Doları tutmak için swap kelepçesi" desc="Döviz piyasalarında yaşanan dalgalanmanın önüne geçmek için yabancıların, TL’ye erişiminin sınırlandırılması Londra swap piyasalarında TL’nin gecelik faizinin yüzde 1.050 seviyelerini test etmesine neden oldu. TL’ye erişmek için yabancılar yurtiçi piyasalarda tahvil ve hisse senedi satışına yöneldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/04/iecrop/08-dolar_16_9_1596580380.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/dolari-tutmak-icin-swap-kelepcesi-5969855/"]